Natură și siguranță: e momentul pentru noi experiențe turistice, în Ţinutul Zimbrului

0

Reprezentanții Asociației Ținutul Zimbrului desenează viitorul sectorului turistic după pandemie, așa cum reiese din analizele la nivel internațional.

Într-o lume diversă, după pandemie, când miliarde de oameni au fost și sunt în lockdown și lumea pare că s-a oprit în loc, este dificil să vorbim despre turism sau mai precis să ne imaginăm călătoria departe de casă, în căutare de locuri noi. Însă, turismul va reporni, cu alte strategii și alt mod de a călători. În era post coronavirus, vacanțele noastre vor fi sustenabile, aproape de natură și într-un ritm mai lent.

Pentru următoarea perioadă, cuvântul cheie pentru turism va fi: PROXIMITATEA. Vorbim de locuri din apropiere, ce implică puține ore de călătorie cu mașina și oferă ocazia redescoperirii unor destinații cu locuri și peisaje minunate. Mișcarea în natură, în locuri puțin aglomerate unde putem evita să fim foarte aproape unii de ceilalți, dar și respira aer curat după săptămâni de carantină reprezintă condiția ideală de a călători  pe toată perioada verii din acest an în scopul limitării îmbolnăvirilor. Va fi momentul delimitării unei oferte turistice care unește două coordonate importante: natura și cultura.

Ținutul Zimbrului, destinație ecoturistică ce se suprapune peste Parcul Natural Vânători Neamț, orașul Târgu Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani și Vânători Neamț oferă oamenilor această mare posibilitate și oportunitate de a călători în mijlocul naturii, cu riscuri minime și respectând normele. Este tocmai o invitație în locuri pe care poate le-ați mai vizitat cu ani în urmă în excursiile școlare din copilărie sau poate de curând, ori sunt aproape de casele voastre sau doar ați auzit de ele. Este anul potrivit și ocazia perfectă să le redescoperiți. Iar apoi, fiecare ocazie vine cu particularitățile ei, nici una nu se aseamănă cu cealaltă, deci nu trebuie să o ratați.

Plimbări prin Pădurea de Argint, sentimente, sunete, culori, dealuri verzi și împădurite, izvoare cu apă sărată unele atestate de peste 8000 de ani, locuri de glorie, rezervații de arbori seculari, locuri încărcate de evlavie și credință datorită ansamblurilor mănăstirești, pe locul 2 după Muntele Athos, toate sunt în contact direct cu natura și sănătatea umană. Dar, pentru cine iubește călătoria pe două roți, Ținutul Zimbrului dispune de trasee cicloturistice care traversează peisaje și zone din destinație ce vă vor pune energia și mușchii în mișcare, indiferent de nivelul de pregătire.

Ținutul Zimbrului pe lângă faptul că este singurul loc din Europa unde zimbrii se pot întâlni în libertate, semilibertate și captivitate, se bucură de o bogată biodiversitate, cu aproximativ 3000 de specii de plante și animale. De asemenea, peisajul întâlnit aici te poate surprinde la fiecare pas, prin frumusețe, diversitate.

Pentru că noul trend de a călători impune evitarea zonelor urbane aglomerate și deplasărilor lungi, în timpul epidemiei a luat naștere o nouă necesitate a oamenilor, aceea de recupereare fizico-psihică. După aproape două luni petrecute în casă, ne-am redescoperit plăcerea de a savura diverse preparate făcute natural în casă și la fel de important este să ne recuperăm fizic și mental. E oarecum plauzibil că în următoarele luni va fi o tendință de a aborda stiluri sănătoase de viață, de a se simți parte din comunitate, de a învăța lucruri noi și de a petrece zilele libere rămase în cel mai plăcut și util mod.

De aceea acum e momentul pentru a fi în căutare de locuri unde să vă bucurați de contactul cu natura și tot ce are ea de oferit. Pandemia de coronavirus ne-a schimbat radical viețile, dar nu trebuie să pierdem ocazia de a fi responsabili cu ambientul, dar și cu tradițiile și cultura din locurile vizitate și de a practica un turism cât mai sustenabil.

Este începutul unei noi normalități. Este momentul pentru restart, pentru redescoperire. Începem să urcăm munți împăduriți, să ne plimbăm pe poteci, respirând aer curat de pădure. Privirea ni se va pierde în infinit, pentru că există o lume AICI care trebuie explorată, Ținutul Zimbrului.

Siguranța sanitară este prioritară, dar și nevoile de mișcare, socializare, călătorie e important să fie luate în seamă. Turismul de odinioară nu se va întoarce prea curând. Însă Ținutul Zimbrului și oamenii săi au rezistența lui. Acesta este momentul de a redescoperi destinația noastră, cu ajutorul tuturor.

Un mod de redescoperire al sensului călătoriei nu derivă din distanța pe care o parcurgeți până la destinație, ci din calitatea destinației și spiritul cu care călătoriți.

Dorința de libertate? Vino în Ținutul Zimbrului!

Oana Nițoaia

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate