Fructele de pădure, deliciu de sezon

0

E vară, e cald, iar pofta de mâncare a scăzut în această perioadă, așa că recomandat e să consumăm cât mai multe fructe răcoritoare și pline de vitamine. Am dat o raită prin piața Agroalimentară din Târgu Neamț să vă arătăm cam la ce prețuri de vând fructele de sezon.

Față în față cu Hala de legume, femei și copii așteaptă cumpărători pentru gălețile umplute cu fructe de pădure. Prețurile par mai degrabă piperate decât dulci, la prima impresie. Puțini știu însă cât efort depun culegătorii, pentru care aceste roade ce cresc în sălbăticie reprezintă principala sursă de venit în această perioadă.

fruste de padure1

Un kilogram de mure culeasă din pădurile din zonă costă 10 lei. Și nu sunt bani câștigați ușor…. Rugii de mure sunt spinoși și e un adevărat chin să aduni parfumatele fructe. Le-au cules două fetițe de 10, 11 ani. E vacanță, așa că în loc să se joace cum o fac ceilalți copii, contribuie cum pot pentru a rotunji veniturile familiei.

IMG_1847JPGN- au mâinile la fel de catifelate ca mura din găleată, ci sunt pline de zgârieturi. Dacă te apropii, te întâmpină cu entuziasm, sperând că vei cumpăra tot ce-au cules în acea dimineață. Însă majoritatea clienților cumpără doar câte puțin, cât să-și satisfacă pofta, chiar dacă marfa din găleți arată foarte bine.

Murele au beneficii extraordinare pentru sănătate: întăresc oasele, au effect antioxidant, detoxifică ficatul, întăresc sistemul imunitar, combat constipația și ameliorează hemoroizii, scad colesterolul rău, protejează ochii, accelerează vindecarea rănilor, previn anemia și cancerul

IMG_1848JPGMunca e anevoioasă și la cules de afine:  „Mergem cu toții în pădure, de la mic la mare. Știm locurile unde găsim afine, luăm ceva de mâncare pentru copii și plecăm pe la 5,6 dimineața. Sunt greu de cules, dar ce să facem?…” , ne-a spus una diintre femeile care colectează și vinde afine în piața din Târgu Neamț. După ce minusculele fructe de pădure sunt culese cu ajutorul unui pieptene special („gheară”) și curățate de impurități (afine necoapte, frunze, codițe), ajung în fața potențialilor cumpărători la prețul de 17 lei kilogramul. Unii cumpără doar jumătate de kilogram, de poftă. Alții, care știu că aceste bogății luate din inima pădurii au  numeroase beneficii pentru organism, iau câte 2, 3 kg o dată.

Afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele, neutralizează radicalii liberi care pot promova boala și îmbătrânirea în organism, contribuie la diminuarea grăsimii din zona abdomenului, ajută la menținerea sănătății tractului urinar, păstrează integritatea vederii, mențin sănătatea creierului, scad riscul dezvoltării bolilor de inimă, ajută la ameliorarea constipației și a digestiei.

IMG_1849JPGAmatorii de fructe de pădure care ajung prin piață nu ar trebui să ocolească nici zmeura, care se vinde cu 10 lei/caserola.

Se culeg greu și sunt perisabile, dar merită fiecare bănuț dat de cumpărător și câștigat de culegător. Pădurile din Ținutul Neamțului dau o producție fabuloasă, 100% bio. De ce să trecem nepăsători și să o ignorăm, doar pentru a o cumpăra din import, reambalată, spre seară, când ni se face poftă?!

În piața Agroalimentară de sub Cetate găsiți și alte fructe. Pepenele verde și răcoritor se vinde cu 1leu/kg, iar cel galben are pretul de trei ori mai mare. Piersicile și nectarinele de pe tarabe se dau cu 5lei/ kg, iar caisele românești cu 7 lei/kg. Un kilogram de prune costă trei lei, iar prețul unul kilogram de struguri pleacă de la 7 lei. Merele se vând cu 4 lei/kg, însă dacă cumperi 3 kilograme, scoți din buzunar doar 10 lei.

Cum gospodinele nu au astâmpăr, majoritatea cumpără fructe după cum le permite bugetul, din care își fac provizii dulci pentru iarnă: compot, dulcețuri și alte bunătăți în căutarea cărora membrii familiei vor da iama în cămară pe parcursul sezonului rece.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate