Curajul unor elevi târgnemțeni, apreciat după 67 de ani

0


Marți, 1 decembrie, la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț a fost dezvelită o placă comemorativă dedicată unui grup de elevi care au avut curajul să lupte împotriva comunismului.

În 1948, Chert Lucian, Stoian Eugen, Bîrsan Ovidiu, Croitoru Mihai, Ichim Vasile, Istrate Grigore și Boacă Gheorghe aveau doar 15-16 ani și erau elevi ai Liceului „Regina Maria” din Târgu Neamț. Au avut curajul să înființeze Organizația 2+1 și să facă anumite manifestații pentru a-i alunga pe ruși, a-l susține pe rege și a arăta pericolul comunist. Potrivit cărții „Anticomunism și represiune comunistă în Neamț și Bacău (1945- 1989)„, scrisă de prof. Emanuel Bălan, unul dintre membri, Mihai Croitoru, a uitat pe masa camerei unde stătea în gazdă câteva manifeste, descoperite de două eleve care mai locuiau la acea gazdă și erau membre U.T.M. Acestea i-au denunțat la organizația PRM din oraș, iar în luna mai toți cei zece membri au fost judecați.

Tinerii au fost inculpati și persecutați de regimul comunist pentru scrierea și distribuirea acelui manifest, considerat la momentul respectiv având „un caracter antidemocratic, anti-sovietic și monarhic”.

Nu mai sunt printre noi acum, însă curajul de care au dat dovadă în lupta împotriva sistemului comunism le-a fost recunoscut acum, după 67 de ani. Placa comemorativă de pe corpul principal al Colegiului Național „Ștefan cel Mare” a fost dezvelită de Ziua Națională a României. La eveniment au participat elevi și cadre didactice în frunte cu directorul Dorin Moroșanu, primarul Daniel Harpa, viceprimarul Traian Humulescu și consilieri locali, dar și rude ale celor șapte târgnemțeni, considerați la 1948 „dușmani ai poporului”:

Reporter, Editor montaj: Andreea Trăsnea

Operator imagine: Dacian Aniței

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate