TÂRGU NEAMŢ ÎN SCRIERILE MONOGRAFICE

0

logo

fig. 1Aşa cum se întâmplă în cazul multor localităţi, unde există oameni interesaţi de trecutul lor, şi la Târgu Neamţ au fost pasionaţi de istorie care au întocmit lucrări monografice dedicate urbei în care au trăit şi au activat.

În cei peste 600 de ani de existenţă, târgul de la poalele Cetăţii Neamţ a concentrat o istorie interesantă, care s-a împletit adesea cu principalele evenimente în care a fost implicată întreaga Moldovă. Acumularea unor informaţii bogate şi variate despre trecutul acestui oraş, precum şi necesitatea de a le aduce la cunoştinţa publicului, a făcut ca, în timp, să fie redactate mai multe scrieri cu caracter monografic dedicate Târgului Neamţ sau unor aspecte particulare din această zonă.fig.- 3

O primă lucrare dedicată oraşului amintit i se datorează Profirei C. Groholschi. Aceasta a publicat în 1928 cartea intitulată ,,Târgu Neamţ. Monografie”, fiind o sinteză nu foarte amplă, dar bine documentată pentru acea perioadă. Abia peste 60 de ani, apare o nouă încercare monografică, intitulată ,,Oraşul Târgu Neamţ şi împrejurimile”, semnată de profesorii G. Davidescu şi T. Onofrei. Cartea amintită pune accentul mai mult pe geografia zonei Neamţului şi pe potenţialul său turistic şi mai puţin pe succesiunea evenimentelor istorice din acest spaţiu. La scurt timp, în anul 2002, unul dintre semnatarii monografiei de mai sus, publică o nouă carte, cu titlul ,,Târgu Neamţ. File de monografie”, al cărui subiect central îl reprezintă însă aşezămintele ecleziastice din perimetrul spitalului din localitate.

Alte încercări monografice se leagă de numele binecunoscutului profesor Vasile Vrânceanu, care, în două volume apărute în 2005 şi 2008, propune o altă viziune asupra trecutului acestui oraş – o istorie în imagini. Lucrarea ,,Călător prin oraşul Târgu Neamţ de altădată şi de astăzi. Istoria în imagini”, publicată în două volume, reuneşte un bogat material fotografic, structurat tematic, care prezintă aspecte cunoscute sau altele inedite despre trecutul acestui mic târg de provincie.

Poate cea mai bună monografie a oraşului este cea întocmită de regretatul profesor Gavril Luca, apărută la Piatra Neamţ în anul 2008 şi intitulată simplu – Târgu Neamţ. Monografie. În cele aproape 500 de pagini, autorul a abordat toate aspectele privitoare la istoria acestei aşezări urbane, de la cele mai vechi locuiri preistorice, până la personalităţile care s-au născut şi au trăit aici. Fiind un cercetător asiduu al arhivelor, profesorul Gavril Luca a inclus în cartea sa bogate şi valoroase informaţii documentare, completate de un material ilustrativ elocvent, care transformă această carte într-un adevărat reper bibliografic.

fig. 2Cea mai recentă lucrare monografică dedicată oraşului de sub Cetate este cea semnată de Constantin Paţilea şi Viorel Nicolau, care, în volumul Târgu Neamţ în oglinda timpului (2014), au reunit cele mai importante cărţi poştale şi ilustrate privitoare la istoria recentă a acestui oraş.

Deşi numeroase, dar nu suficiente, scrierile cu caracter monografic dedicate Târgului Neamţ arată, în primul rând, existenţa unui set bogat de informaţii istorice, iar în plan secund pot fi observate manierele diferite de tratare a trecutului unei localităţi, fie prin prisma surselor documentare, fie pe baza mărturiilor fotografice acumulate în timp.

Dr. Vasile Diaconu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate