RO ALERT: Urs semnalat în zona Cetatea Neamț – Târgu Neamț

0

În urmă cu scurt timp, ISU Neamț a informat că s-a emis mesaj RO ALERT în urma unei sesizări a prezenței unui urs în Târgu Neamț, zona Cetatea Neamț.

Este prima data când se întâmpla așa ceva, cel puțin în ultimii 35 de ani, cu siguranță. Menționăm că săptămâna aceasta, cel puțin două nopți la rând, ar fi fost larmă pe strada Cetății.

Locuitorii de aici ar fi văzut un urs mare în spatele gardului care desparte pădurea de curțile oamenilor. Potrivit acestora, e pentru prima data când ursul “îndrăznește” să coboare până la marginea pădurii în această zona locuită și intens tranzitată pietonal. Mai mult, se pare ca ar fi vorba de o ursoaică cu pui. Abia astăzi cineva a sunat la 112, de unde și alerta.

Recomandăm cetățenilor ca în astfel de situații să sune la 112, să nu încerce să intervină pentru a nu-și pune propria viață în pericol, să își asigure animalele înaine de lăsarea întunericului, să nu lase resturi menajere depozitate necorespunzător.

Conform PROCEDURII privind modul de acțiune a instituțiilor responsabile în gestionarea intervențiilor în cazul incidentelor generate de specia urs brun, ca parte integrantă din OUG 81 /2021, ca urmare a repartizării apelului prin apel 112 sau a sesizării prin altă modalitate, Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț, desfășoară următoarele activități:

  • înștiințează instituțiile și/sau persoanele cu atribuții în domeniu;
  • solicită date și informații care să conducă la stabilirea nivelului de risc al intervenției;
  • deplasează la fața locului efectivele de jandarmi aflate în serviciu;
  • evaluează situația și riscurile de agresiune generate de către exemplarele de urs, respectiv prezența umană în zonă, factori ce pot provoca dezvoltarea spontană a agresivității, și comunică datele către ceilalți membri ai echipei de intervenție;
  • asigură măsurile de ordine și de protecție a zonei în care s-au produs sau există pericolul de producere a unor situații care pun în pericol viața, integritatea fizică a persoanelor sau bunurile acestora prin delimitarea perimetrului și restricționarea accesului, îndepărtarea persoanelor care nu își justifică prezența și avertizarea populației prin semnale acustice și luminoase;
  • asigură accesul celorlalte instituții specializate de intervenție pentru desfășurarea activităților specifice;
  • participă la organizarea și desfășurarea de acțiuni menite a alunga exemplarul de urs din zona incidentului;
  • participă la scoaterea persoanei/persoanelor agresate din zona de pericol;
  • asigură protecția personalului care încearcă imobilizarea exemplarului de urs prin tranchilizare pe timpul desfășurării intervenției;
  • stabilește și menține contactul permanent cu instituțiile și/sau persoanele cu atribuții în domeniu.

Pe această cale, facem încă o dată un apel la cetățeni să înțeleagă că menirea mesajelor Ro- Alert nu este acela de a-i face să vină într-un număr cât mai mare la locul unde este semnalată prezența urșilor, pentru că astfel își pot pune viața în pericol, dar și îngreunează intervenția instituțiilor abilitate să soluționeze astfel de situații. Este mai bine să stea în casă, să se adăpostească și să respecte recomandările din mesajul Ro- Alert.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate