Locurile de muncă… sau lipsa lor, principala problemă a orașului Târgu-Neamț

0

Mulți târgnemțeni consideră că cea mai mare problemă a orașului de sub Cetatea Neamț este lipsa locurilor de muncă.

Asta reiese dintr-o analiză inclusă în Strategia integrată de dezvoltare a orașului Târgu-Neamț pentru perioada 2021- 2027, aflată în procedura de consultare publică.

foto by Gheo Damian

27,75% dintre respondenți au considerat că principala problemă a orașului Târgu Neamț este lipsa locurilor de muncă.

Menționăm aici faptul că, potrivit ONRC, la 31 decembrie 2019, în oraşul Târgu Neamţ erau activi din punct de vedere economic 2.058 agenţi economici, reprezentând 6,25% din numărul total de agenţi economici de la nivel judeţean.

Dacă luăm ca reper anul 2019, numărul mediu al salariaților din Târgu-Neamț a fost de 4978, în timp ce numai 214 târgnemțeni erau înregistrați ca fiind șomeri.

Bineînțeles, șomerilor de pe hârtie li se adaugă cei care nu se află în nicio bază de date, care lucrează la negru ori sunt plecați în străinătate ori în alte orașe mai mari din România, tocmai fiindcă aici nu și-au găsit un loc de muncă care să le convină (salariu, condiții oferite de angajator, job care să fie pe măsura studiilor/specializărilor).

Persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanță mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul sau reședința, pot beneficia de o primă de încadrare, neimpozabilă pe o perioadă de 12 luni. Persoanele înregistrate ca șomeri într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul ori își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă în cuantum diferențiat.

Conform datelor INSSE, numărul șomerilor s-a redus în Târgu-Neamț după anul 2017. În anii 2018 și 2019 s-a înregistrat cel mai mic număr de șomeri, 214 persoane. Cea mai ridicată valoare a fost înregistrată în anul 2013, 409 persoane. În intervalul 2012 – 2019 majoritatea șomerilor erau bărbați. În anul 2020, ponderea s-a inversat astfel încât 52,47% din șomerii înregistrați au fost femei, în timp ce în anul 2012 52,67% erau bărbați.

De remarcat e faptul că numărul șomerilor înregistrați a scăzut cu 14,65% în anul 2020 față de anul 2012.


În efectivul zilnic de salariați luat în calculul numărului mediu sunt cuprinse persoanele cu contract individual de muncă/ raport de serviciu pe durată determinată sau nedeterminată (inclusiv lucrătorii sezonieri, managerul sau administratorul), al căror contract de muncă/ raport de serviciu nu a fost suspendat. În efectivul zilnic al salariaților luat în calculul numărului mediu se cuprind și salariații aflați în incapacitate temporară de lucru (concediu medical) pe perioada când aceștia sunt plătiți din fondul de salarii.

Numărul mediu de salariați în intervalul 2012 – 2019 prezintă cea mai mică valoare în anul 2013, înregistrându-se o medie de 4.234 salariați.

Din anul 2016 s-a creat o tendință ascendentă a numărului mediu de salariați ajungând în anul 2019 la o medie de 4.978 salariați, cu 9,86% mai mulți comparativ cu anul 2012.

Numărul mediu de salariaţi pe întreprindere la nivel local este de 1,3 persoane, valoare inferioară atât mediei judeţene (1,5 salariaţi/întreprindere), cât şi mediei regionale (1,6 salariaţi/ întreprindere).

Cel mai mare număr de angajați se regăsește în domeniul Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp) – cod CAEN 1413. 249 de oameni sunt angajați în Târgu-Neamț în acest domeniu, adică 9,35% din numărul total al angajaților din oraș. Cei 13 agenți economici realizează un profit de 619.629 lei și au o cifră de afaceri de 12,6 milioane lei.

Dacă e să aducem aminte și de afaceri care merg la nivel local, în orașul Târgu Neamț cea mai mare cifră de afaceri este realizată în domeniul Comerț cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate – cod CAEN 4773, având o cifră de afaceri de 41,8 milioane lei. Asta înseamnă 8,84% din totalul cifrei de afaceri din Târgu Neamț.

Cel mai ridicat profit se întâlnește în domeniul Intermedieri în comerțul cu produse diverse – cod CAEN 4619, 25 de agenți economici realizând un profit de 4,5 milioane lei, respectiv 10,29% din profitul net realizat în orașul Tâgu Neamț, de către 53 de angajați, cu o cifră de afaceri totală de 35,2 milioane lei.

Productivitatea muncii (raportul dintre cifra totală de afaceri şi numărul de salariaţi), la 31.12.2019, era de 177.619,22 lei, inferioară celei din judeţ (251.572,32 lei).

De altfel, cea de-a doua mare problemă în opinia celor care au răspuns la sondaje ar fi activitatea economică subdezvoltată/ slabă.

Alte probleme evidențiate de respondenți sunt starea infrastructurii rutiere, lipsa rețelor tehnico-edilitare pentru întregul oraș Târgu Neamț, sistemul de salubritate slab, precum și altele menționate în grafic:

La polul opus, cel mai votat aspect pozitiv al orașului Târgu Neamț este aspectul plăcut și îngrijit al spațiilor publice, urmat de existența spațiilor de recreere și petrecere a timpului liber, ceea ce denotă faptul că orașul deține un aspect îngrijit și zone verzi pentru locuitori. Un alt aspect pozitiv important conform respondenților este reprezentat de infrastructura educațională.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate