Mândri că sunt nemțeni, au demonstrat că poartă costumul popular nemțean în inimă

0

Asociația „Ansamblul Ozana” a reușit vineri, 9 septembrie, să îmbrace orașul Târgu Neamț în straie de sărbătoare. Cu prilejul Zilelor orașului, a avut loc evenimentul- concurs „Mândri că suntem nemțeni” din cadrul proiectului „Portul tradițional nemțean în inimile tinerilor”, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Neamț.img_2608jpg

Festivalul a debutat cu o paradă a portului tradițional, de la sediul Primăriei până în parcul Cetate. Târgnemțenii care au avut norocul să se întâlnească în drumul lor cu ceata venită parcă din alte vremuri, au rămas plăcut impresionați de frumusețea și autenticitatea costumelor populare purtate cu mândrie de către numeroșii participanți, care au fost „escortați” de vitejii străjeri ai Cetății Neamț.

Șase ansambluri folclorice au purtat costume populare din cele șase zone reprezentative ale județului Neamț, ținând morțiș să susțină cauza Asociației „Ansamblul Ozana” și să arate tuturor nemțenilor că folclorul, cu tradițiile, obiceiurile și portul popular reprezintă comori inestimabile care definesc identitatea unui popor, făcându-l nemuritor în ciuda scurgerii timpului.

La festivalul- concurs „Mândri că suntem nemțeni” au participat Ansamblul Folcloric ” Ținutul Zimbrului” din Târgu Neamț,  Ansamblul Folcloric ” Sânzienele” din Tupilați, Ansamblul Folcloric „Bradulețul” din Tazlău, Ansamblul Folcloric ” Izvoarele Borcutului” din Borca, Ansamblul Folcloric ” Plai Moldovenesc” din Roman și Ansamblul Folcloric ” Codrii Neamțului ” din Piatra Neamț.

În județul Neamț încă se păstrează vii meșteșugurile satului, iar fiecare ansamblul prezent a fost însoțit de către un meștep popular nemțean din zonă.

Rând pe rând, ansamblurile folclorice au evoluat pe scena instalată în Parcul Cetate, în fața publicului și a juriului format din Carmen Nastasă- directorul Centrului pentru Cultură și Arte ” Carmen Saeculare” din Piatra Neamt, Rocsana Josanu- director al Direcției pentru Cultura Neamț și Tincuța Ciubotariu- presedintele Asociației Mestesugarilor Nemțeanca și  renumită cunoscătoare a portului popular. Dansurile și cântecele populare prezentate au fost specifice zonei de proveniență, toate fiind pe placul publicului, ceea ce a îngreunat luarea unei decizii de către juriu în privința desemnării câștigătorilor.14424013_843013105798227_82083367_o

În cele din urmă, specialiștii au decis să acorde locul I Ansamblului Folcloric „Izvoarele Borcutului” din Borca. Pe locul al II-lea s-a clasat Ansamblul Folcloric „Ținutul Zimbrului” din Târgu Neamț, iar locul III a revenit Ansamblului Folcloric „Plai Moldovenesc” din Roman. Câștigătorii au primit premii, diplomă și plachetă, iar celelalte ansambluri au fost răsplătite cu diplome de participare, pentru că fiecare membru este special și se dedică păstrării tradiționalismului local.

Felicitări participanților și organizatorilor!

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate