Dialog constructiv și idei interesante cu privire la dezvoltarea zonei Parc Cetate

5

Miercuri, 28 septembrie, reprezentanții Primăriei Târgu Neamț (edilul Daniel Harpa, viceprimarul Vasile Apopei și city-managerul Geanina Fedeleș) s-au întâlnit din nou cu oamenii de afaceri din oraș interesați să investească pentru dezvoltarea zonei Parc Cetate.

coperta-parc-cetateDe o mare importanță pentru viitorul târgnemțenilor și pentru dezvoltarea turismului în zonă, această ședință publică este strâns legată de proiectul „Construire infrastructură agrement în zona parc Cetate”, pe care administrația publică locală urmează să-l depună spre finanțare europeană (POR 2014- 2020, prin Axa Prioritară 7- Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului, prioritatea de investiții 7.1). Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 3,1 milioane euro, din care 98% finanțare europeană și 2% contribuția Primăriei.

Structura de agrement realizată ar influența în mod favorabil mediul de afaceri. Cum linia de finanțare nu acceptă ca Primăria să realizeze activități generatoare de venit (ștrand, piscină, patinoar, restaurant etc), se caută oameni de afaceri din localitate dispuși să investească în zona de interes și să desfășoare activități de comerț și agrement.

În urma discuțiilor de după prima întâlnire intre antreprenori și reprezentanții primăriei, echipa de consultanță și proiectare a venit de această dată cu o soluție 3D a proiectului. Oamenii de afaceri au văzut cum ar urma să arate zona de la poalele Cetății după implementarea proiectului și au primit explicații din partea consultanților.

img_3558„Am încercat prin soluția propusă să fac o legătură între cele două zone- zona ștrandului din parc și zona amfiteatrului. Am trecut si prin alte variante mai îndrăznețe, care, juridic vorbind, nu sunt posibile, și anume să mutăm stadionul din poziția actuală în locul celor două terenuri de sport. Este deja demarat un proiect de investiție pentru modernizarea stadionului așa că stadionul rămâne pe locul initial.

Avem în zona parcului propunere de ștrand, însemnând două bazine cu câte o suprafață de 350 mp, cu adâncimi diferite. Parcarea rămâne cea existentă. Investiția va fi făcută doar pe ștranduri în primă fază. Terenul va fi scos la concesiune de către Primărie, iar investiția va fi una privată (…)1

Avem relația între cele 2 zone  (parc și amfiteatru) făcută prin spații comerciale. O suprafață generoasă există după tribunele stadionului, unde vor fi spații comerciale, un mic restaurant cu terasa deschisă spre incinta amfiteatrului și locuri de parcare, ce vor deservi spațiile comerciale și zona de amfiteatru.

Din discuțiile de data trecută, am trecut prin diferite idei. Poziția amfiteatrului este pe axul longitudinal al stadionului, fiind amplasat pe terenul 2. Teatrul de vară acoperit adăpostește în jur de 1200 persoane. Va fi cu deschidere dublă, astfel încât, în situația unor evenimente mai mari, cu mii de oameni, acest amfiteatru să aibă deschidere și spre stadion. Construirea teatrului de vară, cele două terenuri de sport, aleile, spațiile verzi din jur vor fi prinse în acest proiect”, a precizat arhitectul.

După prezentarea proiectului din punct de vedere functional, al circulației și al zonificării ca puncte de interese, oamenii de afaceri au venit cu diverse propuneri. În cele din urmă s-au decis să se facă anumite modificări, și anume mutarea vestiarelor din fața stadionului în zona tribunei, pentru a face loc în față si spațiilor comerciale. Locuri de parcare a autoturismelor vor fi și acolo unde există în prezent (vizavi de parc), și în spatele stadionului, în zona din imediata apropiere a amfiteatrului.

O idee îndrăzneață și realizabilă în viitor, dacă se găsește un investitor privat, este construirea unei piscine acoperite pe spatial din parc unde acum funcționeaza Sala de Sport- construcție modul, care ar putea fi dezasamblată.

„A fost un dialog constructiv, cu idei interesante, care vor aduce plus valoare proiectului. Le multumesc oamenilor de afaceri si tuturor celor prezenti pentru interesul acordat acestui subiect si pentru implicare!”, precizează edilul Daniel Harpa.

Fiindcă scopul acestor sedințe publice a fost, de fapt, ca Primăria orașului Târgu Neamț să depisteze oamenii de afaceri din localitate dispuși să învestească în zona de agreement de la poalele Cetății, la finalul întâlnirii, antreprenorii au completat un acord de principiu, menționând ce idei de afaceri și-ar dori să implementeze pentru a susține investiția publică și pentru a contribui la dezvoltarea turismului în zonă. (alimentație publică/ agrement- bazine de înot/ tradițional- meșteșuguri).

Andreea Trăsnea

 

 

 

 

 

5 Comentarii
  1. uncetatean spune

    Deci – zona de parc sa zicem a arata bine atat ca amplasament cat si ca idee , asta si din prisma faptului ca aceasta zona cade sub interdictia acelui grad maxim de ocupare cu constructii. E buna si ideea cu mutarea sali de sport (idee pe care am sustinut.o). Buna si ideea cu amfiteatru , atat ca idee cat si ca amplasare . Pe aceasta zona era bine daca se realiza o intelegere cu apele romane pentru o extindere inspre spatiul ce il detin si care sta nefolosit. Plus cumpararea terenului din stanga intrarii in stadion , care am observat ca e de vanzare, deservind ca , cale de acces.
    Pe zona terenului apele romane de amplasat o parte din amfiteatru , pentru a ramane loc pe actualele terenuri 2-3 ale stadionului , de zona de distractie cu specific. Doar cu zona de parc nu se rezolva atragerea de turisti ce se doreste implementat in acest proiect.
    Iar ca o concluzie finala- ideea proiectului inca sufera la capitolul traditii istorico-cultural locale. Practic nu vad nici o mica legatura intre ideile ce deriva din cetate si povestile Creanga. Adica nu exploatam cumva aceste branduri. Ci doar le consideram ca simple tablouri aruncate pe un perete. Iar aceasta delasare ne va costa in momentul cand se va face post.analiza atragerii de turisti.

    1. AR spune

      In fotografii nu vad nici un om de afaceri sau grup de afaceristi potenti financiar si care sa poata sa cofinanteze asa investitie.LUCRAREA AR COSTA DESTULE MILIOANE DE EURO,IAR DACA S-AR FACE STUDIU DE FEZABILITATE CORECT S-AR AJUNGE LA CONCLUZIA CA ASA CEVA NU S E POATE SUSTINE FINANCIAR LA UN ORAS SI ZONA CA TARGU NEAMT.LA PIATRA NEAMT BAZA DE AGREMENT ESTE FALIMENTARA,…fiind data in chirii pe la diversi patroni faliti la preturi de chilipir.Pana una alta e bine ca visam in prag de campanie electorala,punem ganduri fericite in capetele cetatenilor putin innobilati mintal ,ca sa creada si sa astepte ca se va face. Ideea e buna,dar SARACIA E DE VINA.IN 2 LUNI DE SEZON TURISTIC NU ARE CUM SA SE faca rentabila ASA CEVA.PRIMARIA E BINE CA MACAR VORBESTE DESPRE SUBIECT,DOAMNA FEDELES COMPLETEAZA HARTIII CU SEMNATURI CARE ..cica ….AR ADUCE FEZABILITATE INVESTITIEI CA SA DEA JUSTIFICARE IDEII …..DAR ADEVARUL ESTE CA in conditiile actuale ,cu amaraciunea asta financiara la toata lumea,cu nefinantarea prin credite de catre banci,cand GUVERNUL ABIA GAFAIE PLATIND PENSIILE,CAND OAMENII D E AFACERI SUNT IN INSOLVENTE DECLARATE SAU NU,CAND LUMEA NU ARE BANI DE MANCARE..ASA O INVESTITIE E UN VIS.PARCA DL PRIMAR SPUNEA IN ZIAR ACU 2 LUNI CA DEMOLEAZA GARAJE SI AMENAJEAZA PARCARI .S-A FACUT CEVA CU ASTA SAU VORBIM IAR AIURELI???DL PRIMAR…..ECHIPA DIN JURUL DUMNEAVOASTRFA SEAMANA CU UN STOL DE MUSTE CARE SE CRED ALBINE ,si se apuca sa faca MIERE.ASTEA aceste muste nu vor putea sa fie puse la arata NICIODATAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA………………………!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!In concluzie….. PARERI,IDEI,AIURELI SI ABURELI.SUCCES!

      1. uncetatean spune

        Posibil sa fie doar un foc de paie in preajma alegerilor, dar luand logic continutul acestui proiect ar contine : Construirea teatrului de vară, cele două terenuri de sport(acestea ar putea fi mutate pe terenul de la apele romane, prin inchirierea spatiului), aleile, spațiile verzi, spatii comerciale (dughene in cel mai rau caz) , un minirestaurant cu terasa,parcare pe fostul teren de handbal, apoi in parc – doua bazine de inot descoperite , cu spatiile de vestiare si amenajarile aferente a spatiilor verzi. Fara bazinul acoperit , care din cate se intelege ar fi cu propunere catre un investitor privat.
        Deci, nu vad de ce nu s.ar incadra in cei 3 milioane si ceva ! In parc nu ar cheltui mai mult de 4-500 pentru instalatii , refacerea structurii si hidroizolarea bazinelor, vestiare , alei si spatii verzi. Pe teatru de vara cu tot cu scena nu cred ca ar depasi milionul . Iar restul de bani pe ce a mai ramas pe lista. Eventual lasate pe coada listei obiectivele mai putin importante ce pot fi relocate catre investitie privata. In sensul ca pot aparea investitori si pe perioada desfasurarii lucrarilor , ce pot veni cu atasari pe baza de conventii si concesionari de terenuri. Ideea e sa se poata combina comertul si cu alte activitati ce pot conduce la ideea de agrement. Nu doar comert , ca o ducem catre iarmaroc. Pupaza lui Creanga ar mai lipsi din peisaj.
        Ideea generala ar fi ca orasul are nevoie de un spatiu pentru organizarea de festivitati , ce poate fi folosit si cu alt scop intre aceste perioade. Un spatiu care sa fie dedicat pentru astfel de manifestatii. Nu prin parc sau mijlocul orasului, de parca am fi ca tiganii cu cortu. Apoi , pe langa aceasta idee necesara orasului , se poate lega in acest proiect si alte obiective ce ar conduce la spatii de relaxare-agrement ,atat pentru targovet cat si pentru turistii ce ne viziteaza locurile. Doar ca la acest ultim aspect o cam scartaim prin simplu fapt ca nu avem coerenta in gasirea unor idei cu adevart viabile de legare cu obiectivele istorico-culturale din zona noastra. Poate ca ar trebui analizat mai mult cu istoricii si literarii zonei , ce ar trebui sa ofere alternative de cum s.ar putea dezvolta imaginea obiectivelor pe care le detinem. O alternativa care sa fie legata de acest proiect.

  2. ioan spune

    POT SA PARIEZ CA IN AFARA DE ASFALT NU SE VA MAI FACE NIMIC IN AFARA DE DISCUTII.VORBIM PESTE 4 ANI !!!

  3. Mihail spune

    Ei nu se fac…
    Se fac excursii la Ierusalim sponsorizate de primărie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate