În Ținutul Zimbrului, proiect european pe tema satelor inteligente

0
Conceptul de sat inteligent este tot mai actual. Satele inteligente implică: dezvoltarea potențialului local, uman, de mediu și economic; revitalizarea și îmbunătățirea serviciilor publice de bază; îmbunătățirea condițiilor de viață; dezvoltarea competențelor digitale și sprijinirea educației la distanță. Cu alte cuvinte, se dorește dezvoltarea comunităților rurale apelând la resursele, valorile locale, pentru a crea noi locuri de muncă și a reînnoi generațiile.

Asociația Ținutul Zimbrului a avut inițiative în domeniul dezvoltării durabile încă de la înființare, din anul 2015. Iar în ultimii doi ani, a implementat un proiect european pe tema satelor inteligente.

Turism rural în sate inteligente – dezvoltarea afacerilor prin economie circulară și inovare socială (Smart Village – developing rural tourism businesses through circular economy ans social innovation) finanțat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene a fost implementat împreună cu parteneri din Belgia (EUROGEO VZW), Bulgaria (Rusenka Targovsko Industrialna Kamara), Grecia (Aintek Symvouloi Epicheiriseon Efarmoges Ypsilis Technologias Ekpaidefsi Anonymi Etaireia), Italia (European Digital Learning Network), Irlanda (CCS Digital Education Limited), România (Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, S.C. Hello Bucovina Travel & Tours S.R.L.), Slovenia (UPI – ljudska univerza Zalec) în perioada septembrie 2020 – decembrie 2022.

Prin intermediul proiectului se dorește să se vină în sprijinul persoanelor adulte aflate în risc de excluziune socială din cauza obstacolelor economice din zonele rurale, care să învețe cum să dezvolte o nouă afacere și să contribuie la dezvoltarea comunității în care trăiesc, potrivit Viorela Chiper, managerul destinației de ecoturism Ținutul Zimbrului și vicepreședintă a asociației cu același nume.

Toți cei interesați să dezvolte o afacere în domeniul turismului se pot inspira din materialele realizate în cadrul proiectului: curs de pregătire, un chit care poate fi folosit de către cei care vor să predea un astfel de curs, o platformă educațională, o aplicație mobilă. 

Mai multe informații găsiți pe site-ul proiectului: https://smart-village-project.com/.

Toate materialele dezvoltare în cadrul proiectului sunt traduse în limbile partenerilor, pentru a fi de folos și celor care nu stăpânesc limba engleză.

Așa cum fiecare partener a organizat un eveniment de multiplicare pentru a prezenta rezultatele și a invita să fie folosite, Asociația Ținutul Zimbrului a organizat un astfel de eveniment pe 15 decembrie, la care au participat reprezentanți ai pensiunilor, producători locali, meșteri populari, reprezentanți ai organizațiilor locale, ai grupurilor de acțiune locală și ai agențiilor de turism.

Noi aici, în Ținutul Zimbrului ne bucurăm de prezența multor oameni pasionați, dornici să păstreze tradițiile, cultura, ce iubesc natura și tot ce ne înconjoară. Credem că acestea sunt ingredientele potrivite pentru a iniția afaceri locale care nu doar să pună în aplicare ce știe, poate antreprenorul, dar poate că prin produsele/ serviciile oferite sprijină și alți membri ai comunității, folosind produsele sau competențele pe care aceștia le au.

Și așa, pe lângă dezvoltarea de afaceri locale, crește nivelul de trai la nivel local, se dezvoltă colaborarea la nivel de comunitate și întreaga zonă are de câștigat, precizează Viorela Chiper.

Asociația Ținutul Zimbrului se ocupă cu dezvoltarea sustenabilă și promovarea destinației de ecoturism cu același nume care se suprapune peste Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamț, orașul Târgu Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani, Vânători Neamț.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate