Deputat de Neamţ şi fost director RAAN, explicaţii pentru cetăţenii îngrijoraţi după accidentul nuclear din Rusia

0

Ţinând cont că a fost director general al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) şi are cunoştinţe în domeniu, Dănuţ Andruşcă- deputat de Neamţ a primit mai multe întrebări de la cetăţeni cu privire la recentul accident nuclear care a avut loc în Rusia.

Vă întreb dacă ne puteţi da mai multe informatii despre accidentul nuclear din Rusia. Vine peste noi, românii, un nou nor radioactiv tip Cernobîl?„, este una dintre întrebări, adresate pe o reţea de socializare.

Ca răspuns, deputatul Dănuţ Andruşcă a postat următorul comunicat de presă emis de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN):

Sursa foto: RUPTLY

Monitorizarea radioactivității mediului se realizează în permanență pe teritoriul Romaniei prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului(RNSRM), iar rezultatele monitorizării sunt analizate de către specialiștii CNCAN.
În acest sens, CNCAN informează că masurătorile efectuate pe teritoriul Romaniei, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de față, în România nu există nicio modificare a radioactivității mediului.“Pot să vă confirm că în toată această perioadă cât am făcut aceste monitorizări pe tot teritoriul României, radioactivitatea probelor de aerosoli la o limită de avertizare de 50 de becquereli/ metru cub (unitate de măsură pentru radioactivitate) şi de alarmare de 200 becquereli/ metru cub, nu au depăşit 5 becquereli/ metru cub, la Constanţa având, de exemplu 2 becquereli / metru cub, iar în Bucureşti 4,5 becquereli / metru cub. Cele mai mici valori sunt la Arad, Baia Mare, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamţ şi Babele, adică pe tot teritoriul României.

CNCAN face analize comparative la 24 de ore pentru a urmări orice fel de variaţie a radioactivităţii atât în aerosoli, cât şi în depuneri fixate şi în apă, precum şi a radiaţiilor gamma.
Noi rămânem în alertă până când toate informaţiile culese atât la nivel europen cu partenerii noştri de la ceilalţi regulatori din ţările limitrofe dar şi din analizele pe care le facem, vor confirma faptul că nu există nicio modificare a radioactivităţii mediului la nivel european sau în vreo ţară limitrofă României”, a declarat Rodin Traicu, președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare.

La ora emiterii comunicatului (în data de 14 august- n.r.), nivelul radiațiilor măsurate de către RNSRM, se încadrează in limitele radioactivității mediului natural.

CNCAN precizează că nu există niciun pericol pentru populație sau pentru mediu.


Amintim că şapte persoane au decedat în Rusia pe 8 august, după o explozie la un sit de rachete despre care experții spun că a implicat un reactor nuclear. Locuitorii unui sat din apropiere au fost evacuaţi. Greenpeace a anunţat că nivelul radiaţiilor (de la Severodvinsk) a crescut de 20 de ori.

Citeste mai mult: adev.ro/pw6jqj


Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate