Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, „Nesatisfăcător” pentru experții ARACIP. Vezi ce riscă!

8

Stres și nemulțumire la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Târgu Neamț. Renumita unitate de învățământ a primit calficativul Nesatisfăcător în urma evaluării externe efectuată de echipa de experți ai ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar) la sfârșitul lunii mai.

În cele două zile cât a durat vizita celor patru experți, s-au verificat toate aspectele legate de derularea procesului de învățământ din școală, de la documentele obligatorii pentru desfășurarea activității până la chestionare aplicate elevilor. În funcție de punctajele obținute la descriptorii standard și de performanță, Colegiul „Ștefan cel Mare” a primit calificativul Nesatisfăcător. Cu alte cuvinte, nu primește momentan certificat de calitate și va trebui să urmeze cu prioritate un set de măsuri pentru remedierea problemelor în cel mai scurt timp posibil.

Potrivit directorului Dorin Moroșanu, deficiențele care au dus la obținerea calificativului Nesatisfăcător se referă în mare parte la modul de folosire a spațiilor din corpurile liceului:

maxresdefault„ARACIP-ul ne-a vizitat și, din păcate, la șase indicatori nu am obținut calificative bune. Sunt probleme cu spațiile școlare. Nu le-a convenit că elevii învață în laboratoare, ar trebui să facă numai activități de laborator acolo. Le-am explicat că nu e nevoie de lucrări practice în fiecare oră. 70% din copii sunt navetiști, nu putem aduce trei – patru clase să învețe după amiaza. Este greu de selectat care elevi să învețe după amiaza, iar procesul didactic nu ar da rezultate mai bune.

Spațiile auxiliare. Grupurile sanitare au prea puține cabine, dar liceul este construit din 1962! Noi plătisem din decembie vase pentru alte câte trei cabine de wc la băieți, la fete, dar comisia nu a ținut cont de acest lucru. Nu putem face lucrări în timpul anului școlar. Ele sunt achiziționate, pe timpul verii le vom instala. Totuși, conform standardelor europene, ar trebui să fie baie la fiecare etaj. Asta ar însemna ca noi să desființăm niște săli de clasă. Ar fi un dezavantaj pentru elevi.

Accesul la bibliotecă se face prin sala de lectură. Acolo era o sală de clasă, am luat deja măsuri: se va desființa o magazie și facem intrare separată de pe hol. Adică stricăm unele spații pentru niște cerințe.

Mijloace de învățământ. Noi avem trei laboratoare de informatică cu câte 25- 30 pc-uri. Am achiziționat alte 30 de calculatoare pentru un nou laborator. Nu au ținut cont de asta, ei vroiau să avem table interactive. Una costă 400 milioane. O să achiziționăm una, dar mai multe nu putem lua din bugetul școlii. Avem laptop-uri, 7 video-proiectoare. Nu i-a interesat.

Noi am avut alte priorităti. Primăria ne-a ajutat, am schimbat învelitoarea la două corpuri de clădire, din azbest cu tablă, am anvelopat în trei ani de zile patru corpuri de clădire… Noi am luat-o de la interior spre exterior.

Lucrurile sunt remediabile. Din șase puncte cu calificativ necorespunzător, cinci fac referire la spații”,  ne informează prof. Dorin Moroșanu, directorul Colegiului Național „Ștefan cel Mare”.IMG_4534

Potrivit unor surse credibile, cel de-al șaselea indicator care a primit Nesatisfăcător are legătură cu managementul unității  de învățământ.

Iată și declarația primarului Daniel Harpa, dată cu câteva minute după ședința Consiliului de Administrație al Colegiului Național „Ștefan cel Mare”:

„Ca și în celelalte școli din Târgu Neamț, am făcut în așa fel încât să asigurăm investițiile necesare pentru buna desfășurare a actului educational. Din păcate, la Colegiul Ștefan cel Mare sunt câteva puncte nefavorabile, care mie nu ni se par reale, dar așa a hotărât comisia.  Cu siguranță, în maxim șase luni de zile se vor remedia toate punctele unde colegiul a primit Nesatisfăcător.

Fiind unul dintre cele mai bune și renumite colegii din județ, directorul împreună cu directorii adjuncți și cadrele didactice trebui să facă echipă, să fie unite și să se gândească în primul rând la elevii instituției de învățământ. Nu e ceva iremediabil, cum se spunea- că nu vom mai primi autorizare pentru clasa I și clasa a IX-a”, precizează edilul Daniel Harpa.

Conform legii, evaluarea externă periodică a calității educative în învățământul preuniversitar se realizează din cinci în cinci ani, după obținerea acreditării, dar și la interval mai mici, la solicitarea unității școlare/ comunității locale/ a inpectoratului școlar/ a Ministerului Educației.

Fiindcă a obținut un calificativ minim, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” are la dispoziție în jur de șase luni pentru a remedia problemele cu care se confruntă, după care va fi evaluat din nou de către comisia de experți ai ARACIP. În cazul în care totul va fi pus la punct, unitatea își va păstra prestigiul la nivel de județ, dovedind că are standarde de calitate ridicată în tot ce se leagă de actul educational. Dacă, după trei vizite de acest fel, indicatorii nu sunt atinși (unitatea primește calificativul Nesatisfăcător după toate cele trei vizite), se poate ajunge până la desființarea unității de învățământ.

Dar… vorba elevilor: Nu-i panică, orice-ar fi!

Andreea Trăsnea

8 Comentarii
  1. cr spune

    In anul 1962 cand s-a construit liceul ,a fost proiectat pentru 300-400 de elevi si 50 de profesori.ACUM CLADIREA E LA FEL ,NUMAI CA LA LICEU MERGE TOATA LUMEA ,CA SA INVETE TABLA INMULTIRII! CE CAUTA 70% DIN ACTUALII LICEENI LA LICEU?AStia mergeau pe santiere la lopata,nu la liceu si facultate!DE ASTA NU AJUNS SPATIILE SI BANII!

  2. roland spune

    menirea liceului?!? să scoată șefi de promoție pe bandă rulantă!?!….mă lași……………………..

  3. LS spune

    Calitatea unui liceu ar trebui sa fie testata dupa finalitatea lui practica, adica dupa rezultatele elevilor sai la nivel national sau international. Dupa performanta, nu dupa cum se face intrarea in biblioteca. 😐

  4. eu spune

    Totusi trebuie sa mentionam si calitatile extraordinare ale d-lui director. Numai la o simpla privire si la cum stau hainele pe el iti dai seama ce bun manager este. Daca incerci si sa stai de vorba cu el te convingi imediat de valoarea dansului.

    1. Cetatean spune

      Rau mai esti!!! Ia pune si tu o poza cu tine, sa vedem cum te prezinti la capitolul „hot-culture” by FashionTV.

    2. cr spune

      eu cunosc multe persoane pe care stau bine hainele ,dar SUNT PROSTI GRAMADA! IN ZIUA DE AZI,PROSTU POARTA CRAVATA SI COSTUM,,SI ZICE CA E OM DE SOCIETATE .E PLIN DE PROSTI BINE IMBRACATI PESTE TOT.MOROSANU ARE MINTE CAT TOTI AIA PE CARE STAU BINE HAINELE .PROSTII ARATA BINE IN ZIUA DE AZI..DAR ASTA E ALTA DISCUTIE…..

  5. eu spune

    @cetatean. Sunt 2 variante: ori nu ai stat nici o data de vb cu dl. director sau aveti acelasi coeficient de inteligenta si nu iti dai seama cat de incapabil este.

    1. cr spune

      Eu am vazut multi intelectuali cu aspect CIOBANOS ,DAR cu caracter.De asemenea am vazut si prosti cu aspect de om de salon DAR FARA CARACTER SI SISTEM DE VALORI.CE DISCUTAM ATUNCI..SIMPLA PREZENTA SAU PERCEPTIE DUPA GUSTURI PERSONALE SUBIECTIVE??Oricum Morosanu e venit in Targ de 28 de ani si a intrecut pe multi localnici cu pretentii .MOROSANU NU E CEEA CE PARE,,ATENTIE LA CE AM SPUS!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate