20 de elevi din CSEI Târgu Neamț au participat la ateliere gratuite de pictură, desen și terapie ocupațională

0

20 de elevi cu cerințe educaționale speciale, din cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu Neamț au avut oportunitatea de a participa la ateliere gratuite de pictură, desen și terapie ocupațională. Ateliere care i-au ajutat să-și dezvolte diferite abilități și să socializeze.

În România, se folosește la nivelul învățământului special, tot mai des, terapia prin artă, pentru elevii cu dizabilități, prin intermediul căreia aceștia pot comunica eficient, își pot exprima personalitatea și emoțiile în diferite situații reale. Astfel, în cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu Neamț am implementat proiectul „Art-terapia”, finanțat prin programul @StartONG lansat de @Kaufland Romania și implementat de asociația @Act for Tomorrow. Obiectivul proiectului a fost îmbunătățirea demersul educațional, terapeutic și recuperator  al unui grup de 20 de elevi cu dizabilități, de la  C.S.E.I Târgu Neamț.

În literatura de specialitate, apare ca o formă de terapie expresivă, care redă starea de bine a elevilor cu dizabilități, a contribuit la reducea stresului, le-a îmbunătățit progresul și performanțele școlare, găsindu-și un echilibru psihic-fizic optim, favorizând manifestarea unor comportamente dezirabile, în funcție de contextul dat, cu rol adaptați.

Atelierele de desen, pictură și terapie ocupațională gratuite s-au desfășurat în perioada 17 noiembrie – 20 decembrie 2023. Proiectul a fost elaborat pentru un grup de 20 de elevi din cadrul centrului nostru, în vederea dezvoltării abilităților artistico-plastice, dar și de lucru manual, prin intermediul metodelor specifice terapiei ocupaționale. Aceștia s-au familiarizat cu noi tehnici de lucru și materiale didactice și descoperind beneficiile oferite elevilor cu dizabilități.

Concret, în cadrul acestui proiect am realizat:

       -dotarea unui spațiu nou, separat de sala de clasă, amenajat adecvat, în incinta școlii, în care am desfășurat atelierele de lucru terapeutice;

      -și-au  exersat abilitățile artistice și de lucru manual, în cadrul atelierelor de desen, pictură și terapie ocupațională, în raport cu nevoile, interesele și aspirațiile lor de viitor;

      -temele abordate au fost: pe temele: Toamna, Fructele toamnei, Legumele de toamna, 1 Decembrie, Bradul de Crăciun, Coronițe de Crăciun, Decorațiuni pentru bradul de Crăciun;

      -au realizat și organizat expoziții cu tablourile lor, cu lucrările practice confecționate, în școală, dar și în alte instituții publice din comunitate;

      -au primit aprecieri din partea membrilor comunității locale;

      -au crescut numărul de participări la concursuri școlare și au obținut numeroase premii.

„Este esențial ca fiecare cadru didactic să poată crea o legătură specială cu elevul cu dizabilități, cu ajutorul acestui tip de terapie, pentru a-i înțelege emoțiile și a-i oferi sprijinul necesar, facilitându-i o dezvoltare armonioasă”, declară Toma Mihaela, coordonatorul proiectului, profesor-educator la C.S.E.I Târgu Neamț.

În demersul educativ al elevilor cu dizabilități, terapia educațională complexă și integrată ocupă un loc foarte important, în viața unui copil cu dizabilități, iar învățarea prin joc este benefică asimilării de noi cunoștințe sau de aprofundare a lor, formare sau consolidare de priceperi de deprinderi, axându-se atât pe latura ludică, cât și pe maniera atractivă, interactivă în procesul de învățare.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor publice și grupurilor informale/ de inițiativă.

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu Neamț este o instituție de învățământ special, care are ca scop instruirea și educarea copiilor cu dizabilități de intelect, a celor care prezintă întârzieri în dezvoltarea limbajului, cu tulburări în spectrul autist, cu sindromul Dow, dar și a elevilor din învățământul de masă care întâmpină dificultăți în parcurgerea programelor școlare, precum și a copiilor care suferă de dizabilități multiple, de la nivel preșcolar până la clasa a X-a , școlarizați în  regim intern sau semi-intern în unitatea școlară.

Contact:

Nume: Toma Mihaela

Funcție: profesor-educator

Telefon: 0752686279

E-mail: [email protected]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate