Ia românească, sărbătorită la Târgu Neamț

0

Ia românească  e perfectă. Nu există femeie căreia să nu îi vină bine. E un fapt demonstrat astăzi, 24 iunie, de doamnele de toate vârstele care au purtat o ie cu mândrie.

De Ziua Universală a Iei Românești, în Piața Adormirea Maicii Domnului din Târgu Neamț avut loc o manifestare culturală organizată de Casa Culturii „Ion Creangă”.  Evenimentul, deși nu a reunit foarte mulți privitori (probabil și pentru că nu a fost promovat mai deloc),  a recreat atmosfera sărbătorilor de altădată.

„Ia se lucrează cu sufletul”

Ing. Tincuța Ciubotaru, președinte al Asociației Meșteșugarilor „Nemțeanca” a vorbit depre pasiunea ei de a aduna culorile pământului în ia moldovenească:IMG_5009

„La Festivalul Iei de la Sibiu, am fost singura invitată din zona Moldovei. Voi încerca, împreună cu colaboratorii mei, să desfășurăm activități prin care să scoatem în evidență această piesă de îmbrăcăminte, care ne evidențiază, ne înnobilează. Mă bucură faptul că mulți români plecați în strănătate solicită costum popular românesc. Misiunea mea ca organizație este să respect autenticitatea. Foarte ușor se poate aluneca în kitch. Pe lângă efort, ia se lucrează cu sufletul”.

Continuatorii tradițiilor populare

Din Vânători au venit la Târgu Neamț membrii Corului „Vânătorii lui Ștefan cel Mare”, dirijat de Cristina Petrariu. Frumusețea costumelor populare, inocența fetelor cu cunună de flori în păr și glasul impunător al domnilor de o eleganță excepțională conferită de straiele purtate au dat un plus de valoare melodiilor interpretate.

romantica

Tabloul a fost întregit de doamnele din Grupul Vocal „Romantica’, coordonat de Elisabeta Tărăboanță. Vocile lor s-au contopit armonios cu mirosul sânzienelor și frumusețea melodiilor interpretate din suflet.

La Sărbătoarea Iei au participat și alți artiști populari dinTârgu Neamț și comunele învecinate, unul mai mândru ca altul de originalitatea costumului popular, de povestea din spatele fiecărei ii.

Parada Iei românești

La finalul manifestării, participanții au defilat pe centrul orașului, iar frumusețea straielor purtate a atras sute de priviri melancolice. Parada a portului popular s-a oprit preț de câteva minute în sensul giratoriu de la Policlinică, unde s-a cântat și s-a făcut o horă mare, observată și aplaudată de șoferii aflați în trafic.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate