61 de ani de învățământ special la Târgu Neamț, sărbătoriți de Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI)

1

Școala ajutătoare. Asta era denumirea pe care o foloseau majoritatea oamenilor atunci când era vorba despre locul unde învață copiii speciali. S-au împlinit 61 de ani de învățământ special neîntrerupt  la Târgu-Neamț, ocazie cu care Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) Târgu-Neamț a îmbrăcat haine de sărbătoare, iar directorii, vechi și noi, s-au reunit pentru a discuta despre evoluția unității de învățământ.

De la alimente adusă cu căruța, la cameră senzorială pentru copii

Vineri, 25 noiembrie, la sala de ședințe de la Internat-Parc (lângă Grădina Publică), conducerea CSEI a organizat o masă rotundă cu tema „Educația specială în Târgu Neamț – trecut și prezent”.

La eveniment au participat reprezentanți ai Consiliului Județean Neamț (Mădălina Ciubotaru- vicepreședinte CJ Neamț și consilierul județean Aurel Munteanu), inspectori școlari și foști directori ai CSEI Târgu Neamț.

Amfitrionul evenimentului a fsot Ștefan Grigoriu- directorul Centrului, care a dat cuvântul tuturor foștilor directori prezenți. Au depănat amintiri și au vorbit despre cum era învățământul special din Târgu-Neamț pe „vremea lor” foștii directori Mariana Cozma (2015 – 2021), Ana-Laura Cojocariu (2010 – 2015), Mariana Danilă (2006 – 2010), Ioana Cojocaru (1997 – 2006), TeodoraIonescu (1995 – 1997), Mihai Cozma (1987 – 1991) și Vasile Mărculeț (1974 – 1987). Ar fi minunat să vă faceți timp să urmăriți mărturisirile lor, aici:

Mai apoi, la Paraclisul școlii, de pe strada Veniamin Costache, un sobor de preoți a oficial slujba de Vecernie închinată Sfântului Stelian – ocrotitorul copiilor și protectorul spiritual al CSEI Târgu-Neamț.

Sărbătorirea zilei școlii face parte din cultura organizațională a unității noastre de învățământ, de mulți ani. Îmi doresc foarte mult ca în mandatul meu să continui această tradiție frumoasă care se petrece în fiecare an în ajun de Sf. Stelian, pe 25 noiembrie.

Am avut prezenți la Ziua C.S.E.I. Tg. Neamț foști directori, oficialități de la CJ Neamț și ISJ Neamț, părinți ai elevilor cărora le mulțumim pentru că ne-au fost alături.

Personal, doresc să aduc mulțumiri personalului școlii pentru contribuția importantă la reușita acestui eveniment.”, a declarat Ștefan Grigoriu, directorul CSEI Târgu-Neamț.


Școala Specială din Târgu Neamț a luat ființă în anul 1961, fiind la început numai pentru băieți, mai apoi, în anul 1994 devenind mixtă, incluzând și fete în planul de școlarizare.

Inițial, această școală a fost sub tutela Ministerului Învățământului, urmând a-i fi modificată apartenența, între anii 1990 – 1994, aceasta împărțindu-se între Inspectoratul Școlar – în ceea ce privește procesul de învățământ, și Inspectoratul de Stat pentru Handicapați – pentru asistența economico-financiară. În această perioadă diviziunea intre cele două Inspectorate a avut o influență benefică, fiind în sprijinul școlii, deoarece s-au făcut îmbunatățiri în ceea ce privește dotarea materială a școlii.

La început școala nu a avut un sediu propriu, ea funcționând în localul fostei Școli de Meserii, însă începând cu anul 1976, sediul școlii a fost mutat într-un local nou, pe strada Veniamin Costache, nr. 5, unde funcționează și astăzi. Acesta este format din două corpuri de clădire și un internat situat lângă Parcul orașului Târgu Neamț.

La momentul înființării, instituția avea o singură clasă cu 12 elevi. Începând cu anul 1962, repartizarea elevilor pentru Școala Specială a intrat în atribuțiile unei Comisii Regionale din Bacău, aici fiind orientați acei copii care prezentau tulburări asociate: deficiență mintală și tulburări de comportament.

O etapa importanta în istoricul școlii a fost începutul anilor ’70, când au luat ființă clasele V-VIII, unde predarea se făcea de către profesori pe specialități, iar meditația de către educatori cu pregătire de învățători și profesori. Tot în această perioadă au început să apară cadre didactice cu pregătire psihopedagogică, care au preluat toate activitățile specifice de recuperare și compensare a funcțiilor restante ale copilului cu CES.

În luna noiembrie 2007 Școala Specială din Târgu Neamț a devenit Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu Neamț, reînnoindu-și statutul și îmbogățindu-și paleta de servicii.

În prezent Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu Neamț este subordonat Inspectoratului Școlar al Județului Neamț – în ceea ce privește procesul de învățământ și Consiliului Județean Neamț – din punct de vedere economic-financiar. Centrul școlarizează elevi pe trei niveluri educative: preșcolar, primar și gimnazial. 

Andreea Trăsnea

1 Comentariu
  1. ALEX spune

    TOT RESPECTUL NOSTRU,ACESTOR MINUNATI OAMENI,DASCALI SI PARINTI,CARE,PRIN DARUIRE SI HAR,AJUTA PE CELE MAI PLAPANDE FIINTE UMANE,COPILASII IN NEVOIE…DOAMNE AJUTA SI MEREU SA FITI IN RUGACIUNILE DE BINE,SANATATE SI INTARIRE ,A COMUNITATII !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate