Sedentarismul îți dă viața peste cap? Încearcă înotul și vei scăpa de durerile de spate și mușchii tensionați
Sursa foto: www.home36.ro
Viața omului modern este, în mare parte, sedentară – fie că ne petrecem ore în șir în fața ecranelor, fie că lucrăm de la birou, studiem sau ne petrecem timpul în compania jocurilor preferate, corpul nostru suferă în tăcere, până când semnalele devin imposibil de ignorat. Durerile de spate, rigiditatea articulară și mușchii tensionați sunt doar câteva dintre simptomele evidente ale unui stil de viață sedentar.
Studiile arată că un stil de viață sedentar poate avea un impact semnificativ și asupra sănătății psihologice, fiind principala cauză pentru creșterea nivelului de stres, anxietate și depresie. De aceea este important să luăm atitudine și să găsim moduri de face puțină mișcare zi de zi. O astfel de metodă poate fi înotul.
Beneficiile înotului pentru sănătatea fizică sunt uriașe, din acest motiv această activitate pare o alegere preferată de mulți care caută să-și îmbunătățească sau să-și mențină o bună condiție fizică. Astfel, înotul ne ajută să:
Avem grijă de sănătatea inimii
Prin natura sa, înotul este un exercițiu aerobic, care stimulează inima și plămânii să lucreze mai intens pentru a furniza oxigenul necesar mușchilor aflați în activitate. Acest proces întărește inima și reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială și bolile coronariene. Mai mult, înotul regulat contribuie și la scăderea nivelului colesterolului „rău” (LDL) și la creșterea celui „bun” (HDL), echilibrând astfel profilul lipidic.
Ne întărim musculatura
Spre deosebire de exercițiile pe uscat, înotul oferă o rezistență uniformă asupra întregului corp, datorită densității apei. Această rezistență naturală ”obligă” mușchii să lucreze mai mult pentru a propulsa corpul prin apă, dar fără a pune presiune inutilă pe articulații. Practic, fiecare stil de înot vizează diferite grupuri musculare – brațele, picioarele, spatele, abdomenul și șoldurile.
Avem mai multă flexibilitate
În apă, corpul tău devine mai ușor, de aceea mișcările sunt mai ușor de făcut decât pe uscat. Astfel, reușim să ne îmbunătățim flexibilitatea generală și să prevenim accidentele.
Nu mai avem dureri de spate
Mulți adulți și chiar copii suferă de dureri de spate, cauzate de postura incorectă și slăbiciunea musculaturii. Înotul fortifică musculatura abdominală și pe cea a spatelui, ceea ce reduce semnificativ durerile de spate și contribuie la adoptarea unei posturi mai sănătoase în viața de zi cu zi.
Fim mai fericiți
Pe lângă beneficiile fizice, înotul are un impact pozitiv și asupra sănătății mintale. Exercițiul fizic în apă reduce semnificativ stresul, anxietatea și simptomele depresiei, grație eliberării endorfinelor. Senzația de a fi în apă poate are un efect calmant, meditativ, care ne ajută ne clarificăm gândurile și să ne reconectăm cu sinele.
Cum e mai bine să începem să înotăm?
Este recomandat să începi cu lecții de înot, dacă nu ești familiarizat cu bazinele, pentru a te asigura că îți dezvolți tehnica corectă și pentru a evita eventualele accidentări, sau poți cumpăra minipiscine de pe home36.ro, potrivită pentru toate vârstele și nivelurile de abilitate.
Începe cu ședințe scurte, de 20-30 de minute, apoi crește gradual durata și intensitatea, pe măsură ce îți îmbunătățești condiția fizică și rezistența. Încorporează înotul în rutina săptămânală într-un mod care să se potrivească cu stilul de viață și alte angajamente – alege zile și ore fixe pentru a merge la piscină.
Folosește o aplicație de fitness sau un jurnal pentru a-ți monitoriza progresul. Înregistrează distanțele înotate, timpul, frecvența sesiunilor și orice alte observații relevante despre starea ta fizică și mentală. Asta te va ajuta să vezi clar cum înotul contribuie la îmbunătățirea sănătății generale.