Târgu Neamț, locul unde s-au reunit tradițiile de Anul Nou, nealterate de trecerea veacurilor

0

Marți, 2 ianuarie 2018, la Târgu Neamț a avut loc cea de-a VI-a ediție a îndrăgitului Festival de Tradiții și Obiceiuri de Anul Nou, organizat de Consiliul Județean Neamț, Primăria orașului și Casa Culturii „Ion Creangă”.

Spectacolul -concurs poate unic în România a adunat în centrul orașului de sub Cetate oameni câtă frunză și iarbă.

Potrivit estimărilor Jandarmeriei, aproximativ 10.000 de nemțeni și turiști au venit să vadă mascații. Prezente au fost și oficialități locale și județene (primarul Daniel Harpa, senatorul Emilia Arcan, Ion Asaftei- vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, city-managerul Geanina Fedeleș, Carmen Nastasă- directorul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, primari din comunele învecinate, consilieri locali și județeni etc).

De asemenea, un număr impresionant de ansambluri din Neamț și din alte județe (19) au evoluat pe scena amplasată în Piața „Adormirea Maicii Domnului”. Și-au prezentat cel mai frumos obicei de iarnă din zona de proveniență, fiind răsplătiți cu aplauze și admirație.

Nu au lipsit cântecele de Colind, Uratul cu pluguşorul, Jocurile cu măşti, Capra, Ursul, Arnăuţii, Dansul căiuţilor şi Teatrul haiducesc -obiceiuri de un farmec şi originalitate deosebite, care trezesc nostalgia bătrânilor și impresionează tinerele generații.

În urma jurizării, Alaiul de la Timișești coordonat de meșterul popular Ion Albu a obținut Locul I, fiind răsplătit cu un premiu în valoare de 2000 lei. Locul II a mers la Ansambul de datini „Codrii Neamțului” din Piatra Neamț (1500 lei), iar locul III a fost revendicat de Sumanarii de la Trifești– Neamț (1000 lei). Trofeul festivalului a fost câștigat de Ansamblul „Poienița” din comuna Vorona, județul Botoșani, iar organizatorii au oferit membrilor ansamblului un premiul în valoare de 2500 lei.

Prin organizarea acestui festival an de an, la data de 2 ianuarie, orașul Târgu Neamț se menține păstrător al tradițiilor româneşti autentice, nealterate de trecerea veacurilor.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate