De Paşti, obicei rar în Neamţ: Noaptea roților de foc, sau ridicarea coroanei în satul Boiștea, comuna Petricani

0

Sfintele sărbători pascale sunt,  în unele zone din ţară, un prilej prin care oamenii reînvie vechile tradiţii.

În satul Boiștea, comuna Petricani, județul Neamț, există un obicei cu care localnicii se mândresc și despre care spun că este rar, dacă nu unic în România.

În ajunul Paștelui, boiștenii au păstrat obiceiul construcției și ridicării coroanei.

Actorii principali sunt copiii cu vârste peste 10 ani, semn că tradiția este transmisă din generație în generație.

Ajutați de părinți și frați mai mari, ei adună cauciucuri rele pe care le urcă în căruțe și le depozitează în vârful celor două dealuri din apropierea localității, “Pârăoani” și “Dealul Mare”. Acolo, se construieste câte o coroană din cetină de brad, pe structură de lemn.

Anul acesta, printre cei care s-au alăturat acestei tradiții s-au numărat și primarul și viceprimarul comunei Petricani.  „Astăzi am participat și eu la acest ritual și am rămas plăcut surprins de organizarea și sârguința acestor oameni. Domnul primar a coordonat procedeul de ridicare a coroanei și chiar a depus tot efortul pentru a o vedea în picioare”, precizează viceprimarul Ioan Cristian Apostol.

Punctul culminant e noaptea Învierii, după ora 0.00, când se adună zeci de boișteni în jurul coroanelor din cetină de brad și aprind cauciucurile adunate. Rotile de foc sunt rostogolite de pe deal, stârnind admirația tuturor celor prezenți, dar și a celor din localitățile învecinate.

Potrivit obiceiurilui, „La miezul nopții toți cei prezenți în vârful acestor dealuri cântă și se bucură de Învierea Domnului și rostesc în cor cu glas tare: HRISTOS A ÎNVIAT!”, a spus Ticușor Vasiliu, primarul comunei Petricani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate