1930, anul dezastrelor abătute asupra Târgului

0

Presa și documentele de arhivă ne oferă destule informații despre calamitățile abătute asupra Tîrgului Neamț, în prima parte a secolului al XX-lea. Ne-am oprit însă asupra celor din 1930.

În luna mai a acelui an, ploile abundente căzute asupra județului au produs numeroase pagube materiale.

La Tîrgu Neamț, „apa Ozanei s-a revărsat, în ziua de 18 mai, inundând cartierele: Ţuţueni, Condreni, străzile principale: Ferdinand, Cuza Vodă, Boiştea şi a pătruns şi într’o parte din Cartierul Humuleşti. Poliția a evacuat la timp populaţia şi vitele; victime omeneşti n’au fost. Pe la orele 12, apele au început să se retragăˮ, așa cum aflăm din săptămânalul Avântul din 23 mai 1930. Circulația spre Piatra Neamț era întreruptă din cauză că „podul de peste Ozana a rămas izolat în mjlocul apei, care l-a săpat la ambele capete.ˮ

Peste doar câteva luni, în noiembrie, orașul a fost cuprins de un incendiu violent. Incendiul a avut loc „luni noaptea (15 noiembrie, n.n ). Au ars vre-o 15-20 case din Str. Cuza-Vodă. Focul a început la ora 8 jum. seara şi a continuat să ardă toată noaptea. A fost stins abia la ora 5 dimineaţa. Prin telefon s’au cerut ajutoare din Piatra Neamț precum şi moto pompa dar acesta a fost imposibil dat fiind distanța mare dintre Piatra şi Tg. Neamţˮ, aflăm dintr-o știre publicată de același ziar în numărul său din 20 noiembrie 1930.

Incendiul a avut loc la doi ani după ce un alt incendiu a cuprins „în  noaptea de 12 spre 13 Oct., pe la orele 1, un puternic incendiu a izbucnit chiar în centrul oraşului, arzând vre’o 13 case de pe strada Ştefan cel Mare în apropierea ateneului Hanganu. O panică de nedescris cuprinsese întreaga populaţie a oraşului; Aceasta din pricină că serviciul de pompieri în Tg. Neamţ este ca şi inexistent precum şi datorită faptului că oraşul este lipsit de apă. La cererile disperate de ajutor, a fost trimisă la Tg. Neamţ o echipă de pompieri din Piatra Neamț. După mari eforturi focul a putut fi localizat. Pagubele n’au putut fi încă evaluateˮ. Și această știre o regăsim în paginile aceluiași săptămânal, publicată în numărul din 15 octombrie 1928.

Prof. Emanuel Bălan

Surse:

Avântul, nr. 34 din 15 octombrie 1928, p. 3; nr. 56 din 23 mai 1930, p. 4; nr. 80-81 din 20 noiembrie 1930, p. 4.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate