Dezbatere: Candidații de la primăria Târgu Neamț despre sistemul de sănătate

dezbarete-electÎntrebare: Care considerați că sunt problemele cu care se confruntă târgnemțenii  pe linia sistemului de sănătate și cum vedeți rezolvarea lor?

Daniel Harpa, PSD

În ceea ce privește sistemul de sănătate din Tîrgu Neamț, deși am reușit în acest mandat acreditarea spitalului, avem încă foarte mult de lucru în două direcții:

  • Una ar fi continuarea reabilitării și dotării Harpaacestei unități spitalicești, pentru că acest spital funcționează în niște clădiri vechi, greu de adaptat condițiilor medicale considerate decente în acest secol. Dacă mă întrebați pe mine, aș prefera să găsim fonduri și să construim un spital de la zero, pentru că, deși pare exagerat, mi se pare mai ușor de ajuns la niște condiții decente. Am discutat cu consultanți care au obținut astfel de fonduri direct de la Bruxelles. Nu am trecut asta în platforma mea program (Proiectul 2016 – 2020) deoarece aș prefera să fac acest proiect fără a-l transforma într-o promisiune electorală. Nu va fi ușor, dar nici imposibil. Indiferent de soluțiile găsite pentru spațiile de funcționare, dotarea cu aparatură modernă și performantă este OBLIGATORIE;
  • A doua problemă cu care ne confruntăm este cea a personalului medical. Una din prioritățile mele și ale echipei care mă susține este construirea de locuințe pentru specialiști (medici, profesori, ingineri etc…) și mai sunt o serie de facilități financiare care pot fi oferite personalului medical și din sistemul de educație. Trebuie să încurajăm, într-un fel sau altul, specialiștii să vină și să RĂMÂNĂ în Tîrgu Neamț.

Stelian Irimia – candidat independent

În sistemul de sănătate din oraș sunt multe Stelian-Irimiaprobleme față de care îmi voi rezerva mult timp și efort financiar substanțial. Pentru refacerea climatului de respect și conlucrare între cabinete și medici, pentru buna dispoziție în timpul actului medical, voi lichida imediat prezența și implicarea politicului în instituții, pentru ca tot corpul medical să participe cu profesionalism și performanță la actul medical, cu stimulentele aferente; acest aspect este valabil și în sistemul de învățământ – educație, grădinițe și asistență socială, care sunt rupte de realitate, pentru care am proiecte eficiente în sprijinul și spre binele cetățenilor și salariaților din oraș.

Din spital lipsesc medici : radiolog, ortoped, anestezist, pediatru cardiologi, și mai grav nu văd stagiari pentru a lua din experiența celor performanți și pentru a prelua locul celor care pleacă din sistem -nimeni nu s-a ocupat de aceste aspecte. Nu sunt asistenți medicali și nici personal auxiliar pentru serviciile conexe complet neglijate sau externalizate. Nu mai este laborator propriu necesar testării și verificării produselor achiziționate unde este dezastru, ex. cazul cu dezinfectanții, nimeni nu i-a testat la recepție și suferă multi pacienți. Lipsește sursa proprie de apă, nu este dotare pentru stoc de gaz, nu este asigurată supravegherea grupului electrogen, pentru cazuri de avarii pe rețelele publice. Acestea sunt urgențe față de care nu voi întârzia să le pun la punct imediat. Voi dialoga amical cu tot corpul medical pentru a asigura tot ce trebuie, de la tehnica de investigație de ultimă generație, materiale sanitare, medicamente, lichidarea birocrației, totul pentru eficiența actului medical, s. a.. Promit tuturor din sistemul de sănătate al orașului că le știu problemele și voi fi de partea lor pentru că de ei depinde sănătatea noastră.

Adrian MIRONEASA, candidat din partea PMP

Adrian Mironeasa, PMP

Problema majoră cu care se confruntă locuitorii orașului Târgu Neamț este jaful si proasta administrare a sistemului de sănătate.

Din punct de vedere financiar, sistemul sanitar se imparte în doua lumi separate de interese financiare: una e lumea bolnavilor care află că trebuie să-si cumpere sănătatea dacă vor să mai trăiască, iar cealaltă este a afacerilor derulate de către mafia spitalicească, afaceri cu profituri uriase.

Ca si solutie, înființarea printr-o OUG a unei agenții naționale pentru achiziții publice în sănătate. Pentru ca sistemul de sănătate al orasului Târgu Neamt să fie unul european, avem un singur proiect și anume : Transformarea actualului Spital orăsenesc în complex muzeal (Acest spital are o vechime de 164 de ani Pavilionul central datează din 1852!) si construirea unui nou spital multidisciplinar dotat cu aparatură de ultimă generatie si personal calificat si dedicat. Ca si sursa de finantare : Fondurile Europene puse la dispozitia statului român, fonduri europene ale căror beneficiari ar trebui sa fie cetătenii români.

Traian Humulescu – PNLHumulescu

1.Problemele cu care se confruntă cetăţenii pe linie de sănătate derivă din analiza SWOT pe care o putem efectua asupra Spitalului Sfântul Dimitrie  şi anume:

      Puncte tari: 

  • Adresabilitatea mare – unitatea deserveste populatia oraşului Tg. Neamţ şi zona formata din 16 comune învecinate, cu o populaţie arondată de cca. 96 mii de locuitori;
  • Personal competent, bine pregătit profesional, cu experienta clinică;
  • Clădiri şi spaţii cu dotare tehnico-edilitară bună;
  • Dotare cu aparatură medicală şi dispozitive medicale noi;
  • Structura pe specialităti diversificată;
  • Resurse financiare;
  • Absenţa arieratelor către furnizorii de bunuri materiale şi servicii.

     Puncte slabe:

  • Dificultăţi în atragerea de fonduri extrabugetare şi implicare în proiecte cu finanţare externă;
  • Fonduri insuficiente alocate prin contractele încheiate cu CAS si DSP;
  • Nivel scăzut de salarizare şi motivare a personalului;
  • Personal medical insuficient;
  • Activitate desfaşurată în sistem pavilionar;
  • Lipsa sursei de rezerva în alimentarea cu apă.

     Oportunităţi:

  • Întelegerea şi susţinerea din partea autoritătii locale a necesităţii lucrărilor de reabilitare şi modernizare a clădirilor ;
  • Posibilitatea atragerii de sponsori;
  • Educaţia medicală continuă a angajaţilor;
  • Perspectiva introducerii asigurărilor private de sănătate;
  • Parteneriate cu instituţii de învăţământ în vederea susţinerii practicii în

     Ameninţări:

  • Fonduri insuficiente alocate an de an prin contractele încheiate cu CAS Neamt;
  • Emigrarea specialiştilor în străinătate;
  • Apariţia de noi competitori pe piaţă-spitale private;
  • Politici de sănătate experimentale care nu asigură stabilitatea pe termen lung a realizării obiectivelor propuse;
  • Modificări demografice nefavorabile.

Plecând de la punctele slabe identificate în analiza SWOT, pot spune că problemele cu care se confruntă cetăţenii sunt  determinate de:

a. numărul insuficient de medici pe anumite specialităţi – cardiologie, radiologie, reumatologie, obstetrică-ginecologie, BFT ;

b. într-un orizont de timp apropiat, un număr mare de medici vor împlini vârsta de pensionare, ceea ce va determina eforturi sporite de atragere  de noi specialişti;

c. listele de aşteptare pentru consultaţii în ambulatoriu de specialitate şi pentru internare sunt determinate de  contractele încheiate cu CAS Neamţ , care prin sumele alocate limitează numărul de consultaţii, respectiv internări;

d. gradul  de competenţă al spitalului – IV, care determină o limitare a posibilităţilor de investigaţii şi tratament;

e. încadrarea în categoria spitalelor orăşeneşti face imposibilă accesarea în nume propriu a fondurilor cu finanţare nerambursabilă.

  1. Cum vedeţí rezolvarea lor?

a. Atragerea şi fidelizarea medicilor specialişti se poate realiza prin:
–  construirea de locuinţe pentru medici;
– alocarea de sume din bugetul local pentru susţinerea financiară a diferenţelor de salarizare existente între spitale;
–  decontarea contravalorii transportului la/dela serviciu  a medicilor

b. O mai bună finanţare a spitalelor orăşeneşti, prin iniţierea de propuneri de eliminare a diferenţelor de abordare din partea CAS , plecând de la gradul unităţii;
c. Prin compartimentul specializat din cadrul APL să fie realizate proiecte cu finanţare nerambursabilă de care să beneficieze unitatea sanitară, care ar da posibilitatea reabilitării construcţiilor existente, sau chiar realizarea altora noi.

 Viorel Bălțătescu – ALDEbaltatescu-viorel-300x292

Pe linie de sănătate, la Târgu Neamț se observă lipsa medicilor specialiști , lipsa unui spital funcțional și modern.
Rezolvarea acestor probleme:
– încurajarea medicilor tineri pentru a veni și a rămâne în oras prin acordarea unor facilități : casă, bonusuri salariale, spatii gratis pentru consultații în afara programului .
– acordarea de facilități actualilor medici pentru a rămâne la Spitalul Orățenesc Sf. Dimitrie Târgu Neamt .
– accesarea de fonduri europene pentru construirea unui spital nou, modern și FUNCȚIONAL în orașul Târgu Neamț

Comentariile sunt închise

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate