Școala Oglinzi, la ceas aniversar

0

În perioada 21- 24 mai, Școala Oglinzi a sărbătorit 155 de ani de la înființare. Cu acest prilej, cadrele didactice și elevii unității de învățământ au pregătit o suită de manifestări menite să marcheze importanța acestui eveniment.

Au fost desfășurate diverse activități, cum ar fi expoziții de desene și colaje cu tema „Școala ieri și azi”, întreceri sportive atât între elevi, cât și între cadrele didactice, desene pe asfalt cu tema „Viitorul școlii”.

Satul Oglinzi e cunoscut ca fiind una dintre  zonele unde tradițiile și obiceiurile sunt păstrate cu sfințenie. Îmbrăcați în portul popular românesc, elevii talentați ai școlii au încântat invitații și sătenii veniți să-i vadă cu un program artistic impresionant, intitulat sugestiv „Satul meu cu mândru nume”.

IMG_3881

Sâmbătă, 23 mai, unitatea școlară din Oglinzi a cunoscut o aluență mare de invitați, veniți să participe la Simpozionul Național „Memoria Demnității Românești”.

„Primăria Răucești, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Oglinzi, cu prilejul aniversării a 155 de ani de la înființarea primei școli în Oglinzi, a organizat acest simpozion cu o tematică destul de interesantă, la care au participat oaspeți de onoare, dar și eroi locali, elevi, cadre didactice și săteni. Este o manifestare deosebită, mai ales că avem în sat veterani de război. Trebuie să respectăm și să nu uităm sacrificiul acestor veterani, din ce în ce mai puțini în viață. Cu timpul, nu vom mai avea posibilitatea să facem aceste întâlniri între eroii noștri și copiii satului Oglinzi”, ne-a spus Ilie Apostoae, primarul comunei Răucești.

IMG_3865

Simpozionul a cuprins o serie de comunicări științifice cu teme din Lupta pentru păstrarea demnității românești, fapte, biografii de veterani, eroi, prezentate de invitați precum prof. dr. Docent Ion Berghia- membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și președintele filialei „Constantin Stere” din Iași a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, conf. Univ. dr. Florin Pintescu- prodecan al Facultății de Istorie și Geografie a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, arhim. Vichentie Amariei- starețul Mănăstirii Secu, prof. Elena Preda- inspector școlar, dr. Vasile Diaconu- muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, prof. Mihaela Pravicencu Gheorghiță- artist plastic.

„Simpozionul Național Memoria Demnității Românești este un omagiu adus eroilor din toate timpurile, în special celor care au luptat pentru reîntregirea neamului, care s-au jertfit pentru demnitatea, libertatea și unitatea poporului român. Un prinos de recunoștință și dorința de a face fapta lor cunoscută copiilor”, ne-a spus prof. Gigel Bârliba, coordonatorul proiectului.

Zilele Școlii Oglinzi s-au încheiat într-un cadru relaxant, cu muzică și voie bună. Duminică, 24 mai, a avut loc cea de-a IV-a ediție a proiectului județean Sărbătoarea Salcâmului. Întreaga suflare a satului s-a adunat laolaltă lângă salcâmii înfloriți și s-a bucurat de programul artistic oferit de Ansamblul Folcloric „Oglinduța” coordonat de prof. Ana și Gheorghe Filip, formația de majorete „Like dance” coordonată de prof. Ana Filip, solista de muzică populară Sânziana Oșlobanu, Ansamblul Folcloric „Ozana” de la Clubul Copiilor Târgu Neamț (prof. coord. Dănică Gâtlan), Fanfara comunei Răucești, Fanfara comunei Fântânele și Fanfara Tineret Răucești.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate