Târgnemţenii, invitaţi să participe la Ziua Vânătorilor de Munte (joi, 3 noiembrie)

0

Ca în fiecare an, târgnemțenii și nu numai sunt invitați în data de 3 noiembrie la manifestările organizate de autoritățile publice locale cu prilejul Zilei Vânătorilor de Munte.

„Vă invităm, joi, 3 noiembrie, începând cu ora 12.00, să aducem un omagiu eroilor români căzuți la datorie, în cadrul manifestării ce va avea loc la Monumentul Vânătorilor de Munte.

Ulterior acestei manifestări, în centrul orașului Târgu-Neamț, va avea loc defilarea unui detașament din cadrul U.M. 01101 Miercurea Ciuc„, transmite primarul Daniel Harpa.

foto arhivă

La data de 3 noiembrie a fost constituit, în anul 1916, primul batalion de vânători de munte din Armata Romană, ca unitate de elită care să intervină în situații extreme. Istoria vânătorilor de munte este strâns legată de Primul Război Mondial și Marea Unire.

După 20 de ani de la formarea acestui batalion, a fost ridicat un monument-mausoleu dedicat acestui eveniment și eroilor români căzuți la datorie: Monumentul Vânătorilor de Munte din Târgu Neamț. Este situat în partea de nord-est a orașului, pe terasa creată în mod artificial în anul 1936, pe Culmea Pleșului, în dreapta Cetății Neamț.

Orașul a fost ales pentru construcția acestui edificiu datorită faptului că aici, în 1916-1917, a fost fondat primul corp de Vânători de munte de către regele Carol al II-lea. Construcția s-a făcut la propunerea veteranilor de război din cadrul Societăţii “Cultul eroilor”, cu sprijinul “Comitetului de iniţiativă al vânătorilor de munte”, cu sediul în Bucureşti, în fruntea căruia a fost generalul Virgil Bădulescu (maior la acea vreme). Acesta a fost cel care a instruit şi pregătit, la Târgu-Neamţ, primul batalion de vânători de munte, cu ajutorul a 28 ofiţeri din cadrul corpului de armată al vânătorilor de munte.

Vânătorii de munte instruiţi la Târgu Neamţ au înfruntat vitejeste inamicul, obţinând numeroase victorii în luptă. Batalionul de aici a fost decorat cu distincţia “Crucea Mihai Viteazul”.

Inaugurarea monumentului-mausoleu a avut loc în data de 29 iunie 1939, cu participarea regelui Carol al II-lea și primului ministru Armand Călinescu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate