Liceul „Vasile Conta”, la vârsta majoratului

0

Elevii și cadrele didactice de la Liceul „Vasile Conta” din Târgu Neamț au sărbătorit cei 18 ani trecuți de la înființarea unității școlare.

Deschiderea oficială a Zilelor Liceului „Vasile Conta” a avut loc vineri, 13 noiembrie. În debutul manifestărilor, Ștefan Laiu- elev în clasa a V-a, a recitat o poezie compusă chiar de el, special pentru acest moment: „Mă simt mândru că-s aici,/ Aproape de cei mari și mici/De oficialități, de tineri/ Sper să iasă totul bine!/ Această școală mult iubită/ Unde mult am învățat/ Este școală de elită/ Ce pe mulți i-a îndrumat(…)”.

Toți cei prezenți în sala de festivități a liceului (elevi, profesori,invitați) s-au ridicat în picioare și au intonat imnul României, după care elevi de clasele a IX-a și a X-a de la profilul pedagogic au cântat imnul Liceului.IMG_9127

Arhim. Mihail Daniliuc (egumenul Schitului Vovidenia), denumit „duhovnic al Liceului Vasile Conta” de către directoarea Karina Cojocariu, a înălțat către Dumnezeu o rugăciune de mulțumire și o rugă pentru ca anii viitori să fie mai buni și cu rezultate excepționale pentru elevi și profesori. Răspunsurile au fost date de un cor format din studenți la Conservator, tineri care au uimit întreaga audiență cu vocile lor extraordinare.

Mesajul echipei manageriale de la Liceul Vasile Conta a fost transmis de către directorul adjunct Emanuel Bălan: „La 18 ani, când facem majoratul, ne gândim la viața pe care o avem înainte. Până acum au fost anii copilăriei și ai adolescenței, în care am realizat foarte multe lucruri bune și frumoase, activități curiculare și extrașcolare. Ne dorim cât mai multe realizări alături de elevii nostri și sper să ne întâlnim aici și peste 50 de ani!”.

contaReferindu-se la două momente cheie din viața Liceului, directoarea Ingrid Karina Cojocariu a predat microfonul celor doi foști directori ai unității de învățământ. Prof. Emilia Cojocariu, directoarea de acum 18 ani, când se înființa Școala Gimnazială nr.8 Vasile Conta, a împărtășit ale foștilor elevi, actuali studenți sau adulți cu o carieră reușită.  „Colegilor mai tineri, care sunt acum la vârstă pe care o aveam eu când am pășit pentru prima dată în această școală, le recomand să adune amintiri. Pentru că noi s-ar putea să le mai și uităm”, a mentionat prof. Emilia Cojocaru.

Cel de-al doilea moment de cumpănă a fost transformarea școlii nr. 8 în liceu. Pe atunci, în 2007, director era prof. Grigore Manole. „Dacă ne îndreptăm privirea spre trecutul școlii noastre, vom surprinde treptele principale ale evoluției ei. Școala noastră, prin slujitorii nostril, și-a urmat crezul. A asigurat elevilor o pregătire solidă pentru ceea ce urmau să devină în viață. Școala a avut preocupări care au favorizat initiative, competiția și inovația, a asigurat un climat interior propice performanței, de natură să stimuleze energiile intelectuale. (…) Elevilor le-am dăruit învățătura din inimă, și nu din niște manual reci (…)”, a spus prof. Grigore Manole în alocuțiunea sa.

Prezent la eveniment, primarul Daniel Harpa a primit mulțumiri din partea echipei manageriale a Liceului Vasile Conta pentru toate eforturile depuse astfel încât elevii și cadrele didactice să aibă parte de toate condițiile necesare desfășurării unui act educational de foarte bună calitate.IMG_9135

„Îmi aduc aminte că am colaborat cu cadrele didactice de aici încă din 1996- 1997, când lucram într-un alt domeniu. Acest liceu a crescut o dată cu noi, iar acum eu sunt în această funcție, de primar al orașului pe o perioadă determinate, iar dumneavoastră, ca profesori, modelați copiii din Târgu Neamț, pentru o perioadă nedeterminată. Nu pot decât să vă apreciez din tot sufletul pentru tot ceea ce ați făcut pentru elevii nostri, pentru modul în care ați administrat acest minunat liceul. Sper că în această perioadă scurtă în care am fost la conducerea Primăriei, am venit ș ieu cu o picătură de ajutor pentru a asigura elevilor nostri condiții cât mai bune. În continuare voi susține tot învățământul din orașul nostrum, alături de consilierii locali”, a spus primarul Daniel Harpa în discursul său.

A urmat alocuțiunea consilierului local Ion Burlacu, care este și membru al Consiliului de Administrație al Liceului Vasile Conta:  „Pe aceste locuri era un depozit de vopsele și lacuri, apoi au intrat buldozerele pentru a face curățenie, după care a luat ființă această școală deosebită pentru orașul nostru. Ne- ați învățat cu rezultate bune. Să o țineți tot așa!”.

Din cauza unor probleme apărute la Piatra Neamț, șefii Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț nu au fost prezenți de această data la Zilele Liceului Vasile Conta, însă prof. Valentin Teodorescu- inspector școlar de limba franceză- a transmis mesajul ISJ Neamț și promisiunuea unui sprijin necondiționat din partea instituției.

Un moment surprinzător a fost cel în care Alexandra Lipan- președintele Asociației Pro-Parentes a făcut un apel către toți cei prezenți: „Treziți-vă la Normalitate! Am văzut cu toții cum nepăsarea  poate crea o rană națională. (…) Dragi părinți, misiuna noastră, pe cât de frumoasă, pe atât de grea este, și plină de consecințe. Deveniți membri activi în viața copiilor, fiți alături de ei în tot și în toate! (…) Autorități locale, create oportunități, pentru a nu ne mai pleca copiii în străinătate, dezrădăcinați și cu destine frânte. Nicăieri nu ar trebui să fie mai bine decât acasă. Dar când acasă devine imposibil de trait, respunsabilitatea vă revine! Dragi părinți, asiumați-vă rolul și misiunea de mentor. Modelați cu dibăcie viitorul acestui popor!”.

IMG_9146Invitat special la Zilele Liceului Vasile Conta a fost Adrian G. Romila– scriitor, critic literar și profesor la Liceul „Victor Brauner” din Piatra Neamț. Aflat pentru prima dată în unitatea școlară târgnemțeană, Adrian Romila s-a arătat impresionat: „Deși are numai 18 ani, acest liceu are deja o identitate și caută că o transmită mai departe (…)”. Scriitorul a vorbit despre importanța lecturii, a unui contact minimal cu cărțile în timpul formării intelectuale. A urmat lansarea volumului „Pagini cu Litere”, scris de Marta Onu, profesoară la Liceul „Vasile Conta”. „E un fel de album cu imagini, cu instantanee lirice și meditații. Deși poezia modernă lucrează cu lucruri care dor, Marta ne propune această sarabandă de lucruri frumoase (…)”, a remarcat criticul litarar Adrian G. Romila.

Zilele Liceului au continuat cu momentele artistice oferite de elevii unității școlare și cu un spectacol aniversar oferit de profesorii și studenții masteranți ai Universității „George Enescu” din Iași.

Liceul „Vasile Conta” a ajuns la vârsta majoratului, însă elevii care studiază aici, nu. Sărbătorirea celor 18 ani de la înființare s-a încheiat cu Balul Bobocilor, un bal al frumuseții și al tinereții vieții de licean.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate