Comuna Pipirig, gazdă pentru delegaţia Festivalului „Zilele Creangă”

1

Recent, comuna Pipirig a primit vizita Delegației Festivalului „Zilele Creangă”.

După un periplu cultural prin Chişinău, Iaşi şi Târgu Neamţ, scriitori din R. Moldova, alături profesori, muzeografi şi oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului au ajuns în satul unde marele povestitor Ion Creangă își are sorgintea.

Cu pâine şi sare a fost întâmpinată la Primăria comunei Pipirig delegaţia formată din Claudia Balaban- directorul Bibliotecii Naţionale „Ion Creangă” din Chişinău, Olguţa Creangă Caia- scriitor şi director al Fundaţiei „Sfânta Teodora de la Sihla”, Svetlana Sârbu, Valentin Talpalaru- scriitor şi muzeograf la Bojdeuca din Ţicău, Aurelian Silvestru, Claudia Partole, Iulian Filip, Constantin Dragomir, şi profesori, organizatori ai acestui eveniment.

Ne aflăm în anul Centenar al Marii Uniri, iar la Pipirig această întâlnire s-a simţit atât de familiară, ca şi cum Prutul nu desparte Basarabia de patria mamă.

Primiţi oficial de către Vasile Dorneanu- primarul comunei, oaspeţii de seamă au avut ocazia să afle chiar de la edil informaţii preţioase despre David Creangă, bunicul marelui scriitor, şi despre istoria comunei Pipirig. Dacă gândurile lor s-au îndreptat spre Ion Creangă şi aceste meleaguri româneşti pline de cultură, minunaţii elevi ai liceului din localitate, îmbrăcaţi în portul traditional, le-au încântat privirile. Parcă erau scoşi din poveştile lui Creangă, după cum puteţi observa în următorul material video.

După primirea oficială de la Primărie, delegaţia Festivalului „Zilele Creangă” a vizitat Muzeul bunicului David Creangă, s-au rugat bunului Dumnezeu în bisericile din localitate şi au mers la mormintele bunicilor marelui povestitor. Vizita scriitorilor moldoveni la Pipirig s-a încheiat cu participarea la un spectacol artistic pregătit de către elevi, în contexul împlinirii a 181 de ani de la naşterea lui Ion Creangă. Şi au plecat de la Pipirig cu ferma convingere că… Acasă-i România, acasă-i tricolorul! Suntem una cu țara, că noi suntem poporul…

Andreea Trăsnea

1 Comentariu
  1. Rahău Petru spune

    Am citit articolul și am rămas surprins cum de nu s-a amintit nimic de bojdeuca lui David Creangă, ce se află la câteva minute de mers pe jos de unde a copilărit doamna Olguta Caia. Dacă dumneaei nu are nimic de spus, rog eu pe această cale pe cei în drept să o restaureze și poate va ajunge în viitorul nu prea îndepărtat muzeu.Ar fi păcat să se piardă în timp.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate