Grenadă de mână defensivă, provenită din Al Doilea Război Mondial, descoperită la Nemțișor

0

Urmele bătăliilor purtate pe meleagurile din zona Târgu Neamț în Al Doilea Război Mondial continuă să iasă la iveală.

La marginea pădurii din satul Nemţişor, comuna Vânători Neamţ a fost descoperit un element de muniţie neexplodat, de către un bărbat de 57 de ani. S-a întâmplat vineri, 15 septembrie, în timp ce acesta participa la amenajarea unei scene în zona respectivă pentru desfăşurarea Festivalului Tradițional de Muzică, Poezie și Cântece Patriotice din Ținutul Neamțului intitulat „Noi suntem Români!”.

La ora 13:56, a fost anunțat prin apel la 112 Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț

La locul intervenției s-au deplasat doi subofițeri cu o autospecială pentru intervenții pirotehnice, care au ridicat o grenadă de mână defensivă, provenită din Al Doilea Război Mondial, în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii.

Echipa pirotehnică a verificat zona cu detectorul de metale pe o suprafaţă de 300 mp şi nu au mai descoperit alte elemente de muniţie.

Locul unde istoria s-a scris cu sângele eroilor uitați

În satul Nemțișor, punctul Bobeuca, acolo unde s-a descoperit recent această grenadă, s-a ridicat nu demult un monument dedicat eroilor din Al Doilea Război Mondial.

În lucrarea „Război blestemat”, prof. Dumitru Stan din Răuceşti, Neamţ relatează întâmplările dramatice din vara anului 1944, de la „Valea Culeşa” – „Borta Dracului”, judeţul Neamţ, acolo unde aproximativ 14000 de soldați români, nemți și ruși și-au găsit sfârșitul:

„Aici pe Valea Culeşa în „Borta Dracului” s-a declanşat cel mai sângeros măcel şi cele mai cumplite bătălii pe viaţă şi pe moarte între trupele române şi armata sovietică de pe întreg frontul din Moldova în cel de-al doilea război mondial”.

Corpul Vânătorilor de Munte şi celelalte unităţi de luptă ale armatei române angajate pe frontul de nord-vest de Tg.Neamţ au desfăşurat acţiuni rapide în dispozitivul de luptă al armatei sovietice obligând-o să se restrângă în „Valea Morţii”.

Trupele ruse înzestrate cu armament modern şi tehnică de luptă superioară, rezistau atacurilor lansate ale armatei române şi contraatacau în forţă pe coasta dealului de la „Borta Dracului”.

Barajele de foc executate fără întrerupere atât de artileria română, cât şi de artileria grea a ruşilor lansau proiectile de mare calibru asupra întregii zone de pe Valea Culeşa unde erau masate trupe ale armatei sovietice, dar şi trupe române aflate în apropiere.

Obuzele şi bombele ce cădeau produceau un zgomot infernal iar copacii loviţi de proiectile cădeau peste soldaţii ruşi şi peste ostaşii români. Peste tot vedeai imagini şocante, soldaţi zdrobiţi de arbori, trupuri sfârtecate de proiectile, şi acoperite de pământ, auzeai ostaşi care strigau după ajutor să fie scoşi de sub trunchiuri de copaci.

Comandanţii ruşi nu aveau timp să privească acest măcel cumplit. Călcau peste trupurile soldaţilor morţi strigau şi îndemnau la luptă:

La atac!  La atac!

„Ocupaţi panta dealului şi înaintaţi spre culmea Pleşu”

În asemenea condiţii deosebit de grave când armata sovietică lupta cu peste 30.000 de soldaţi pe Valea Culeşa şi în „Borta Dracului” iar armata română se clătina în faţa ruşilor gata, gata să se prăbuşească, artileria germană amplasată în pădurea Branişte a decis fără acordul comandantului român al Corpului 7 Armata Română să bombardeze în „Borta Dracului” cu proiectile incendiare pentru a neutraliza Armata Roşie dezlănţuită cu scopul de a fi distrusă.

Primele proiectile incendiare au căzut în apropiere de o mare grupare de forţe sovietice care se aflau dislocate în „Borta Dracului” dar următoarele lovituri au fost plasate în mai multe puncte atingând şi trupe române.

Bombardamentul de artilerie cu proiectile incendiare trase de bateriile germane au continuat fără întrerupere în „Borta Dracului” şi pe coasta dealului producând derută pe întreg frontul.

(…)

Bombele incendiare cădeau peste tot pe Valea Culeşa şi în „Borta Dracului”.

Cei care au scăpat din acest „iad” aveau să descrie acele momente şi imagini zguduitoare din „Valea Morţii”.

„- Nu ne puteam da seama ce se întâmpla acolo”.

„- Ploua cu foc din ceruri, era o adevărată SODOMĂ”.

„Proiectilele ce cădeau peste soldaţii ruşi dar şi asupra ostaşilor români erau devastatoare”.

„Exploziile proiectilelor incendiare împrăştiau pe o rază mare soluţii chimice pe hainele luptătorilor iar flăcările se întindeau cu mare viteză şi în câteva minute toţi ardeau de vii fără nici o scăpare”.

„Pe „Valea Culeşa” şi în „Borta Dracului” nu se mai vedea decât fum în urma exploziilor produse de bombele incendiare iar mirosul insuportabil degajat din trupurile soldaţilor carbonizaţi, amestecat cu sulf şi pucioasă te sufoca de-ţi tăia răsuflarea”.

În „Borta Dracului” nu exista decât „Moarte şi Groază”. „Aici a fost blestemul lui Dumnezeu”.

Despre acest măcel devastator care a avut loc pe Valea Culeşa în „Borta Dracului” în vara anului 1944 unde mii de ostaşi – fie ruşi sau români – au fost arşi de vii, nu s-a scris nici un cuvânt pentru că a fost „secret de război” (…)

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate