[FOTO] Zilele „Ion Creangă”, la Târgu- Neamț

0

Primăvara a debutat în orașul de pe Valea Ozanei cu ”Zilele Ion Creangă”, ediția a LIV-a. Pe parcursul a trei zile (1-3 martie), Casa Culturii „Ion Creangă” și Biblioteca Orășenească au găzduit diverse activități culturale, care au pus în valoare opera și personalitatea marelui scriitor humuleștean, printr-un proiect comun al Consiliul Județean Neamț, al Primăriei și Consiliului Local Târgu- Neamț și al instituțiilor de cultură locale și județene.

În prima zi de mărților, datorită implicării Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț, a avut loc simpozionul omagial – „Ion Creangă, miracolul de la Humulești. 135 de ani de nemurire“.

Prezent la eveniment, Gheorghe Baciu, primarul orașului Slănic Moldova, a lansat Premiul National „Ion Creangă” pentru debut în proză, oferit de către Asociația Culturală Prietenii Slănicului și Asociația Culturală din județul Neamț. Câștigătorul de anul acesta este pr. Constantin Gherasim, pentru cartea „Candela și Ceasul”.

Concomitent cu simpozionul, sala de spectacole a așezământului cultural din Târgu-Neamț a găzduit Concursul Național de Creație Literară „Creangă… la el acasă“, etapa județeană, organizat de Colegiul Tehnic „Ion Creangă“. Evenimentul a reunit sute de elevi talentați într-un maraton dedicat operei și personalității marelui povestitor din Humulești. Elevii din echipa „Șezătoare Literară” de la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț sunt cei care au obținut premiul I, sub îndrumarea profesorilor Cristina Grigore și Mihaela Tomna, la secțiunea ȘEZĂTOARE. La secțiunea TEATRU, locul I a fost revendicat de către elevul Alin Gabriel Andone de la Liceul „Vasile Conta” din Târgu-Neamț, îndrumat de prof. D. Cristea și Karina Cojocariu.

Sâmbătă, 2 martie, activitățile s-au concentrat în jurul „Lumii poveștilor lui Creangă“. Numeroși copii au participat la ateliere de creație plastică, dar și un concurs, organizat de Biblioteca Orășenească și Clubul Copiilor Târgu-Neamț, la bibliotecă.

Duminică, 3 martie, la Casa Culturii Ion Creangă s-a desfășurat atelierul de lecturi „În lumea copilăriei copilului universal“, organizat de Biblioteca Orășenească și Școala Gimnazială Domnească. De la prânz, în sala de spectacole, actorii de la Teatrul „Mihai Eminescu“ Botoșani au venit în fața spectatorilor cu piesa de teatru „Ivan Turbincă“.

Pe parcursul celor trei zile, 1-3 martie, la Casa Culturii s-au desfășurat și ateliere meșteșugărești (creație și modelaj în lut cu meșterul popular Ionela Lungu), o expoziție cu mărțișoare, desene, felicitări și colaje-fotografie ale Clubului Copiilor Târgu-Neamț și o expoziție cu materiale info-documentare – cartoline, a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“, instituție finanțată de Consiliul Județean Neamț.

Pe scurt, Zilele Ion Creangă au venit în fața tinerelor generații și a iubitorilor de cultură cu spectacole, sesiuni de comunicări, studii de interculturalitate, spromovare a produsului cultural și a celui istoric, încurajarea fenomenelor artistice și literare, a creativității- în general.

Amintim că zona Târgu-Neamț este un vechi refugiu al intelectualilor, un spațiu sacru al istoriei și culturii românești. Cu Humuleștiul în care s-a născut Ion Creangă, zona are numeroase resurse spirituale, istorice și literare și oferă posibilitatea parcurgerii unui adevărat itinerar cultural, care să atragă interesul oricărei generații, dar în special al celei tinere.

*Pe aceste meleaguri nemțente, se găsește Muzeul Memorial «Ion Creangă», administrat de Complexul Muzeal Național Neamț, ale cărui lucrări de restaurare derulate de Consiliul Județean Neamț s-au încheiat de curând și care în câteva luni își va deschide porțile către public.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate