Mica Unire la Târgu Neamț

0

Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 a fost sărbătorită astăzi și la Târgu Neamț.

Manifestarea organizată la Casa Culturii a reunit pe toți cei cu inima română, de la mic la mare. a Sărbătoarea a debutat cu intonarea imnului de stat și a continuat cu un scurt ceremonial religios.

“Să reflectăm la faptul  că unitatea de credință este baza unității de neam și că în istorie am reușit să depășim încercările, atunci când a fost uniți. Dincolo de actul politic de la 24 ianuarie 1859, Unirea Principatelor a fost expresia unei dorințe comunitare (…) Să ne ajute Dumnezu ca să păstrăm și că cultivăm darul unității naționale ca fiind un simbol al demnității poporului român, obținut cu multe jertfe și cu multe eforturi spirituale și materiale”, a spus pr. Nicolae Axentioi, protopop de Târgu Neamț.

A urmat apoi cuvântul oficialităților, care și-au transmis mesajul în prezența a numeroși târgunemțeni veniți să sărbătorească împreună Mica Unire. Dintre cei prezenți, îi amintim aici pe primarul Daniel Harpa, deputatul Dan Andrușcă, viceprimarul Vasile Apopei, citymanagerul Geanina Fedeleș, consilieri locali, consilierul județean Mihai Afloari, Octavian Bărbuleț- consilier personal al președintelui Consiliului Județean Neamț, șefi ai instituțiilor subordonate Consiliului Local și Consiliului Județean (Vlad Angheluţă- director ApaServ), directori de școli şi inspectori ai ISJ Neamţ etc.

“O Unire Mică, dar însuflețită de idei şi convingeri curajoase şi de dorinţa de întregire a naţiunii române. Un act de voinţă politică, într-o atmosferă de mare avânt patriotic, creată de oameni care s-au remarcat prin alegerea şi determinarea lor. (…) Poporul român a fost mereu puternic, indiferent de intensitatea frământărilor politice”, a spus Dan Andrușcă, deputat de Neamț.

Invitat să ia cuvântul, prof. Vasile Vrânceanu a vorbit despre Prima Unire sub conducerea lui Mihai Viteazu și despre celelalte încercări de unire a neamului românesc. Cuvinte vii a rostit poetul Gheorghe Simon, aparținând pictorului Nicolae Grigorescu, aflat în ianuarie 1859 la Mănăstirea Agapia:

ne vine vestea ca s-a ales Cuza domnitor în amândouă capitalele. Am lăsat tot, am pus şaua pe cal, şi fuga la târg. Atunci am vazut eu ce va sa zică bucuria unui popor. Cântece, jocuri, chiote în toate părţile. Îşi ieşeau oamenii în drum cu oala plină cu vin; care cum se întâlneau luau vorba de Cuza, de unire, se îmbrăţişau şi încingeau hora în mijlocul drumului. Şi era un ger de crăpau pietrele. Da’ unde mai stă cineva în casă? Am văzut bătrâni care plângeau de bucurie.

Trei salve de tun au tras străjerii Cetății Neamțu’, după care Ansamblurile Folclorice “Ținutul Zimbrului” și “Ozana” au încântat târgunemțenii cu muzică și dansuri populare.

Spre final, când s-a încins Hora Unirii, parcă și frigul de afară s-a mai potolit. Şi-au dat toţi mână cu mână, uniţi pentru câteva clipe de acelaşi sânge românesc, de aceeaşi credinţă, de acelaşi trecut.

Poate fiindcă… uniți, suntem într-adevăr mai puternici.Aşa cum istoria ne-a demonstrat, ca un fel de q.e.d. repetitiv.

“Cele mai frumoase lucruri pentru România s-au realizat când am avut cu toții un scop comun. Mă bucur să văd astăzi aici mulți tineri pentru că, dacă ei înțeleg corect aceste lectii publice de istorie, vor reuși să fie obiectivi și nu vor repeta greșelile din trecut. Ei sunt cei care nu ne dezamăgesc și ne dau încredere. Prin aceşti minunaţi copii poporul român se va dezvolta, ei ne vor duce mai departe istoria. Multumesc tuturor celor prezenți.

La Mulţi Ani, Târgu Neamţ, într-o Românie unită!”,a transmis primarul Daniel Harpa.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate