140 de ani de la sfințirea Catedralei Adormirea Maicii Domnului; manifestare spiritual- culturală cu participarea ÎPS Teofan

0

În perioada 8- 9 august, creștinii din Târgu Neamț celebrează 140 de ani de la sfințirea Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”. Cu această ocazie, Primăria, în colaborare cu Parohia din centrul orașului și Casa Culturii „Ion Creangă” organizează o manifestare spiritual- culturală.

Sâmbătă, 8 august, credincioșii vor putea participa la Sfânta Liturghie arhierească, între orele 9.00 și 12.00.

De la ora 15.00, sala de conferințe a Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț va găzdui Simpozionul spiritual- cultural intitulat „Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Târgu Neamț – istorie și contemporaneitate”, cu binecuvântarea și participarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei.

După cuvântările precucernicilor părinți și alocuțiunea primarului Daniel Harpa, începe sesiunea de comunicări științifice. Figuri cunoscute din lumea ortodoxiei și din comunitatea locală își vor prezenta lucrările de interes pentru orice creștin ortodox: Pr. prof. dr. Viorel Sava de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Pr. prof. dr. Ion Vicovan- decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Preasfințitul părinte prof. dr. Varlaam Ploieșteanul- episcop vicar patriarhal, Preacuviosul părinte arhim. Dr. Benedict Sauciuc- starețul Mănăstirii Neamț,preacuviosul părinte arhim. Hrisostom Rădășanu- consilier învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, preacucernicul părinte protopop Ioan Dogariu, prof. de istorie Vasile Vrînceanu, preacuviosul părinte arhim. Mihail Daniliuc- egumenul Schitului Vovidenia de la Mănăstirea Neamț, pr. prof. Ioan Mihoc- parohul catedralei și directorul Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, pr. prof. Viorel Laiu și pr, prof, dr. Mihai Vizitiu (slujitori la Catedrala Adormirea).

Și primarul Daniel Harpa va participa la această sesiune de comunicări, cu lucrarea „Raporturile Consiliului Local și al Primăriei cu Biserica Adormirea”.

În cadrul simpozionului cultural – spiritual, de la ora 17.30 are loc și o lansare de carte: „Monografia Catedralei Adormirea Maicii Domnului Tg. Neamț”, semnată de preotul dr. Mihai Vizitiu, slujitor la biserica din centrul orașului.

Duminică, 9 august, credincioșii sunt așteptați la catedrala Adormirea pentru a participa la Sfânta Liturghie (9.00- 12.00).

474_001„Așezată în centrul orașului este o construcție monumentală. Aici, în același loc au fost înainte două biserici din lemn. Prima a fost construită de Ștefan cel Mare, iar a doua ar fi fost construită de Vasile Lupu, și care a ars în săptămâna patimilor a anului 1864. În anul 1865 a început zidirea actualei biserici, prin strădania morală și materială a ctitorilor: Calipso și Neculai Albu din Piatra Neamț, fost prefect al județului, care a dăruit 500 de galbeni; Maria și Alexandru Popovici, Zoița și Pavel Paveliu, Elena și Gheorghe Tomovici, care au făcut policandrul din mijlocul bisericii; Eufrosina și Ștefan Atanasiu, precum și alți buni creștini din oraș și împrejurimi. În anul 1875, biserica a fost terminată și Sfințită de Mitropolitul Iosif Naniescu, urcat atunci în scaunul mitropolitan, fiind și prima biserică pe care o sfințea în noua funcție. De parohia Adormirea țineau și bisericile Sf. Ilie și Sf. Gheorghe, până în anul 1928, când aceste două biserici, împreună cu biserica Sf. Haralambie au format o nouă parohie: Sf. Ilie” (Călător prin orașul Târgu Neamț de altădată și de astăzi”, prof. Vasile Vrânceanu).

Ctitorie din 1676, distrusă de un incendiu în 1864 şi refăcută complet în 1875, Catedrala Adormirea Maicii Domnului este fără doar și poate un simbol al orașului Târgu Neamț. Impunătoarea clădire așezată în centrul orașului atrage privirea oricărui trecător cu frică de Dumnezeu și îl convinge să facă o cruce, să spună o rugăciune. Aduce lumină în suflet și speranța că ziua va trece cu bine.

Andreea Trăsnea

 biserica adormire

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate