18 aprilie, Ziua Mondială a Radioamatorismului

0

În fiecare an, la 18 aprilie, radioamatorii lumii sunt prezenţi în eter pentru a sărbători Ziua mondială a radioamatorismului (World Amateur Radio Day, WARD). 

În acea zi în anul 1925 s-a înfiinţat la Paris Uniunea internaţională a radioamatorilor (International Amateur Radio Union, IARU).

Radioamatorismul este o pasiune populară printre persoanele de toate vârstele. Această pasiune poate fi considerată în acelaşi timp şi un sport, iar scopul principal pentru care radioamatorismul este practicat este relaxarea.

Ce este radioamatorismul şi cum a luat naştere?

Radioamatorismul reprezintp utilizarea undelor radioelectrice în scop personal prin elemente proprii de emisie-recepţie. În acest fel, radioamatorii din întreaga lume pot comunica liber prin intermediul staţiilor personale, bineînteles în functie de frecvenţele pe care se regăsesc. Radioamatorismul nu este practicat în scopuri politice sau economice, ci doar în scop personal, având şi un puternic rol educativ.

Unii consideră radioamatorismul doar un simplu hobby, pentru unii este un sport, pentru că sportul nu are scopul principal de a solicita organismul, ci şi creierul. Acest sport face apel la educaţie, voinţă, curaj şi initiaţivă şi, nu în ultimul rând, la disciplină.

Istoria radioamatorismului este destul de controversată. Începuturile acestei pasiuni datează încă de la sfârsitul secolului al XIX-lea, însă a început să fie practicată ca atare la începutul secolului XX. Radioamatorismul a apărut pentru întâia oară în Statele Unite ale Americii în anul 1919, pentru ca mai târziu, în anul 1925, să fie înfiinţată “Uniunea Natională a Radioamatorilor”. De pe teritoriul Statelor Unite, radioamatorismul a fost răspândit în întreaga lume, devenind un adevărat hobby si o modalitate excelentă si foarte utilă de petrecere a timpului liber.

Pe teritoriul ţării noastre radioamatorismul se practică din anul 1926, atunci când a fost înfiinţat primul astfel de club, pentru ca abia în anul 1936 să fie înfiinţată “Asociatia Amatorilor Români de Unde Scurte”.

Radioamatorismul s-a dezvoltat concomitent cu tehnologia, iar radioamatorii din întreaga lume au influenţat intr-o mare măsura studiul asupra propagării undelor, dar şi asupra construirii echipamentului necesar.

La Târgu Neamţ, radioamatorismul datează de peste 40 de ani, atunci când prof. Petrică Nicolau a început să atragă tinerii spre acest domeniu. În anul 1988, un grup cu initiativă, pasionat de radioamatorism, a înființat Radioclubul Orășenesc Târgu Neamț, cu indicativul radio YO8KZG, iar din anul 2009, radioclubul s-a reorganizat în Asociație, sub numele denumirea “Radioclubul Ion Creangă Târgu Neamţ“-YO8KZG.

Cei mai multi dintre radioamatori păşesc pe făgaşul acestei interesante pasiuni din simplă curiozitate şi din fascinaţia pe care o prezintă faţă de radiocomunicatie, începând să o adapteze propriei persoane.. Pe lângă faptul că radioamatorii descoperă foarte multe lucruri despre modul în care radicomunicaţiile functionează, radioamatorismul pune foarte mult accent pe comunicarea între oameni simpli din întreaga lume, ne spune familist.ro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate