Soții Eugenia și Gheorghe Tiugea, cei mai noi cetățeni de onoare ai orașului Târgu-Neamț

1

Soții Eugenia și Gheorghe Tiugea sunt acum cetățeni de onoare ai orașului Târgu-Neamț. Titlurile le-au fost decernate recent de către primarul Daniel Vasilică Harpa, în cadrul ”Zilei orașului Târgu-Neamț, ediția a XXXllI-a, 2023”, în semn de apreciere și respect pentru profesionalismul de care au dat dovadă în toată activitatea muzicală, pentru merite deosebite în promovarea orașului în țară și în străinătate.

De numele soților Tiugea se leagă istoria Coralei Bazil Anastasescu sau a formației Cardinal, atât de îndrăgită de generații de târgoveți.

Mai multe date despre Gheorghe și Eugenia Tiugea, mai jos:

Eugenia Tiugea s-a născut la data de 17.11.1953 în localitatea Ruginești, jud. Vrancea. A absolvit Liceul Teoretic din Comănești, jud. Bacău, apoi a urmat și a finalizat cursurile Facultății de muzică din cadrul Universității din Brașov(1975) și ale Conservatorului de muzică ”Gh.Dima” din Cluj-Napoca-Facultatea de muzicologie, compoziție și dirijat(1978).

Gheorghe Tiugea s-a născut la data de 03.04.1951 în Comuna Mihail Kogălniceanu, Jud. Constanța. A absolvit Liceul de artă din Constanța (1970), apoi Facultatea de muzică din cadrul Universității din Brașov (1975) și Conservatorul de muzică ”Gh.Dima” din Cluj- Napoca-Facultatea de muzicologie, compoziție și dirijat în anul 1978.

Profesoara Eugenia Tiugea s-a bucurat pe tot parcursul activității și în toate locurile de muncă, de stima și aprecierea colegilor, dar și a cetățenilor care au participat la evenimentele organizate de către aceasta. Fiind profesor de muzică la Școala Nr. 1 Vânători-Neamț (1975- 1990), la Școala Nr. 2 Târgu-Neamț (1990- 1997), la Școala Nr. 8, Liceul ”Vasile Conta” Târgu-Neamț (1997- 2013), și-a iubit meseria și a făcut din ea un adevarat cult pe care l-a clădit în timp, prin efort și sacrificii, prin muncă și dăruire, contribuind la creșterea calității educației din învățământul românesc, insuflând elevilor dragoste pentru cultură.

În toate școlile unde și-a desfășurat activitatea, Eugenia Tiugea a organizat coruri cu care a participat la olimpiadele și concursurile orale, situându-se mereu pe podium la nivel județean și național. În anul 1977 a înființat Corul cadrelor didactice din comuna Vânatori-Neamt, urmând o tradiție a dirijatului coral din familie. Acest cor a participat la concursurile de gen, cu numele de „Corul țărănesc” Vânători Neamț și s-a situat pe podiumul premianților, fiind invitat în 1985 la un concert al TVR, alaturi de coruri din țară și din Polonia.

În anul 1997, pasionată mult de muzica corală, a înființat, împreună cu soțul său prof. Gheorghe Tiugea, Corala „Bazil Anastasescu”, în cadrul Fundației Culturale „Ion Creangă”, continuând-se astfel, tradiția muzicală a orașului. A răspuns dorinței unui grup de intelectuali entuziaști, iubitori ai cântului coral. Pe parcursul existenței sale, corala a avut în componență între 25 și 30 de membri, aceștia fiind profesori, studenți, elevi, medici, ingineri, preoți, funcționari, pensionari, cu toții împătimiți de muzică. Repertoriul coralei s-a axat mereu pe creații ale compozitorilor români, laice și religioase, dar și lucrări din literatura muzicală universală din perioada Renașterii, Preclasicismului, Romantismului și a secolului XX.

În bogata activitate artistică adunată în 25 de ani de existență, Corala „Bazil Anastasescu“ a fost și este  prezentă în viața muzicală a orașului nostru. Experiența acumulată în cei 25 de ani de activitate a Coralei „Bazil Anastasescu“, bazată pe dăruirea, pasiunea, efortul şi consecvența soților și a participanților, a fost răsplătită cu numeroase distinctii si premii locale, nationale si internationale.

Fiind un bun instrumentist, Gheorghe Tiugea a predat mult timp ca profesor pian și vioară, formând multe talente locale. Având experienta încă din facultate, ca membru al formației ”Academica”, a Universității din Brașov, a fost membru al formației ”Cardinal”, înființată în 1979 la Târgu- Neamț, asigurând domeniul muzical profesional, alături de Mihai Gafton Câmpeanu- Cetățean de Onoare al orasului Târgu – Neamț.

În anul 1985 a obținut Atestatul de artist liber profesionist, tip A solist orgă, iar în 1990 a obținut pe cel de-al doilea, de aceeași categorie. În anul 1992 a înființat și atestat Ansamblul Folcloric ”Ozana” al Casei Culturii ”Ion Creangă”, Târgu Neamț, ca dirijor taraf, cu care a prezentat spectacole și a participat la festivaluri internaționale de folclor în Turcia (1995), Egipt (1998), Franța (1999), Irak (2001). Cu acest ansamblu a acompaniat soliști de muzică populară consacrați printre care: Mioara Velicu, Veta Biriș, Sofia Vicoveanca, Ionela Prodan, Margareta Clipa.

Între anii 1985- 1990 a fost profesor de pian la Școala Populară de artă, Piatra Neamț. Între anii 1998- 2002 a predat pian și vioară la Liceul Vasile Conta Târgu Neamț, profil vocațional muzică, clasele I-IV, Structură a Liceului de artă ” Victor Brauner”, Piatra Neamț, având rezultate notabile la concursurile de specialitate, pian – mulți elevi au continuat studiile și au ales o carieră muzicală (Valentin Câmpeanu, Beatrice și Larisa Iordache, Ciprian Amarandei). Pe parcursul activității didactice, a pregătit mulți elevi la pian, vioară sau chitară, obținând cu unii dintre aceștia rezultate meritorii la concursuri.

Soții Eugenia și Gheorghe Tiugea au participat și încă participă la dezvoltarea orașului Târgu-Neamț, la promovarea acestuia în țară și în străinătate, prin evenimentele culturale realizate, prin distincțiile primite, creând o imagine pozitivă orașului, județului și țării.

Felicitări pentru titlul de Cetățean de onoare al orașului Târgu-Neamț!

1 Comentariu
  1. Florin Ursache spune

    Felicitari domnilor profesori! Profesionisti adevarati si mai presus de orice, OAMENI!
    Am avut norocul si bucuria sa fiu elev al dnei profesoare, in perioada in care a activat la Scoala nr. 1 Vanatori Neamt, perioada in care a organizat si condus si un cor al elevilor, activitate in care a pus mult suflet, insuflandu-ne si noua, elevilor de gimnaziu, dragostea pentru muzica. Nu intamplator ,scoala din Vanatori pastreaza o frumoasa traditie in acest sens.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate