Inaugurarea Casei de Cultură Ion Creangă Tîrgu Neamț, în 1968

0

Actualul edificiu al Casei de Cultură Ion Creangă Tîrgu Neamț, a fost inaugurat cu mare fast pe 24 decembrie 1967.

Ziarul raional de partid Steagul Roșu a dedicat evenimentului un amplu material chiar pe prima sa pagină.

La inaugurarea au fost prezenți, pe lângă un public numeros, Leonte Răutu. membru al Comitetului Executiv, secretar al C.C. al P.C.R., Ioan Ichim, prim-secretar al Comitetului regional Bacău al P.C.R., Ștefan Boboș, preşedintele Comitetului executiv al Sfatului popular regional , Dumitru Gheorghiu, membru supleant al C.C. al P.C.R., vicepreşedinte al Consiliului Central al Uniunii Generale a Sindicatelor  din Romania, secretari şi alţi membri ai Biroului Comitetului regional de partid şi ai Comitetului raional de partid Tg.Neamţ, reprezentanţi ai organelor de stat, organizaţiilor de masă şi obşteşti, regionale şi locale.

Oaspeții au fost întâmpinați de către Valerian Ghineț, prim-secretar al Comitetului raional de partid Tg. Neamţ, care în cuvântul său a spus:

 „Casa de cultură care se inaugurează astăzi, în preajma aniversării a 20 de ani de la proclamarea Republicii, este expresia grijii părinteşti a partidului pentru ridicarea nivelului material şi cultural al poporului nostru. Noi asigurăm că vom face din acest edificiu un focar de răspândire în mase a culturii, la nivelul  sarcinilor trasate de Conferinţa Naţională a P.C.R.

Aduc calde felicitări constructorilor care au muncit cu elan şi spirit de răspundere la ridicarea acestui lăcaş, iar artiştilor amatori care îi vor urca scena le urez noi şi noi succese în numele Biroului Comitetului raional de partid şi al Comitetului executiv al Şfatului popular raional Tg. Neamţ, adresez tuturor tradiţionalul >Bun venit în casa noastră nouă!<ˮ.

Panglica a fost tăiată de către Leonte Răutu. Mai apoi, oaspeții au fost invitați să semneze în cartea de onoare și să viziteze noul local de cultură.

Din foaierul primitor, dominat de un tablou al povestitorului din Humulești s- a trecut în sala de expoziție. Aici, elevii Şcolii de artă populară, sub conducerea Elisabetei şi Gheorghe Gheorghiţă, cunoscuţi creatori din partea locului, au sugerat cu mijloace specifice importanța turistică a acestui oraş și a împrejurimilor bogate în monumente ale istorie, culturii și artei noastre, păstrătoare ale unor vechi şi autentice tradiţii populare. Au fost vizitate în continuare celelalte încăperi: frumoasa şi bine înzestrata bibliotecă, sala de lectură, sălile rezervate cercurilor artistice, repetiţiilor şi altor activităţi. Explicaţiile au fost date de Nicolae Ivancihin, secretarul  Comitetului raional Tg.  Neamţ pentru cultură și artă.

Programul a fost completat de un spectacol inaugural „deschis într-un decor de legendă, în sunete de buciume. Celor prezenţi; salut românesc din Humuleştiul Moldovei străbune!ˮ.

Spectacolul a cuprins formații de dansatori din Răucești, Brusturi și Bălțătești, urători de la Oglinzi, sau capra de la Preutești.

Prof. Bălan Emanuel

 

Sursa: „Steagul Roșuˮ, nr.4629, 26 decembrie 1967, p. 1.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate