Interviu/ Urecheatu’ din Humulești, creator de animație 3D de umor și parodie

2

Urecheatu din Humulești, Târgu-Neamț este un creator de animație 3D de umor și parodie. Comic, ghiduş, hazliu, hâtru, poznaş, ştrengar, şugubăţ, vesel, șotelnic, şăgalnic si glumeţ. Așa se descrie pe conturile din online și asta reiese din primele minute de animație, dacă îl urmărești.

Cu un accent pur humuleștean, desprins parcă din Amintiri din copilărie, Constantin A. &Co (familie, prieteni) reușește să se facă cunoscut și să atragă numeroși “fani”. Pe facebook, are peste jumătate de milion de urmăritori, pe youtube- peste 39.000, iar pe TikTok- 280.000.

Mai multe despre Urecheatu aflați chiar de la el:

Reporter: Cum s-ar autodescrie URECHEATU’?

Urecheatu’: Am vrut să desenez un personaj, urecheat, cu nasu’ mare, slab și urât. I-am dat numele de Faniță Fudulosu, până într-o zi când mă sună un frate și-mi zice : „Cum merge animația cu urecheatu ăla?”

Și mi s-a aprins un beculeț și i-am schimbat numele în Urecheatu’. Inițial am vrut să fac doar un fel de stand-up comedy, să vorbesc singur.

Mi se părea destul de greu la început, trei luni m-am chinuit la primul episod care este doar pe youtube.

AAA, cine sunt eu- personajul din spatele animației 3D Urecheatu?! Mă numesc Constantin A., sunt din Humulești, cartierul vestit al orașului Târgu- Neamț, sunt însurat, am doi copii și suntem vreo 9 frați.

Cine mă cunoaște știe că fac animația Urecheatu.

Reporter: Cum și când ai început, de unde ideea?

Urecheatu’: Ideea să fac animație a venit când am văzut episoade din animația 2D „Mo și Foca” acu’ vreo 10 ani.

Deși mai încercasem să fac animație 2D și nu am reușit, prin 2019 am zis să mă axez pe animație 3D, așa că după un an de cercetare și analize, în septembrie 2019 am cumpărat programul de animat.

Iar primul episod a fost în decembrie 2019.

Diferențele între animația 2D și 3D sunt vizibile cu ochiul liber. Exemple de animații 2D: Mo și Foca; Doi Degeaba; Unguru Bulan, Tom $ Jerry, La povești cu Jimmy sau Mișu și Ionică (care sunt tot din Târgu-Neamț)

Iar în animația 3D, personajele par reale.

 Reporter: Cât îți ia realizarea unui singur clip?

Urecheatu’: Cel mai mult timp îmi ia să creez povestea, care poate dura de la câteva ore până la 5,6 zile.

Și înregistrarea sunetului este o problemă, că ba taie un vecin cu drujba, ba trece un tir pe drum și dârdăie geamurile și mobile, iar în cele mai multe cazuri cei doi copii nu ne lasă să înregistrăm ( urlă, țipă, fac gălăgie).

Deci, dacă am înregistrările făcute și animația e simplă ( nu trebuie să creez noi personaje, sau noi peisaje) poate dura vreo 5 ore, o animație de 3 minute.

Dacă animația e mai complicate, cu noi peisaje sau diferite efecte poate dura și 2 zile. De exemplu, ca să-l fac pe PaguBossu să arunce cu o piatra, mi-a luat vreo 2 ore un clip de 5 secunde.

O animație ca Tom și Jerry îi foarte greu de realizat.

Reporter: Cine te ajută? Aud și o voce feminină.

Urecheatu’: Animația are trei personaje principlale: Urecheatu’ are vocea mea, Maricica are vocea soției, iar PaguBossu îi vocea nepotului.

Începând de prin mai 2022, mama lui PaguBossu lucrează și ea în programul de animație. Își face videoclipul singură, care mai apoi este postat pe pagina de Facebook Urecheatu ( joi sau vineri) și pagina de YouTube(PaguBOSSU),

Ce animație fac eu, postez duminica pe Facebook (Urecheatu) și pe YouTube (Urecheatu).

Mă mai ajută un băiat din București cu melodiile parodiate. El face sunetul și eu animația.

Reporter: Cum e cu monetizarea conținutului creat? Se merită și financiar?

Urecheatu’: Clipurile video create le avem monetizate pe Facebook și pe YouTube. Pe tiktok și instagram nu avem monetizare.

Se merită… acum, după 3 ani, pot zice că se merită. Daca mă întrebai acum un an, aș fi zis că nu.

Încă investim săptămânal în animație, cumpărăm diferite mișcări, obiecte sau peisaje.

De exemplu, când am făcut „Alba că zăpadă pentru adulți”, am cumpărat piticii cu 50$, iar abia după 1 an mi-am recuperat banii.

Reporter: Povestește-ne puțin despre cel mai de succes clip al tău.

Urecheatu’: Am multe clipuri ce au depășit 1 milion de vizionări, dar cel mai de succes clip este episodul special de Crăciun2021: „PăguBOSSU merge cu colinda dar NU împarte banii frățește”. Are pe Facebook peste 6,3 milioane de vizionări și pe Youtube vreo 460.000.

Este un episod inspirat din viață reală și merită văzut.

Reporter: Te ocupi și de altceva? Ai un job, o profesie/meserie?

Urecheatu’: Eu sunt inginer electronist. Am terminat Facultatea de Electronică și Telecomunicații la Iași. Dar nu am profesat niciodată în acest domeniu.

În ultimii 10 ani mă ocup de pagini de Facebook cum ar fi „Furi Curent” sau „Păcală”. Din astea am câștigat bani cât să reușesc să investesc în animație.

Am mai fost și prin Italia și Danemarca la muncă. Momentan mă axez doar pe animație și din asta trăiesc. Plus treaba pe lângă casa, crescut animale, la prășit, cosit, treburi ca la țară.

Reporter: Spui că vrei să devii din ce în ce mai bun. Unde crezi că mai ai de lucrat?

Urecheatu’: Animația este destul de grea, iar eu momentan cred că știu vreo 40% din ce se poate face.

Pentru clipurile scurte pe care le fac cred că e OK și așa, dar să fac un film de cinema….. mai este de învățat și investit.

Reporter: La ce lucrezi acum?

Urecheatu’: Lucrăm să facem episoade și cu fata cea mică, Pătlăgica (deja lumea o așteaptă că a mai apărut în câteva clipuri). Ea momentan nu prea vrea să repete la microfon. Dar în acest an sperăm că vă deveni și ea personaj de bază, cum este PaguBOSSU.

Reporter: Ești din Humuleștiul lui Creangă. Putea fi Urecheatu’ din altă parte?

Urecheatu’: Mă consider norocos că sunt din Humuleștiul lui Creangă și am o satisfacție că videoclipurile noastre ajung să fie văzute de atâta lume.

E clar că Amintiri din copilărie a inspirat toți copii din România și de asta aș zice că personajul Urecheatu poate fi personaj din orice sat, exact cum și serialul Las Fierbinți zici că e documentar despre viața în România.

Da, cu siguranță faptul că sunt din Humulești mă influențează. Ba chiar am început să scriu o carte de povești și sper s-o promovez prin animația Urecheatu în câteva luni.

Reporter: Ce sfat ai pentru cei care vor să facă animație 3D de succes?

Urecheatu’: Cine vrea să facă animație 3D, poate să o facă gratuit prin programul Blender. Da fix așa se cheamă, Blender, și nu e blender de măcinat mâncare.

Blender 3d animație este cel mai bun program de aniamtie3d. Tutoriale sunt pe youtube. Deci cine vrea să învețe, are de unde. Spor!

Eu aș dori să mai fie animații 3D în online ca să ne putem uni pe viitor, pentru un film de cinema.

Reporter: Ce mesaj ai pentru (potențialii) tăi urmăritori?

Urecheatu’: Noi facem animație și pentru copii cum ar fi cele cu PaguBOSSU.

Facem animație și pentru copii mai mari, dar majoritatea clipurilor întruchipează viața de familie, puțin exagerată, mai din… topor.

Facem și melodii parodiate cum ar fi : „S-a scumpit gazu și apa”, „Fata mamei ce-ai vrea tu”, dar și povești pentru adulți cum ar fi: Cenușăreasa de la țară, Scufița Roșie pentru adulți sau Albă că Zăpadă pentru adulți.

Ne bucurăm că ne urmăriți și asta ne împinge să muncim în continuare.

Vă mulțumim!

a consemnat Andreea Trăsnea

2 Comentarii
  1. Dan spune

    „Reporter: Cum e cu monetizarea conținutului creat? Se merită și financiar?”
    Nu se zice „SE” merita, ci doar „merita”, draga Andreea 🙂
    In rest, bravo! Primul reporter care a luat un interviu Urecheatului!

  2. Gins Dragan spune

    Sunteti geniali!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate