Târgu-Neamț/ Extindere de parcare cu semne de întrebare

0

Un renumit motel situat la baza Cetății Neamț, lângă pădure, își extinde parcarea destinată clienților. Lucru îmbucurător, am spune, doar că extinderea pare cel puțin dubioasă pentru unii cititori, care ne-au adus la cunoștință acest lucru.

Concret, sunt amenajați ca parcare câțiva metri pătrați de la intrarea în pădure, pe strada Cetății din Târgu-Neamț. Un teren care până acum nu a fost vreodată împrejmuit, ci părea că face parte din pădurile libere ale Târgului.

Fiindcă pădurea din zonă este administrată de Direcția Silvică Neamț, prin Ocolul Silvic Târgu-Neamț, am luat legătura cu reprezentanții instituției, pentru a afla dacă e normal și legal ceea ce se întâmplă în prezent.

„Au făcut cadastru, nu e nicio defrișare sau încălcare a proprietății. A fost al lor terenul, nu era ocupat de vegetație forestieră„, ne-a precizat Traian Humulescu, șeful Ocolului Silvic Târgu-Neamț.

Totuși, în fotografia atașată articolului se vede clar o stivă de bușteni situată la margine pădurii, lângă locul unde are loc extinderea parcării. Poate e doar o coincidență și lemnele aparțin altcuiva. [Rectificare: Prin apel telefonic, președintele onorific al societății cooperative a declarat că lemnele respective aparțin unui vecin, nefiind vorba despre vreo tăiere de arbori de pe terenul cu pricina.]

Confirmarea faptului că motelul deține respectivul teren a venit și de la județ.

Suprafața pe care se desfășoară lucrările de extindere a parcării nu aparține Direcției Silvice Neamț”, a declarat Viorel Timișescu, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Neamț.

Ok, deci parcarea este extinsă legal, pe o proprietate privată. Mai mult, președintele societății cooperatiste care deține acel teren ne-a pus la dispoziție o schiță care demonstrează acest lucru.

Din 1961, noi deținem două parcele: 13A și 14 A, situate de o parte și de alta a drumului care urcă la Cetate. Suprafața totală este de un hectar.”, a ținut să precizeze prin apel telefonic președintele onorific al societății cooperatiste.

Rămânea o singură întrebare: Dacă societatea deținea dintotdeauna acel teren, de ce abia acum s-a decis folosirea lui? „Din motive financiare”, ne-au precizat reprezentanții motelului. Totuși, în 2010, când motelul a fost într-un amplu proces de reabilitare și modernizare pe fonduri europene… chiar nu mai erau bănuți și pentru amenajarea acelui spațiu?!…

Adevărul e că orice investiție făcută în sectorul Horeca merită apreciată mai ales în această perioadă, când întreaga industrie este grav afectată de pandemia de Covid-19.



Nu este prima dată când pădurea din orașul Târgu-Neamț (nu neapărat ca în cazul de mai sus, fără vegetație forestieră și aparținând unui privat) este înlocuită cu alte scopuri… Tot pe strada Cetății, cu ani în urmă, zeci de metri pătrați de pădure administrată de Direcția Silvică Neamț au fost înlocuiți cu un ditamai grajd la stradă și un spațiu unde se cresc porci. În coasta cantonului. Dar vom reveni asupra subiectului, într-un viitor articol.

A nu se înțelege greșit: nu insinuăm că trebuie să ai pile și bani ca să stăpânești codrul verde și să-l transformi în altceva. Poate că oricine vrea să facă asta… poate. Însă ar trebui să lăsăm cu toții pădurea în pace. Indiferent cui aparține pe acte, nu merită ciuntită.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate