Legendele Cetăţii Neamţ

2

,,Ce de lucruri n-ar sti sa povesteasca de-ar avea grai ruinele acestea! Cand te gandesti c-a fost atata viata aici…Inimi care s-au iubit, ochi cari-au plans, viteji care si-au varsat sangele pe zidurile acestea… (Al. Vlahuta, 1901)

Asa cum se intampla in cazul multor monumente peste care au trecut secole de istorie, si la Cetatea Neamt s-au tesut legende care au sporit faima acestui obiectiv turistic. Intamplari si fapte, din vremuri de mult apuse, au fost transmise din generatie in generatie si au ajuns pana la noi. Insasi vechimea cetatii a alimentat o serie de presupuneri legate de cei care au ridicat aceasta fortificatie pe Culmea Plesu, in apropierea orasului Targu Neamt. S-a banuit ca a fost intemeiata de cavalerii teutoni sau de catre sasi, iar argumentul invocat a fost tocmai toponimul ,,Neamt”. In schimb, marturiile istorice nu au confirmat acest fapt, dar au aratat ca mult mai sigura este constructia din initiativa puterii domnesti, in timpul lui Petru I Musat.

p1410345De asemenea, numeroasele evenimente istorice in care a fost implicata Cetatea Neamt au dat nastere la o serie de legende, unele dintre acestea transpuse in frumoase pagini de literatura.

Si la ora actuala mai circula printre localnici ideea ca la Cetatea Neamt au existat in trecut mai multe tuneluri care porneau din fantana aflata in interiorul cetatii si care faceau legatura cu exteriorul. Oricat de spectaculoasa ar parea o asemenea legenda, ea isi gaseste cu greu sustinere, desi nu trebuie sa negam cu totul existenta unor iesiri secrete, folosite atunci cand fortificatia era asediata. De asemenea, tot despre fantana se spune ca ar fi fost sapata de catre prizonierii turci.

Pentru ca Stefan cel Mare nu este doar o personalitate istorica remarcabila, ci si un frecvent subiect de legenda, nu se putea ca tocmai la Cetatea Neamt sa nu intalnim urmele faptelor sale. Preluand poate o povestire populara, Dimitrie Bolintineanu, in poezia Muma lui Stefan cel Mare, reda un episod impresionant al domniei marelui Stefan. Astfel, facand referire la batalia de la Razboieni (1476), Dimitrie Bolintineanu il creioneaza pe domnitorul moldovean intr-o aura legendara. Cautand refugiu la Cetatea Neamt, Stefan cel Mare se izbeste de refuzul mamei sale de a patrunde in cetate, fiind sfatuit sa se intoarca pe campul de lupta:gethumb.php

,,Du-te la ostire! Pentru tara mori!

Si-ti va fi mormantul incoronat cu flori.”

Un alt episod care s-a perpetuat de-a lungul timpului si care are la baza un fapt istoric real, este cel al confruntarii dintre moldoveni si armata regelui polon Ian Sobieski, din anul 1691. Costache Negruzzi descrie acest episod in opera sa Sobieski si romanii, al carei subiect se petrece tot la Cetatea Neamt. Se spune ca 19 osteni moldoveni au aparat cetatea, timp de cinci zile, de loviturile armatei sobieski-si-romaniipolone, fiind nevoiti intr-un final sa capituleze, mai ales ca au ramas in viata doar noua dintre ei. Fiind impresionat de faptele de arme ale plaiesilor, regele Ian Sobieski le-a crutat viata si i-a eliberat.

Toate aceste legende, inspirate in mare parte din fapte reale, contribuie din plin la sporirea aurei de mister ce inconjoara Cetatea Neamt. Vor mai fi fost cu siguranta si altele, dar care nu s-au mai pastrat. Acum nu ne ramane decat sa le perpetuam la randul nostru pe cele cunoscute, pentru a imbogati si infrumuseta trecutul istoric al acestui faimos monument.

Viorela Gherasim

2 Comentarii
  1. nicu spune

    Iar si mai frumos ar fi sa transpunem astfel de legende sub o forma cat mai realista , prin gandirea unui parc de distractii ce ar avea rolul de a dinamiza si binedispune pe toti cei care ne-ar vizita.
    Adica , avem ideea de plecare , avem locul unde s-ar putea realiza , avem brand-urile ce ne fac reclama gratuita (fara sa mai investim prea mult , pentru ca locurile noastre sunt arhicunoscute) .
    Asa ca ce ne-ar mai ramane de facut ?! decat sa punem in practica o astfel de idee si sa accesam fonduri externe pentru un astfel de demers.
    Ar fi un vis frumos ce ar putea prinde viata doar daca edilii orasului vor constientiza ca singura sursa noastra de venit ce a mai ramas pe tapet , ar fi doar ..turismul. E singura de care ne mai putem agata si care ne poate ridica financiar dar si ca imagine pentru a ne face mai cunoscuti in tara.
    Ar fi o idee mareata ce ar duce la relansarea de noi idei de afaceri in zona , pentru ca daca vom fi vizitati atunci putem reusi sa-i facem si la buzunar prin diverse activitati , servicii sau produse , ce le putem mai usor comercializa catre acestia.
    Asa ca am sa ma mai repet : ca doar o idee de dinamizare , distractie si binedispunere pentru turisti, poate semnifica o sursa financiara foarte importanta pentru toti locuitorii acestui oras. Nu am avea cum sa pierdem dintr-o astfel de idee. Niciodata ! Din contra !

  2. Andreea Cojocariu spune

    A fost foarte frumos.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate