A treia grupă de zimbri eliberați pe Valea Cracăului

0

        Cei 6 zimbri aduși din Marea Britanie în luna martie a acestui an au fost eliberați. După perioada de acomodare petrecută timp de aproape două luni în Parcul de aclimatizare de la Vânători Neamț, femelele cu vârste cuprinse între 2 și 3 ani, provenite din grădinile zoologice din Anglia, s-au alăturat celor 11 zimbri aflați deja în libertate. Cea de-a treia grupă de zimbri eliberată în sălbăticie a fost prilej de bucurie pentru administrația parcului și nu numai. La evenimentul din data de 24 iunie au fost invitate o serie de personalități, printre care viceprimarul comunei Crăcăoani și reprezentantul Direcției Silvice Neamț.

      Sebastian Cătănoiu, directorul Administrației Parcului Natural Vânători Neamț, declară că îi revine plăcuta sarcină de a anunța punerea în libertate a celui de-al treilea grup de zimbri în zona Chitele din comuna Crăcăoani: „Am reușit ca an de an să ne ținem de promisiune și să punem în libertate câte un grup de zimbri. Cele 6 femele sunt aduse din Anglia printr-o donație și au început drumul acum două luni, după ce-au străbătut toată Europa au fost puse în libertate, în zona Chitele. Această eliberare are în spate o muncă asiduă, susținută, nu doar la nivelul administrației cât și a celor care ne-au sprijinit foarte mult. Mă refer la Regia Națională a Pădurilor, la Ocoalele Silvice Văratic și Târgu Neamț, la Ocolul Silvic Bisericesc Neamț, la comunitățile locale care tot timpul ne-au fost alături și bineînșeles la reprezentanții presei care au ținut să ne fie tot timpul alături și care au știut să pună în fața românilor câte o știre bună, privitoare la acest simbol național renăscut”.

      Viceprimarul comunei Crăcăoani, Vasile Achiriloaie, vizibil emoționat și-a mărturisit bucuria de a asista la evenimentul de punere în liberate a zimbrilor, pentru a treia oară pe raza comunei sale: „Mulțumim pentru invitația făcută de domnul director Sebastian Cătănoiu. În primul rând vreau să vă transmit salutul domnului primar, care nu a putut fi astăzi alături de noi. Vreau să salut prezența în mijlocul nostru a înalților oaspeți care au poposit pentru puțin timp și în comuna noastră. Mă bucur că pentru a treia oară, în comuna noastră are loc eliberarea zimbrilor”. 

      Cuvinte de laudă și apreciere față de colaborarea dintre autoritatea Direcției Silvice Neamț și Administrația Parcului Natural Vânători, au fost adresate și de reprezentantul Lucian Cozma:  „Mă bucur foarte mult să asist la un eveniment pozitiv în toată vâltoarea zilei de astăzi, chiar dacă plouă și este vreme urâtă se întâmplă ceva fantastic. Este a treia etapă în care sunt eliberați zimbri în zona Cracăului, cu speranța ca aria lor să se extindă, ca numărul pe viitor să fie mai mare. Ne bucurăm cu atât mai mult că suntem împreună de foarte multă vreme și colaborarea noastră este apropiată. Teritoriile pe care noi le administrăm sunt aceleași pe care dumnealor le gestionează, deci într-un fel e curtea noastră a tuturor și sperăm ca aceste tipuri de manifestări să se repete pe parcurs. Le dorim succes în continuare și cu mare drag îi așteptăm și cu alte manifestări la fel de frumoase”.

         Deși reintroduse în libertate, mamiferele rămân totuși supraveghetate printr-un sistem de monitorizare, care le va permite specialiștilor de la Parcul Vânători Neamț să le studieze în continuare. Prin intermediul unor radio-colare, aceștia vor ști întotdeuna unde se deplasează animalele, ce refugii preferă și dacă au devenit cumva ținta braconierilor.

Viorela Gherasim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate