EcoBrunch în Ținutul Zimbrului, un eveniment cu energie și gust

0

Sâmbătă, 22 august a avut loc primul eveniment de tip brunch din destinația de ecoturism Ținutul Zimbrului. Cu acest prilej, Centrul de Vizitare al Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamț a fost animat de gust, culoare, energie, activități culturale locale.

EcoBrunch în Ținutul Zimbrului este un eveniment de promovare locală, a producătorilor, culturii locale într-un concept atractiv. Pe lângă elementul cheie al zilei: gastronomia locală, a fost pusă în valoare și natura, printr-o plimbare până la Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină „Dragoș Vodă”.

foto Andrei Ștefan

Tot în cadrul evenimentului, meșterul popular Ionela Lungu a reușit să anime nu doar copiii prezenți la eveniment, dar și adulții, printr-un atelier de meșteșugărit cu numai ea poate să facă. Toți participanții s-au arătat dornici să își pună în mișcare mâinile și să-și activeze creativitatea.â

Pe lângă aceste elemente cheie ale evenimentului, demonstrațiile Străjerilor Cetății Neamțu’ și ritmul alert al dansurilor prezentate de Ansamblul Ținutul Zimbrului au întregit povestea pregătită de organizatori.

Meniul de care s-au bucurat oaspeții, pregătit de oamenii locului, a fost unul complet și divers. Oaspeții și-au delectat papilele gustative cu produse din carne, brânzeturi, legume proaspete, zacuscă, iahnie de fasole ca aperitiv, borș cu legume sau afumătură, sărmăluțe cu urdă, tocăniță de legume, mămăliguță, lapte acru, murături ca fel principal, finalizând cu plăcinte, prăjituri cu fructe de sezon sau fructe ca desert.

Ne-am bucurat de varietatea de specialități locale și gusturi de sezon întâlnite în Neamț. Consider că dintre regiunile României, cultura gastronomică din Moldova, este una foarte aparte, legată organic de oameni și teritoriu. Aș cita un cunoscut hashtag care aici se potrivește de minune: #wearegastronomy. Bravo, este un start super fain dintr-o lungă serie de evenimente ce vor urma și vor aduce împreună pasionații de gusturi și arome locale” , spune Cristian Cismaru – creator de evenimente gastronomice la Asociația My Transylvania.

Evenimentul a fost organizat împreună cu inițiatorii acestui tip de evenimente din Transilvania, cei care de peste 13 ani promovează și ajută la dezvoltarea zonelor rurale prin povestea construită în jurul culturii locale, gastronomiei, oamenilor și producătorilor locului.

În urma unei colaborări între Asociația de Ecoturism din România, cele 7 destinații de ecoturism incluse în rețeaua națională sprijinită tehnic de AER și Asociația My Transylvania s-a hotărât crearea unui eveniment comun, de promovare locală a celor 7 ecodestinații (Băile Tușnad și Imprejurimile, Colinele Transilvaniei, Eco Maramureș – Mara – Cosău – Creasta Cocoșului, Pădurea Craiului, Țara Dornelor, Țara Hațegului – Retezat și Ținutul Zimbrului). Astfel, primul eveniment din serie a avut loc în zona Parcului Natural Vânători Neamț, unde zimbrii pot fi întâlniți în același timp în libertate, semilibertate și captivitate.

Ne bucurăm că am dat startul evenimentelor de tip brunch în Ținutul Zimbrului. EcoBrunch-ul ce a avut loc sâmbătă este primul de acest tip pe care îl organizăm în destinație. Și ne bucurăm că eforturile noastre, ale întregii echipe construite în jurul evenimentului, au avut succes.

Mulțumesc tuturor celor care au sprijinit organizarea acestui eveniment. De asemenea, considerăm oportună colaborarea la nivel național, nu doar pentru experiența cu care vine fiecare partener, dar și pentru vizibilitatea națională și internațională.

Avem în plan să organizăm și alte evenimente gastronomice și de promovare locală. Dorim ca ușor, ușor să implicăm cât mai mulți producători și furnizori de servicii locale, oamenii locului și să promovăm locurile frumoase de pe tot teritoriul destinației de ecoturism. Astfel încât întreaga comunitate să aibă de câștigat, nu doar turiștii care ajung în zonă. ” (Viorela Chiper – manager Asociația Ținutul Zimbrului).

Străjerii Cetății Neamțu’

Oaspeții la eveniment, atrași de frumos și de bunul gust, au venit atât din apropiere (județulele Neamț, Iași, Suceava, Bacău), dar și din zone mai îndepărtate, precum Cluj, Sibiu, București.

Întâi a fost mâncarea atât de diversă, atât de frumos pregătită. Un grup de oameni inimoși au organizat totul și am petrecut o zi ca în familie. Drumeția prin pădure până la grădina zoologică, programul arcașilor și echipa de dansuri populare au fost deliciul zilei. Și de parcă nu era suficient, am învățat să modelăm lutul”, este mărturia unui oaspete care s-a bucurat de o zi în natură la centrul de vizitare al Parcului Natural Vânători Neamț.

Evenimentul EcoBrunch a fost organizat de către Asociația Ținutul Zimbrului, unitatea de management a destinației împreună cu partenerii locali: APDTN Valea Ozanei, ADL Eco Land, Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamț, Centrul de Informare și Promovare Turistică Târgu Neamț, Primăria Târgă Neamț, Primăria Vânători Neamț, Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină „Dragoș Vodă”, pensiunile Braniște, Cassandra, La Moșie, hotel Victoria, producătorii locali: Bucătăria Zimbrului, Cătina lui Bicu, Mure Filioara, Orange Valey și SC Mihai și Florin SRL. Meșterul popular Ionela Lungu, Străjerii Cetății Neamțu’, Ansamblu Ținutul Zimbrului au animat atmosfera și au întregit povestea creată. Producătorul de vinuri Cotnari s-a alăturat de asemenea evenimentului. Pe lângă partenerii locali, partenerii naționali au fost elemente cheie ale evenimentului: Asociația My Transylvania, Asociația de Ecoturism din România, Fundația Româno-Americană, Fundația pentru Parteneriat și, nu în ultimul rând destinația de ecoturism Țara Dornelor. Evenimentul a fost organizat respectând măsurile în vigoare.

Asociația Ținutul Zimbrului își propune ca evenimentul să adune la fiecare ediție și alți producători, furnizori de servicii, firme și parteneri locali astfel încât evenimentul să fie al comunității locale. În plus, locația se dorește să se schimbe de la o ediție la alta, să se promoveze fiecare sat din destinație. În acest sens, cei interesați să colaboreze sunt invitați să se alăture organizatorilor. De asemenea, cei care vor să facă parte din poveste voluntar, sunt așteptați în echipă.

Destinația de ecoturism Ținutul Zimbrului este microregiunea care se suprapune peste Parcul Natural Vânători Neamț, orașul Târgu Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani și Vânători Neamț.

foto: Andrei Ștefan/ Centrul de Informare și Promovare Turistică Târgu-Neamț

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate