Se vrea școală profesională în sistem dual, în orașul Târgu-Neamț

1

Miercuri, 4 august, în Sala de Ședinte a Consiliului Local al orașului Târgu-Neamț, a avut loc o întânire între conducerea primăriei, conducerea Colegiului Tehnic „Ion Creangă” și agenți economici de pe raza orașului, în vederea implementării proiectului „Formarea profesională în sistem dual – alternativă de excelență pentru pregătirea forței de muncă”.

Burse pentru elevii doritori, posibilitatea de a face practică direct în companii locale şi promisiunea unui loc de muncă după terminarea şcolii.

Asta înseamnă, pe scurt, formarea profesională în sistem dual pe care dorim să o adoptăm și în orașul nostru.

Astăzi (4 august-n.red.) am avut o întâlnire cu agenți economici din Târgu-Neamț și conducerea Colegiului Tehnic >Ion Creangă<, în urma căreia am căzut de comun acord că merită să dăm o șansă acestui sistem dual.

Vor urma campanii de informare în școli și, printr-un parteneriat între autoritatea publică locală, școală, agent economic și elev, cu ajutorul lui Dumnezeu, din anul școlar 2022-2023, elevii vor avea această alegere la dispoziție, în domenii precum HoReCa, turism, textile ș.a, calificându-se încă de pe băncile școlii fix pentru locurile de muncă pe care le pun la dispoziție agenții economici de la nivel local„, declară primarul Daniel Harpa.

La întâlnire au fost prezenți șapte agenți economici de pe raza orașului Târgu-Neamț, alții, care sunt interesati, urmând să primească rezumatul discuției.

Școala profesională în sistem dual se derulează pe baza unui contract de parteneriat între agentul economic doritor, școală și primărie. Este învățământ obligatoriu de stat. Selecția elevilor se realizează de către agentul economic împreună cu reprezentanții școlii, cultura generală fiind asigurată de școală, iar pregătirea practică de către companie în baza unui contract de pregătire practică individuală.

Practic, până în anul 1989, acesta a fost motorul dezvoltării economice și industriale a României.

Formarea profesională în sistem dual reprezintă o alternativă optimă pentru operatorii economici de la nivel local (și nu numai), care au nevoie de forţă de muncă bine calificată. Se va putea înscrie orice absolvent de gimnaziu cu vârsta până în 26 de ani, care își dorește să învețe o meserie căutată în zonă. Mai mult, elevii doritori primesc bursă profesională lunară de 200 lei şi bursă suplimentară de minim 200 lei, din partea operatorul economic.

1 Comentariu
  1. liberalul intreprinzator. spune

    sint masuri bune pentru tineret. numai ca in tg.neamt si localitatile apropiate se cauta meserii –de tarabagiu legume si fructe si buticar de haine vechi aduse din vest -spalate si calcate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate