Când voleiul de la Târgu Neamț era primul pe regiune

2

A fost odată când sportul de la Târgu Neamț obținea succese la nivel regional. Un astfel de sport a voleiul care prin echipa masculină câștiga, în 1967, campionatul regional.

Informații despre acest succes aflăm dintr-un material publicat în ziarul raional „Steagul Roșu”, la rubrica sportivă.

foto cu caracter ilustrativ

Succesul echipei tîrgunemțene venea la prima ediție a acestei competiții, organizată după cum aflăm, cu scopul „de a asigura o activitate continuă, impulsionînd munca comisiilor raionale şi orăşeneşti de volei atît în ce priveşte selecţionarea şi pregătirea unor elemente cît mai talentate, cît şi în ce priveşte organizarea şi popularizarea întîlnirilor susținute pe teren propriu. De asemenea şi arbitrii existenţi au putut fi angrenaţi într-o activitate organizată, contribuind efectiv la buna desfăşurare a partidelor, ridicîndu-şi permanent nivelul de pregătire pentru a conduce cu cît mal multă competență jocurile la care au fost programaţi. La fel, birourile secţiilor de volei din asociaţiile participante au fost mai strîns legate de activitatea echipelor, preocupîndu-se cu mai multă răspundere de procesul instructiv-educativ şi de întărirea bazei materiale.”.

Se aprecia că obiectivele stabilite la începutul campionatului au fost atinse, însă se spera la o „creştere calitativă mai substanţială în ce priveşte nivelul tehnic al echipelor participante, element de bază pentru sporirea numărului de spectatori — cît şi pentru promovarea unor elemente de valoare în secţiile de performanţă.”

Prima ediție a campionatului regional a aliniat la start zece echipe. Echipa Progresul din Tîrgu Neamț merita acest titlul după cum aprecia ziaristul sportiv, „dovedind o mai bună pregătire tehnică şi orientare tactică, ca urmare a unui proces de instruire asigurat cu multă competentă de către inimosul instructor V. Marian, „Progresul” Tg. Neamţ a reuşit frumoasa performantă de a obţine în toate întîlnirile pe care le-au susţinut, numai victorii. Echipa de sub Cetatea a fost ca și adversari principali, echipele „Știinţa” I. P. Bacău, „Chimia” oraş Gh. Gheorghiu-Dej şi „Flamura roşie” Sascut, „care s-au menținut în apropierea liderului, fără însă al putea depăşi.”

Redăm mai jos și clasamentul final al acestei primei ediții, cu precizarea că într-un material viitor vom prezenta succesul echipei de fotbal Cetatea Tîrgu Neamț.

1 Progresul Tg. Neamț 18 18 0 54 8 36 p.
2 Știinţa I.P. Bacău 18 15 3 47 21 31 p.
3 Chimia Gh. Gh. Dej 17 11 6 39 23 28 p.
4 Flamura Roșie Sascut 18 10 8 35 35 28 p.
5 Voința Moinești 18 9 9 36 30 27 p.
6 Voința Roman 18 9 9 36 30 26 p.
7 Textila Buhuși 18 7 11 28 40 25 p.
8 Viitorul Săvinești 18 5 13 23 45 22 p.
9 Sănătatea Bacău 17 3 14 25 45 20 p.
10 Avîntul Tg. Ocna 18 2 16 10 51 11 p.

Prof. Emanuel Bălan

Sursa: Steagul Roșu, nr. 4470, 21 iunie 1967, p. 3.

2 Comentarii
  1. Ciubotaru Marcel spune

    D-le profesor,sunt multe de spus și de scris despre trecutul sportului din Tg.Neamt(ca de altfel din întreaga tara!Pe scurt:cu f mici exceptii-e de jale mare!!În ceea ce privește Tg-ul,va mai pot spune în perfecta cunoștință de cauza ca urbea-i mult,mult schimbata în rau,Sub toate aspectele,dar în special al raporturilor sociale,educative.E doar o părere a mea,ca și cu…,,.targnemtenii”,care,zău,suna ca …dracu!Sper sa nu va supărați.Numai bine,va doresc!…

  2. Aloexandru Sram spune

    Terenul de volei era în centru, unde ulterior s-a construit restaurantuli Complex…Țin minte meciurile din perioada aia, aveam 15 ani pe atunci. Ulterior s-a mutat în curtea Școlii Generale Nr. 5, unde era și terenul de handbal, teren pe care am învins marea echpă Relonul Săvinești în meci decisiv pentru promovarea în divizie…Dar până la urmă, arbitrul trădător Matei Tătaru le-a dat lor meciul la masa verde cu 6-0, pentru unele nereguli închipuite. În echipa de volei, pe lângă Vasile Marian, liderul echipei, mi-i mai aduc aminte pe Hanganu, Titi Cucoș, Titi Chetreanu( Fișcu) , Șae…Nu sunt sigur, dar parcă mai jucau și Mișu Vlasov și Doru Brașoveanu. O tempora, o mores…Frumoase vremuri!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate