Ce s-a hotărât în ședința de îndată a Consiliului Local Târgu Neamț (13.10.2014)

7

Consiliul Local Târgu Neamț a hotărât acordul unui parteneriat în vederea implementării proiectului Dezvoltare durabilă prin economie socială – o inițiativă public – privată din cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007- 2013. Proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate de cei 15 consilieri locali prezenți la ședința de îndată desfășurată luni, 13 octombrie, de la ora 11.00.

Proiectul Dezvoltare durabilă prin economie socială – o inițiativă public – privată este inițiat de orașul Târgu Neamț, în calitate de Lider și partenerii Comuna Timișești, Asociația Centrul de Cercetare și Formare a Universității de Nord Baia Mare și Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC Baia Mare.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 10.567.324 lei. Grupul țintă este reprezentat de 700 de persoane din familii defavorizate, monoparentale, șomeri, rromi ș.a. Timp de trei luni, aceștia vor urma cursuri de formare, urmând ca la final să fie angajați. 310.000 lei din valoarea proiectului revin pentru subvențiile beneficiarilor.

Din cele 11 structuri de economie socială (SES), patru vor activa la Târgu Neamț: Îngrijire la domiciliu, Centru Rezidențial pentru persoane Vârstnice, Firmă de construcții și Curătorie/ spălătorie chimică. Cele patru SES-uri vor avea același sediu, în incinta școlii din Condreni, clădire care va fi reabilitată.

Este un proiect găsit de mine și de colaboratorii mei, în special consiliera personală. Valoarea proiectului este destul de mare, dar avantajele sunt că acele persoane care vor fi cursate, vor beneficia și de un loc de muncă. În primul rând, cursantii vor fi remunerați lunar, iar după un an de zile, după terminarea proiectului, vor fi angajați în cele patru sesuri care se vor forma: îngrijire la domiciliu, spălătorie chimică, cămin de bătrâni și contabilitate. Este un proiect european pe POSDRU, declară Daniel Harpa, primarul orașului Târgu Neamț.

Proiectul Dezvoltare durabilă prin economie socială – o inițiativă public – privată va genera peste 20 de noi locuri de muncă pentru târgnemțeni.

Andreea Trăsnea

7 Comentarii
  1. uncetatean spune

    „Valoarea proiectului este destul de mare” – corect – 100 de miliarde nu e o suma de neglijat , DAR „avantajele” – sunt minime -peste 20 de angajari ?! (asta fiind un numar limita pe care l.au luat in calcul- care poate fi indeplinit, si un numar de 300 de angajari – ca fiind o probabilitate pentru a putea primi banutii.
    Cam ilara intentia. Sau e buna pentru ca se pot acoperi alte „gauri” , dar e ilara(jalnica) intentia , datorita modului vualat prin care se folosesc de anumiti oameni necajiti/saraci care sunt bagati la inaintare printr.un astfel de proiect.
    Sau scopul scuza mijloacele ?!!

  2. Andreea Trăsnea spune

    Valoarea TOTALĂ a proiectului este 10.567.324 lei. La Târgu Neamț sunt doar patru din cele 11 SES-uri, cele menționate mai sus. Restul e neinteresant pentru comunitatea locală. Asta înseamnă că doar o parte din această sumă ajunge la primăria orașului nostru, nu întreaga valoare a proiectului.

  3. uncetatean spune

    Am inteles- 1/3 din suma totala de 10 miliarde ii vor reveni Consiliului Local Tg. Nt. in parteneriat cu alte asociatii zonale , pentru a scoli persoane defavorizate din zona ..DOAR ca sa angajeze 20 de oameni.
    Cu banii aia cred ca mai bine s.ar investi intr.o afacere care sa produca banuti , iar cateva persoane s.ar ocupa cu scolirea persoanelor desemnate , direct in campul muncii. Nu pe bancile unei scoli , pentru ca e piedere de timp si cu rezultate minime minime.
    Sau maxime pentru altii.
    Deci , bagati oamenii la munca direct si scoliti sub supravegherea personalului calificat. Daca tot li se platesc acele indemnizatii pe timpul scolarizarii , de ce sa nu produceti ceva de pe urma acestora?
    Plus ca vor asimila cunostiintele mult mai usor , avand in vedere ca veti coopta oameni defavorizati care poate nici nu stiu sa scrie . Daramite sa inteleaga anumite sf.uri scrise pe o tabla.
    Asa ca daca doriti sa le faceti un bine , atunci bagatii direct in paine pe niste joburi ce au potential in zona noastra.
    Credeti ca o meserie gen -ingrijit batranii sau de spalator ,e musai perfectionata printr.o scolarizare ?!
    Sau se poate face direct pe teren si obiectul muncii in mana ?
    Asa ca ..fondurile alea ar trebuie utilizate pentru alte probleme – pentru creearea de locuri de munca . Nu de scolarizari de cum sa tine o perie in mana sau cum se dezbraca o persoana in varsta.
    Ar fi prea copilaresti astfel de ..perfectionari.

  4. popa spune

    Pentru comentarii , cititi ghidul de finantare, e public pe site-ul Ministerul Fondurilor Europene

  5. Geanina Fedeles spune

    Amploarea proiectului este mult mai mare, fiind un proiect strategic care se intinde pe doua regiuni de dezvoltare: Nord – Est si Nord – Vest. Angajarile care se fac in cadrul proiectului vin ca urmare a implementarii ideii de buna practica a structurilor de economie sociala (SES), structuri care au dovedit un efect pozitiv asupra comunitatilor din Europa unde s-au constituit. Rolul cursurilor nu este doar de a angaja 20 sau 60 de oameni pe proiect, ci si de a consilia si facilita integrarea pe piata muncii a grupurilor vulnerabile. Acesti oameni, prin consiliere si calificare, au o sansa in plus de a se angaja si in alta parte, nu doar pe SES-urile constituite.
    Cofinantarea partenerilor pe acest proiect este de 2% din sumele ce le revin spre derulare.
    Se pare ca institutiile europene care gandesc strategiile de dezvoltare pe resurse umane au o parere diferita de a dumneavostra si considera ca grupurile defavorizate merita acest efort financiar.

    1. uncetatean spune

      Multumesc de informatii. Institutiile europene ofera intradevar bani-fonduri pe multe ramuri economice (la concepere sau dezvoltare)-infrastructura-reduceri de somaj etc , insa acolo unde exista fonduri destinate catre sectorul de stat , oficialitatiile incearca sa le vualeze sau sa le umfle cu tot felul de gargarite ingineresti ce nu se prea pun in practica decat intr.o mica masura ,pentru ca astfel sa creasca sumele cerute(unele din ele prind „aripi”)
      Daca veti avea curiozitatea vreodata sa analizati cum si unde se topesc banutii primiti pe niste proiecte pompoase -incarcate cu tot felul de cerinte ce ar parea super sofisticate de pus in practica , cand in realitate sunt simple banalitati , poate atunci veti constientiza -evalua si balansa aceste fonduri uriase primite de afara. De aia nici rezultate nu prea se vad in realitate , pentru ca sumele primite sunt folosite intr.o mica masura pentru ceea ce s.a cerut de la ue.

      1. uncetatean spune

        Uitasem sa specific la cele scrise mai sus ,ca sunt simple speculatii pamfletare ..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate