Cutremurul care a prăbușit zidurile groase ale Cetății Neamț

0

Acum 283 de ani (în 1738), pe 11 iunie, la orele prânzului avea loc un cutremur foarte puternic în zona Vrancea, cu o magnitudine-moment (Mw) estimată azi la 7,7, la o adâncime de 130 km, transmite Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul a fost resimțit pe un teritoriu foarte extins, până în Balcani, puternic afectate fiind orașele București, Iași, Focșani, Buzău și Sfântu Gheorghe. În București, „Palatul Domnesc (Curtea Veche) s-a crăpat în mai multe locuri și s-au dărâmat o mulțime de case și biserici, s-au sfărâmat casele mănăstirii Cotroceni; într-un loc din apropierea orașului, pământul s-a crăpat și s-a făcut o groapă adâncă, au sunat singure clopotele bisericilor și omul abia se mai ținea pe picioare” (Corfus, 1967; Huica, 1977; Ștefănescu, 1901). În Muntenia, la Buzău, clădirile s-au prăbușit, iar pagube semnificative s-au înregistrat și în orașele Târgoviște și Vălenii de Munte (Cernovodeanu si Binder, 1993).

În Moldova, 11 mănăstiri s-au dărâmat (la Bacău, Focșani, Iași sau Bârlad), dintre care una, la turnul căreia se lucra, a îngropat sub dărâmături 15 zidari (Réthly, 1952). Zidurile groase ale Cetății Neamț s-au prăbușit. Mai multe despre Cetatea Neamț aici – click.

În Brașov multe case au fost afectate. Cutremurul din 1738 s-a produs la 37 de ani (fără o zi) de alt cutremur vrâncean puternic – cel de pe 12 iunie 1701. Acesta a avut o magnitudine estimată de 7,1 Mw și o adâncime de 150 km, având loc noaptea, între orele 24-2 și fiind resimțit în Transilvania, Țara Românească și Moldova, până în Polonia.

Găsiți mai multe informații despre cele mai puternice cutremure de pe teritoriul țării noastre și efectele lor în aplicația INFP: https://arcg.is/11e1qP și pe site-ul Expoziția Mobile despre Cutremure: https://mobee.infp.ro/despre-cutremurele-din-romania

„Nu știm cu exactitate când va fi următorul cutremur puternic (https://youtu.be/yQYNEWSGwnY), dar cutremurele din secolul XVIII ne arată că el poate veni inclusiv vara, chiar dacă în cele câteva secole de când consemnăm cutremure puternice, cele mai puține au avut loc în zona Vrancea în lunile iunie și iulie; totuși, pentru cutremure inclusiv mai puțin puternice, cu magnitudine > 3, această statistică nu mai este valabilă. Cutremurele nu intră în vacanță și sunt mult mai complicat de explicat decât am dori – mai ales când au loc la 60-180 km adâncime și mai ales când avem atât de puține date la scară geologică (și mult mai puține obținute instrumental). Asta nu este o scuză pentru a nu căuta în continuare corelații și explicații – dar cu precauție în concluzii. Oricum – trebuie să fim mereu pregătiți pentru un nou cutremur major.”, a conchis INFP.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate