Balul Gospodarilor de la Răucești, Neamț

0

Tradiție, port popular, bucate alese și cântec moldovenesc. Toate acestea s-au îmbinat armonios la Balul Gospodarilor din comuna Răucești, județul Neamț.

Desfășurat duminică, 12 mai, evenimentul mult-așteptat a demonstrat că oamenii locului știu și să muncească, dar și să se distreze. Și, poate mai important decât orice altceva, că acești mândri nemțeni reușesc să mențină vii tradițiile strămoșești, și să capteze interesul tinerelor generații.

Întors din poveștile bunicilor, balul plin de veselie a debutat cu parada portului popular.

Fiind și Ziua Națională a Portului Tradițional, portul românesc a fost impus drept cod vestimentar. Edilul Bălăjel a fost exemplu demn de urmat în acest sens, fiind îmbrăcat în straie populare din cap până în picioare, plus eşarfa de primar având culorile drapelului naţional.

O prezență remarcabilă a fost și raza de soare care a adus vremea bună și balul la Răucești- Carmen Nastasă, managerul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamț.

Manifestarea inedită a continuat la Căminul Cultural din localitate, cu o horă mare, urmată de scurte alocuțiuni și recitaluri de muzică populară susținute de artiști din Răucești, Piatra și Târgu Neamț.

Au luat parte numeroși gospodari, veniți abia după ce s-au asigurat că straiele populare le sunt impecabile, iar coșul cu bucate și băutură este pregătit. Căci n-a fost gură să nu guste urda de la Lăcătușu, berbecuțul la proțap sau măcar una din miile de sărmăluțe delicioase pregătite cu migală de gospodinele satului.

 Totodată jocurile străbune precum hora și sârba i-au făcut pe tineri și bătrâni deopotrivă să se prindă roată și să se distreze mult după apusul soarelui.

Altfel, ar fi venit degeaba- spuneau ei.

Merită precizat că, la un momentdat, un alai de nuntă a ajuns la Căminul Cultural. Irina-Marilena și Constantin sunt cei doi tineri care și-au unit destinele într-o atmosferă de reală sărbătoare și cu siguranță vor avea ce povesti copiilor despre această zi deosebită- ziua nunții lor și Balul Gospodarilor.

Toate aceste “condimente” și poveștile celor mai în vârstă, șușotite în timp ce-și odihneau picioarele, au adus Balului de la Răucești trăirea de altădată.

Spre final,  organizatorii au premiat cel mai vechi/autentic costum popular, cea mai bună pereche de dansatori, gospodarul cu cea mai bună ştreşinică/țuică și gospodina cu cele mai gustoase bucate.

Momente unice, demne de o comună formată din oameni harnici și muncitori!

Printre cei prezenți la Balul Gospodarilor de la Răucești au fost și Ionel Arsene- președintele Consiliului Județean Neamț, Dănuț Andrușcă- deputat de Neamț, Ioan Asaftei- vicepreședinte al Consiliului Județean și Doru Ungureanu- subprefectul județului Neamț.

Prima ediție a Balului Gospodarilor de la Răucești a luat sfârșit, însă nu înainte de a  demonstra că, scoasă la suprafață de oameni implicați, zestrea satului românesc are o valoare inestimabilă, de care poate uneori nu suntem conștienți.

Andreea Trăsnea

CLICK AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate