18 iulie, Ziua Internațională Nelson Mandela

0

18 iulie este Ziua Internațională Nelson Mandela, ocazie pentru fiecare dintre noi să realizăm că putem contribui la schimbarea lumii în bine.

La această dată, în 1918, se năştea liderul istoric sud-african, simbol al luptei împotriva segregaţiei rasiale.

În 2019, se împlinesc 10 ani de la instituirea de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la 10 noiembrie 2009, a zilei de 18 iulie drept Ziua internaţională Nelson Mandela, în semn de recunoaştere a contribuţiei fostului preşedinte sud-african la cultivarea păcii şi a libertăţii. Rezoluţia A/RES/64/13 a recunoscut valorile promovate de Nelson Mandela şi punerea sa în slujba umanităţii, în vederea soluţionării, pe de o parte a conflictelor civile şi, pe de altă parte, de îmbunătăţire a relaţiilor dintre oameni, promovarea şi protejarea drepturilor omului, reconcilierea, egalitatea de gen şi drepturile copiilor şi ale altor grupuri vulnerabile, precum şi în dezvoltarea comunităţilor sărace şi subdezvoltate. Aceasta recunoaşte, de asemenea, contribuţia liderului sud-african la lupta pentru democraţie pe plan internaţional şi promovarea unei culturi a păcii în întreaga lume, se menţionează pe www.un.org.

Ca un omagiu pentru valorile apărate de „ultimul erou pur-sânge de pe planetă” și primul președinte de culoare al Africii de Sud ales în mod democratic, oamenii de pe întreaga planetă sunt îndemnați să dedice 67 de minute din această zi pentru a-și ajuta semenii aflați în dificultate. Timpul reprezintă cei 67 de ani pe care Nelson Mandela i-a pus în slujba umanității.

Condamnat la aproape trei decenii de închisoare, adulat apoi de milioane de oameni, Nelson Mandela a murit la vârsta de 95 de ani. Viaţa lui seamănă cu vieţile personajelor mitologice, iar destinul său lasă o amprentă în istoria lumii moderne, notează historia.ro. Povestea ultimului erou al secolului al XX-lea o puteți citi aici.

Cele 15 “porunci” ale lui Nelson Mandela:

  1. Curajul nu înseamnă absenţa fricii.
  2. Fii cumpătat.
  3. Deschide calea pentru ceilalţi.
  4. Îndrumă-i stând în spatele lor.
  5. Fii prezentabil.
  6. Cel mai important este să ai un principiu – restul este doar tactică.
  7. Descoperă binele din ceilalţi.
  8. Cunoaşte-ţi adversarul.
  9. Ţine-ţi rivalii aproape.
  10. Trebuie să ştii când să spui „nu”.
  11. Gândeşte pe termen lung.
  12. Dragostea face diferenţa.
  13. Renunţarea este o altă metodă de a conduce.
  14. Întotdeauna ia în considerare ambele variante.
  15. Găseşte-ţi propria grădină.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate