GHINDĂOANI, Neamț/ Interviu cu Maria Amarinei, viceprimar cu atribuții de primar

1

La aproape 16 km de Târgu-Neamț, în drum spre Piatra Neamț, este situată localitatea Ghindăoani. O comună compusă dintr-un singur sat, așezat pe 21 de coline, numit în istorie Posada Moldovei, după lupta de la Hindău din 1395.
O comună mică, dată uitării de presa din zilele noastre, dar și de vârfurile administrației publice locale. Însă aici trăiesc oameni gospodari, care merită atenția noastră și investiții din partea conducerii Primăriei și a statului, prin care localitatea lor să-și atingă potențialul.

Din 16 iulie 2020, Maria Amarinei e cea care conduce Primăria comunei Ghindăoani din județul Neamț. Aleasă viceprimar, dânsa a preluat și atribuțiile de primar, după ce fostul edil a fost demis de prefect în urma unei condamnări pentru contrabandă de țigări.

Cum s-a schimbat viața Mariei Amarinei de când ocupă această funcție și ce face pentru a crea condiții favorabile de trai pentru locuitorii din Ghindăoani, aflați citind următoarele rânduri.

Reporter: Vă mulțumesc că ați acceptat interviul nostru și sper din tot sufletul să fie unul din care cititorii noștri, cei care locuiesc pe raza comunei Ghindăoani, dar și plecați din localitate să afle cât mai multe lucruri benefice pentru ei. Vreau să vă întreb, cum au fost ultimele luni pentru dumneavoastră? Pentru că, teoretic, în luna iulie ați rămas singură la cârma comunei.

Maria Amarinei: Bună ziua, dumneavoastră și cititorilor. Mă bucură interesul față de mica noastră comună. Începând cu data de 16 iulie 2021 am fost nevoită să preiau conducerea comunei Ghindăoani, deși aș fi fost mai mulțumită ca lucrurile să decurgă în mod normal. Deținând atât funcția de consilier local și viceprimar cu atribuții de primar, lucrurile au devenit un pic mai complicate, deși mă bucur de susținerea întregului colectiv. La nivelul comunei Ghindăoani au fost demarate mai multe proiecte care au fost finalizate în aceasta perioadă și au necesitat un plus de efort, atenție și responsabilitate.

R: Așadar, nu vă era total străină administrația publică locală…

Maria Amarinei: Din fericire, fac parte din administrația locală din anul 2004 cu funcția de consilier local și viceprimar din anul 2016. Problemele comunei îmi sunt bine cunoscute.

R: Ce s-a făcut în ultimul an pentru dezvoltarea comunei Ghindăoani?

Maria Amarinei: În această perioadă s-a făcut recepția proiectului de alimentare cu apă la nivelul comunei Ghindăoani și am finalizat prima parte a proiectului cu modernizarea iluminatului public. S-au făcut investiții pentru modernizarea centrului civic al comunei. Tot în acest timp, s-au balastat mai multe drumuri comunale, s-au făcut reparații de întreținere la nivelul podurilor si podețelor.

R: Ce proiecte prioritare aveți pe agenda dumneavoastră?
Maria Amarinei:
Se vor continua proiectele începute atât privind a doua etapă a proiectului cu modernizarea iluminatului public și asfaltarea tuturor drumurilor de la nivelul comunei. La nivelul comunei ne dorim să începem un proiect privind canalizarea și înființarea unui parc de joacă pentru copii. S-a hotărât și construirea unei hale pentru utilaje pe care le deține primăria.

R: Mișcă investițiile așa cum v-ați dori?… De unde bani pentru ele? Presupun că din taxe și impozite locale nu adunați prea mult…

Maria Amarinei: Fiind o comună foarte mică și în curs de dezvoltare, proiectele au fost susținute de forurile superioare. Ne-am dori să accesăm fondurile europene pentru viitoarele proiecte.

R: Doamnă viceprimar, lumea e în plină pandemie. Totuși, e greu să nu observi că localitatea Ghindăoani este printre comunele din județul Neamț unde COVID-19 pare să nu lovească atât de puternic. La data de 29 octombrie, incidența era zero. Pe 9 noiembrie, doar 6 cazuri confirmate pozitiv în ultimele 14 zile, dintr-o populație de 1863. Cum gestionați lucrurile la nivel de comună?

Maria Amarinei: La nivelul comunei, în ceea ce privește situația Covid-19, s-au luat măsuri privind informarea cetațenilor. Cu ajutorul asistenței sociale s-au făcut acțiuni privind distribuirea produselor de igienă și dezinfecție. Localnicii au respectat regulile de distanțare socială atât la nivelul instituțiilor publice cât și la nivelul agenților economici.

R: Mulți cetățeni ai comunei Ghindăoani sunt plecați în străinătate, ori au lăsat viața de țară pentru oraș. De ce ar dori o familie să vină să trăiască în Ghindăoani?

Maria Amarinei: Comuna Ghindăoani este una dintre cele mai frumoase comune de pe raza județului Neamț atât din punct de vedere istoric cât și din punct de vedere geografic. Ne mândrim cu cel mai mare filosof Vasile Conta, cu o istorie bogată, comuna fiind cunoscută și sub numele de Hindău. Localnicii se deosebesc prin ospitalitate și hărnicie. Având o suprafață mare de teren agricol, foarte mulți tineri s-au întors în comună și au dezvoltat diverse afaceri dintre care legumicultura și creșterea animalelor. Comuna se mâdrește și cu ansamblurile „ Mugurașii din Hindău” și ”Stejarii din Hindău”, două grupuri de tineri care ne reprezintă la toate evenimentele artistice.

R: În final, aveți oportunitatea să transmiteți un mesaj tuturor celor din comuna pe care o conduceți.

Maria Amarinei: Îndemn toți locuitorii comunei să se implice activ în dezvoltarea, înfrumusețarea și curățarea acesteia, să respecte regulile, să fie toleranți și cooperanți. Eu îmi iau angajamentul să fiu alături de cetățeni, de a asculta problemele și a găsi împreună soluții.

Mulțumim pentru atenția acordată și vă așteptăm cu drag la noi.

a consemnat Andreea Trăsnea

1 Comentariu
  1. mihaela deioni spune

    Felicitari!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate