Gânduri la final de ANTEBELUM 2021, eveniment-pilot organizat în Târgu-Neamț

0

S-a încheiat Antebelum 2021, cel mai frumos eveniment pe care l-am organizat vreodată și cel mai frumos la care am participat, și am organizat zeci și am participat la peste o sută.

Se pare ca formula de succes este următoarea :
1 Oamenii
2 Mașinile
3 Locul de desfășurare

  1. Oamenii – Atât cei ce au prezentat automobilele, cât și cei care au făcut echipă cu noi în organizare au fost exemplari.
    Nu știu cui să mulțumesc mai întâi, participanților (Paul Sindie, Paul Pascu, Daniel Boca, Badulescu Răzvan, Danciu George, Minca Dumitru, Todirica Iulian, Dogaru Daniel și Garlea Gabriel) sau celor ce au făcut echipă cu noi (arhim. Benedict Sauciuc- starețul Mănăstirii Neamț, ahim. Eftimie Camil, pr. paroh Ionesi Vasile- secretar RCR Neamț, domnului Daniel Harpa- primarul orașului Târgu- Neamț, Politiei Locale, Jandarmeriei Târgu- Neamț și domnului Ovidiu Bârsan. Toți au făcut o treaba foarte bună.
  2. Masinile – Au participat doar mașini interbelice, toate în stare perfectă de funcționare. Au fost atât de apreciate încât mulți pasionați, și nu numai, aflând despre expoziția noastră au închiriat camere în zona de desfășurare a evenimentului. Asta ne-a făcut să menținem pe toată durata șederii noastre la locația de cazare o expoziție permanentă.
  3. Locația – Unde puteam pune în practică ideea noastră decât în minunata zona a Neamțului, vatra de spiritualitate și cultură românească. Am petrecut trei zile de neuitat, ne-am plimbat cu bijuteriile pe patru roti pe sub ,,codrii de argint” ai lui Mihai Eminescu, am admirat ,,Ozana cea lin curgătoare” a lui Creangă, minunate au fost vizitele la cele trei muzee din zonă, am pătruns în lumea plină de mister a mănăstirilor coborând chiar în cel mai mare osuar din România, nu vom uita nici primirea făcută la casa de vânătoare a familiei Ceaușescu, seara de cultură de la Casa Memorială Mihail Sadoveanu de la Vovidenia sau mesele pline de preparate tradiționale și serile de poveste întinse mult spre miezul nopții, cu un pahar de vin bisericesc în față și ascultând minunate povești cu mașini.

Dar poate cel mai important e că am dezvoltat conceptul ,,Muzeul pe roți” și nu e o formulare exagerată. Toate mașinile prezentate sunt valori de patrimoniu. Conform legislației în vigoare, un vehicul devine automat parte a patrimoniului național cultural în momentul în care împlineste 70 de ani de la data fabricației. Ale noastre duc aproape de suta de ani. Cea mai veche mai are doar șapte ani și face suta.

Cred că orice muzeu din țară și-ar dori o așa colecție. Am avut, dacă adunăm anii mașinilor expuse, 1000 de ani de istorie automobilistică…
Sper din tot sufletul să avem ocazia să mai prezentăm ,,Muzeul pe roți” și în alte locuri din țară. Așteptăm invitația, noi suntem pregătiți.

Viorel Burcea -București (organizator)


  • Nota redacției:

ANTEBELLUM 2021 a fost un eveniment-pilot, organizat în primele zile ale lui septembrie a.c., în zona Târgu-Neamț. Zece automobile au fost expuse în Piața Adormirea Maicii Domnului din centrul urbei, toate folosite înainte de cel De-al Doilea Război Mondial. Organizatorii încearcă astfel o reeditare de revedere a celor mai vechi automobile din România. Este, practic, un muzeu pe roți, un muzeu în aer liber.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate