DSP NEAMȚ: Aproape 2000 de persoane cu infecții respiratorii acute au fost înregistrate în perioada 22-28 ianuarie

0

 Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute ( IACRS) a fost de 1973, în săptămâna 22.01-28.01.2018 de supraveghere epidemiologică, cu un număr de 32 internări, ce marchează tendința de creștere faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă, când s-au înregistrat 1554 cazuri cu 18 bolnavi internați.

„Infecţiile respiratorii acute se încadrează în intervalul aşteptat pentru această perioadă. Numărul de pneumonii raportate a fost de 625 – cu un număr de 135 internări, în tendința de creștere față de cele 401 cazuri – cu 123 internări din săptămâna precedentă.”, precizează DSP Neamț.

Ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS se înregistrează la grupa de vârstă 2-4 ani, iar pentru pneumonii la grupa de vârsta 0-1 an.
”S-au înregistrat un număr de 5 cazuri de gripă, la pacienți nevaccinați antigripal, 4 cazuri provin din mediul rural și un caz din mediul urban. S-au recoltat un număr de 5 probe pentru cazurile clinice compatibile cu gripa care au fost trimise la Institutul Cantacuzino București pentru confirmare.
Din cele doua probe recoltate săptămâna precedentă și trimise la Institutul Cantacuzino s-a confirmat o singura proba cu izolarea Virusului gripal tip B.”, mai menționează DSP Neamț.

Până la data de 28.01.2018 au fost vaccinate antigripal 19067 persoane din grupele la risc, de pe teritoriul județului, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii. La nivelul judetului Neamt mai exista in stoc (la nivelul DSP Neamt și a cabinetelor medicilor de familie) un număr de 6077 doze de vaccin antigripal.

DSP Neamț recomandăm populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să respecte măsurile nespecifice de prevenire a gripei care constau în:
• evitarea aglomeraţiilor;
• evitarea contactului cu persoanele bolnave;
• păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru)faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
• folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare;
• spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca;
• creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
• aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
• îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
• evitarea staţionării în frig timp îndelungat.

DSP Neamț îndrumă  populaţia să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate