Exponatul lunii martie la Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ: tipar pentru ţinte decorative

0

Aşa cum ne-am obişnuit, Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ prezintă la începutul fiecărei luni un exponat mai deosebit. Pentru luna martie a fost selectată o piesă destul de rară, existentă în colecţia instituţiei. Este vorba despre un tipar pentru ţinte decorative, specific secolelor XVIII-XIX.

Astfel de obiecte, lucrate în special din piatră sau lut, erau întrebuinţate pentru confecţionarea decoraţiunilor metalice care erau aplicate pe curelele de piele, numite şi chimire.

exponat mPiesa prezentată la muzeul din Târgu Neamţ provine de pe teritoriul satului Pipirig. Obiecte similare se întâlnesc mai ales în zonele montane şi submontane, fiind cunoscute şi în judeţele Suceava, Bacău, Vrancea, dar şi în Transilvania. Aceste tipare au incizate pe suprafaţa lor mai multe negative în care se turna cositor pentru a se obţine rozete sau plăcuţe decorative. Curelele sau chimirele decorate cu ţinte erau piese de port valoroase, care indicau şi statutul social al purtătorului.

,,Pentru luna martie ne-am gândit să prezentăm publicului interesat un tipar pentru ţinte decorative, care face parte din colecţia de etnografie a instituţiei noastre.  Obiectul provine din vecinătatea Târgului Neamţ, mai precis din satul Pipirig, iar tipul acesta de obiecte este destul de rar întâlnit. Tocmai din acest motiv, atât etnografii cât şi arheologii s-au pronunţat în mod diferit în ceea ce priveşte datarea acestei categorii de obiecte. În lucrările de arheologie, piese similare au fost încadrate eronat din punct de vedere cronologic, fiind atribuite sec. VI-VII p. Chr. Însă, o analiză mai atentă a lor, dar şi prin studierea mai multor surse etnografice, ne determină să corectăm această eroare şi să precizăm că respectivele obiecte sunt mult mai târzii” a declarat Vasile Diaconu.

Exponatul lunii este un segment introdus recent în activitatea muzeului din Târgu Neamţ, cu scopul de a valorifica diverse obiecte importante din colecţia instituţiei muzeale. ,,Exponatul lunii” este o practică larg răspândită în multe muzee din România, dar şi din afara ţării, fiind o modalitate de a evidenţia lucruri mai deosebite şi de a le individualiza în peisajul muzeal.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate