Săptămână dedicată județului NEAMȚ, pe pagina de facebook a Ministerului Culturii

0

Pe pagina de facebook a Ministerului Culturii, săptămâna aceasta este dedicată cunoașterii frumuseții județului Neamț.

Totul, în urma unui mic concurs lansat în urmă cu câteva zile și câștigat de Neamț. Întrebarea era „Care este pentru voi județul cu locuri, tradiții și oameni emblematici?„, iar județul cel mai des menționat în comentariile postării Ministerului Culturii a fost Neamț – cu 1.041 de comentarii, urmat de Suceava – 303 comentarii și Tulcea, cu 110 menționări în comentarii.

Pornim astăzi călătoria prin județul #Neamț

Judeţul Neamţ este unul dintre judeţele din zona muntoasă a Moldovei şi este aşezat în partea de nord-est a ţării, învecinându-se cu judeţele Suceava şi Iaşi la Nord, Vaslui la Est, Bacău la Sud şi Harghita la Vest.

Încărcat în istorie, bogat în obiective turistice – de la parcuri naționale la cetăți și mănăstiri, precum Agapia sau Neamț – merită să fie vizitat pe-ndelete.

Pentru a înţelege mai bine trecutul, orice vizitator trebuie să facă un popas la Cetatea medievală a Neamțului, aflată în apropierea celui mai înalt vârf al Culmii Pleșului.

Chiar de la intrare putem citi pe scurt istoria acestui monument istoric:

Cetatea Neamțului a fost construită în timpul lui Petru Mușat (1375-1391), în perioada consolidării statului medieval Moldova. Prima atestare documentară datează din 1395, anul în care regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, înainte de a fi infrant de ostile lui Ștefan I Mușat la Hindău, emite un act de cancelarie «Ante Castrum Nempch»”.

Între anii 2007-2009 cetatea a fost supusă unor lucrări de reabilitare și restructurare realizate cu fonduri europene.

Astfel, trecând pragul celor 21 de încăperi, vizitatorii pot vedea astăzi diferitele săli ale cetății, vechiul paraclis, bucătăria, monetăria, dormitoarele sau să cunoască personaje precum pârcălabul, oștenii din oastea mică, boierii din camera de taină sau prizonierii din temniţă.

#ÎmpreunăPromovămROMÂNIA!, transmit reprezentanții Ministerului Culturii pe pagina oficială de facebook a instituției (click AICI).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate