Slujbă de pomenire pentru Ion Creangă, la Humulești

0

Sâmbătă, 17 decembrie, la Biserica „Sfântul Nicolae” din cartierul Humulești, orașul Târgu Neamț a avut loc o slujbă de pomenire a diaconului Ion Creangă și a rudelor sale.

pomenire-creanga-humulestiDupă săvârșirea Sfintei Liturghii, rugăciunile pentru marele povestitor au fost înălțate de către preotul paroh Viorel Cojocaru și pr. coslujitor Lucian Plugaru. Răspunsurile la strană au fost date de corul „Gloria Dei” -nou-înființatul cor mixt al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.

Pomenirea lui Creangă în locurile unde acesta a copilărit s-a desfășurat în prezența a numeroși credincioși ce îi duc moștenirea mai departe, dintre care îi amintim pe Roxana și Vasile Diaconu- reprezentanți ai Complexului Muzeal Județean Neamț, Vasile Luculescu din partea Fundației Culturale „Ion Creangă” Târgu Neamț, prof. univ. dr. Constantin Parascan, cadre didactice de la școala din Humulești sau simpli nemțeni.

La sfârșitul slujbei de pomenire, pr. Viorel Cojocaru – el însuși descedent din familia tatălui lui Ion Creangă, a ţinut un cuvânt despre gândirea și simțirea de sorginte creştin – ortodoxă a ilustrului scriitor. A urmat alocuțiunea prof. univ. dr. Constantin Parascan, cel care deschide ușile Bojdeucii din Țicău și în viața căruia Ion Creangă ocupă un loc fundamental.

Mai apoi, s-a săvârșit un Trisaghion la mormântul părinților cunoscutului scriitor, Ștefan și Smaranda. aflat în curtea bisericii din Humulești. După datină, cei prezenți au fost poftiți la o tradițională agapă frățească.

Acest ceremonial religios este o frumoasă tradiție în satul amintirilor din copilărie, fiind inclus de peste 40 de ani în programul Zilelor „Ion Creangă”. Anul acesta, evenimentul se desfășoară în perioada 16-18 decembrie și este organizat de Fundația Culturală „Ion Creangă”, Primăria şi Consiliul Local al oraşului Târgu Neamţ, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ și Consiliul Județean Neamț.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate