Zile albastre la Târgu Neamț, pentru conștientizarea autismului

0

Zeci de baloane colorate în albastru, sute de flyere cu mesaje menite să sensibilizeze opinia publică referitor la probleme cu care se confruntă persoanele cu autism, părinți, cadre didactice și autorități locale implicate direct, feerie albastră la Casa Culturii. Cam ăsta a fost tabloul pe care l-au pictat membrii Asociației „Căsuța cu Miracole” și partenerii la Târgu Neamț, duminică, 2 aprilie, de Ziua Internațională de conștientizare a autismului.

autism tg neamtTotul a început cu un marș de solidaritate la orele amiezii, la care s-a adăugat dorința participanților de a aduce în atenția comunității locale importanța conștientizării problematicii copiilor cu tulburări de spectru autist: „În timpul zilei, mai mulți părinți  cu copii cu dizabilități și nu numai s-au alăturat inițiativei noastre, într-un marș al solidarității, desfășurat pe centrul orașului, până la gară- unde avem sediul Asociației. Pe traseu și în parcuri, am împărțit flayere cu diverse mesaje sugestive pentru societate și baloane albastre- culoare reprezintativă pentru autism, care înseamnă seninătate în blândețe, ne-a spus Maria Talpalariu.

Pe dânsa, cea care este președinte al Asociației „Căsuța cu Miracole”, am găsit-o în jurul orei 20.00, în fața Casei Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamț. Era cu Edy– copilul ei special și cu alte câteva zeci de persoane, așteptând cu emoție ca sediul așezământului cultural să se îmbrace în lumini albastre. Acest gest a însemnat alăturarea orașulului de la poalele Cetății Neamț, pentru al doilea an consecutiv, campaniei internationale „Light It Up Blue”, în cadrul căreia în jur de 30.000 de clădiri din întreaga lume sunt iluminate în albastru, purtând mesajul persoanelor cu autism. 

„În această  seară, în fața Casei Culturii luminată în albastru ni s-au alăturat un număr impresionant de cadre didactice, părinți ai copiilor cu autism și chiar părinți care nu au copiii cu autism sau alte dizabilități, dar și-au dorit să se informeze și să fie alături de noi”, a adăugat Maria Talpalariu.17779102_1372973472740680_973584781_o

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat și viceprimarul Vasile Apopei, city-managerul Geanina Fedeleș și consilierul local Ciprian Bârsan.

Trebuie să ținem cont de faptul că persoanele care au autism sunt și trăiesc printre noi. Nu știu dacă noi suntem în lumea noastră sau ele sunt în lumea lor…. Dar știu că sunt foarte inteligente și se pot integra în societate, atât timp cât au susținerea celor din jur.

Din acest motiv am decis să fiu alături de cei care organizează astfel de acțiuni, an de an, mai ales că am un prieten care este părintele unui astfel de copil, Edy. Îl știu de când era mic. Dacă ajungi să cunoști un copil special, îți dai seama că e la fel de normal ca oricare dintre noi, doar că necesită mai multă atenție și încredere. Au șansa lor și trebuie să ținem cont de asta.

 Și mai e un lucru: copiii cu autism nu știu să mintă. Tot timpul spun adevărul, iar asta e un lucru extraordinar, din punctul meu de vedere. De asta zic… s-ar putea ca noi să fim în altă lume, iar cea reală să fie cea în care trăiesc ei„, ne-a spus viceprimarul Vasile Apopei.

Ziua Conștientizării Autismului a fost marcată frumos, la Târgu Neamț. Cu sinceritate și cu speranța că, încet- încet, societatea va deschide larg ochii și va observa cât de multă iubire au de oferit persoanele cu autism și cu cât de multe calități le-a înzestrat Dumnezeu.

17554507_1681251925509359_2598310711227395169_nAsociația „Căsuța cu Miracole” continuă seria activităților dedicate conștientizării problematicii copiiilor cu tulburări de spectru autist și pe parcursul acestei săptămâni. Primul eveniment s-a desfășurat astăzi, 3 aprilie, la Grădinița nr. 1, unde preșcolarii sunt prieteni vechi ai copiilor speciali, îi iubesc, îi respectă și îi apreciază, datorită îndrumării cadrelor didactice.


„Astfel de activități dedicate conștientizării autismului vor continua pe parcursul săptămânii în unitățile școlare din Târgu Neamț. De exemplu, colegii de clasă ai lui Edy- băiatul meu cu autism, au o provocare: la initiativa d-nei diriginte și a mea, vor așterne pe hârtie gânduri despre evoluția lui Edy, despre autism în general. Copiii sunt sinceri și foarte deschiși. Fiind colegi cu Edy din clasa I până acum (clasa a VI-a), i-au putut vedea evoluția și ne-ar fi și nouă de ajutor. Ei vor fi, poate, viitorii psihoterapeuți pentru copiii cu nevoi speciale, ca s-o citez pe Sânziana Burcea, psihoterapeut de la Piatra Neamț și o doamnă a noastră de suflet. Din păcate, numărul lor este din ce în ce mai mare, iar cauzele autismului încă sunt necunoscute”,
a conchis Maria Talpalariu, președintele asociației din care fac parte părinții copiilor speciali din Târgu Neamț și din comunele limitrofe.

Tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, autisimul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăți de a comunica și de a relaționa cu cei din jur, comportamente stereotipe, repetitive. Apare, adeseori, la naștere sau la vârsta de 18 luni- doi ani a copilului și este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual etc.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate