Simpozion şcolar – “DOMNUL TRANDAFIR – CHIPUL DASCǍLULUI MEU”

1

 

      La Scoala Gimnaziala Stanca, directorii Liceului “Ion Creanga” Pipirig, au organizat marti, 5 noiembrie 2013 cea de VII-a editie a simpozionului local “Domnul Trandafir – Chipul dascalului meu”, chiar de ziua nasterii marelui scriitor Mihail Sadoveanu. La eveniment au fost prezenti inspectorul scolar pe programe europene, Maria Ghinita, reprezentanti ai Centrului pentru Cultura si Arte “Carmen Saeculare” din Piatra Neamt, cadrele didactice din Pipirig si bineinteles, elevii scolii gimnaziale. Cultivarea sentimentului de dragoste fata de scoala, fata de dascal, a constituit principalul obiectiv al proiectului. Activitatile din cadrul initiativei au fost impartite pe doua sectiuni: creatii plastice/colaje si sesiunea de comunicari stiintifice si referate, in care au fost antrenati atat elevii, cat si cadrele didactice. “Este un simpozion local care se incadreaza in categoria concursurilor cultural-artistice. Initiatorii proiectului sunt prof. Elisabeta Gramada, directorul unitatii de invatamant si directorul adjunct, prof. Nadia Sangeap. Activitatile pe care le-am promovat, ni le propunem in fiecare an. De ce? Pentru ca, asa cum spunea Mihail Sadoveanu, “cel mai cinstit lucru din lume, si mai scump si mai curat este omul pricopsit la invatatura” a citat directorul adj. prof. Nadia Sangeap.

Scoala-muzeu de la Stanca – o mare familie

      In deschiderea simpozionului local, invitatii alaturi de gazde au colindat clasele scolii impodobite cu lucrarile mestesugarite de elevii talentati. De asemenea, o parte dintre micutii mesteri au putut fi vazuti cum dau nastere unor creatii inovatoare din materiale reciclabile. Cine s-ar fi gandit ca hartia de ziar, cu migala impaturita se poate transforma intr-o vaza si ca panusii de porumb iau forma unor flori deosebite? La tot pasul, prin scoala-muzeu de la Stanca  privirea se loveste de obiectele artizanale lucrate in tehnica macrameului, numeroasele lucrari plastice, de multitudinea modelelor realizate in arta origami si cel mai important, dragostea de scoala a elevilor si a profesorilor, revarsata din plin in atmosfera. “Ingaduiti-mi sa felicit colectivul de cadre didactice Liceul Tehnologic Pipirig, inclusiv Scoala cu clasele I-VIII structura Stanca pentru activitatile propuse in acest an, de tip educational, activitati care dau posibilitatea atat elevilor cat si cadrelor didactice sa se afirme pe diferite dimensiuni educationale. Si, astazi am avut ocazia aici la Pipirig sa vedem partile de promovare atat a literaturii, cat si a folclorului foarte bine imbinate. Ma bucur ca promovarea portului national se pastreaza aici si, cu suparare in suflet ma gandesc, de ce celelalte comunitati din judetul Neamt nu incearca sa-si promoveze valorile autentice? Pentru ca am beneficia intr-un mod garantat de recunoastere a ceea ce facem, atat in judet, cat si la nivel national si european.  Nu trebuie nici sa-i uitam pe cei care sau dezvoltat in Pipirig si care dau valoarea comunei, pentru ca daca spun despre un nume, despre o personalitate de la Pipirig, spun de ceea ce inseamna cultura comunitatii, spun ceea ce inseamna valoare, ceea ce inseamna demnitate umana, respect si ceea ce inseamna civilizatie. Pentru ca toate adunate nu fac decat sa intregeasca partea aceasta de iubire a satului romanesc, de promovare a lui. Nu trebuie sa ne fie rusine ca suntem din zona x. Trebuie sa fim mandri ca suntem din zona Pipirig pentru ca aici se vede de la o zi la alta ca toata lumea isi doreste sa puna in valoare ceea ce este bun in formarea copilului si a tanarului”, a tinut sa transmita inspectorul scolar, Maria Ghinita.

      Programul zilei a fost incarcat de momente artistice muzicale. Imbracati in portul national romanesc, scolarii au redat din repertoriu cantece si dansuri autentice moldovenesti din partea locului. “Comunitatea traieste prin scoala, comunitatea traieste prin biserica, comunitatea traieste prin ceea ce formeaza sistemul educational. Am apreciat cantecele autentice, cele care au valoare. Ma uitam si apreciam pe cei doi copii, pe Elena Ionita si pe Stefan Tirdea Este greu pentru un om tanar sa promoveze o melodie, un cantec care nu este modern. Stim foarte bine ca elevii, tinerii se indreapta spre modernismul acesta, care nu spun ca nu este bun, dar trebuie sa vedem si care ne sunt originile si cum le putem transforma pe viitor ca sa ramana viabile pentru comunitate. Pentru ca oriunde am pasi, indiferent cat de mare sau cat de mica este o comunitate, noi ne mandrim ca facem parte din ea. Vreau sa va spun ca a fi inspector teritorial pe aceasta zona este o placere si incerc sa acopar cat de cat toate evenimentele, tocmai din dorinta de a le arata colegilor ca suntem aproape si ca apreciem ceea ce fac dansii”. Cu multumire in suflet si cu gandul la urmatoarele proiecte de socializare si promovare a culturii locale, directorul Liceului Tehnologic “Ion Creanga” Pipirig, Elisabeta Gramada, ne-a marturisit: “Imi apreciez colegii foarte mult, pentru ca suntem ca intr-o familie. Ceea ce ati vazut astazi nu este munca mea ci a colegilor mei, caci fara ei nu as reusi sa fac asa ceva. Al doilea proiect pe care il pregatim incepand de maine, va avea loc in apropierea sfintelor sarbatori. “Datini si obiceiuri de iarna” este un concurs national care se va desfasura la unitatea noastra scolara, in parteneriat cu Scoala Vorona din judetul Botosani, Scoala Adancata din judetul Suceava si cu inca alte sase scoli din judetul Neamt. De asemenea, un alt proiect pe care il avem in Scoala Boboiesti se numeste “Feeria iernii”.  Mi-am gestionat timpul de asa natura incat sa ne ocupam si de orele de curs, dar si de proiecte”.

Viorela Gherasim

1 Comentariu
  1. nicu spune

    „cu suparare in suflet ma gandesc, de ce celelalte comunitati din judetul Neamt nu incearca sa-si promoveze valorile autentice? ”

    Simplu. Nu vor sau nu stiu cum sa faca acest lucru.

    „Stim foarte bine ca elevii, tinerii se indreapta spre modernismul acesta, care nu spun ca nu este bun, dar trebuie sa vedem si care ne sunt originile si cum le putem transforma pe viitor ca sa ramana viabile pentru comunitate.”

    Nu exista si nu va exista niciodata un astfel de interes din partea oficialitatilor. Sunt alte „prioritati” pe ..ordinea de zi.
    Cine va sti sa transpuna valorile ramase de la stramosii nostrii sub o forma modernista , incat sa prinda la public si sa-l dinamizeze prin participare , acela va fi si castigator. Atat moral cat fi financiar.
    O palarie prea mare pentru unii care gandesc si aspira catre alte „perspective”.

    Felicitari pipirigenilor pentru dragostea ce o arata pentru pastrarea si transmiterea traditiilor si obiceiurilor stramosesti.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate