Târgu-Neamț/ Clădire veche demolată, în loc va apărea un sediu nou pentru Judecătorie

0

A fost demolat sediul vechi al Judecătoriei Târgu-Neamț, situat pe bvd. Ștefan cel Mare, lângă Grădina Publică (Parcul Central). Terenul va fi eliberat de moloz, iar în loc ar urma să „răsară” o construcție nouă și modernă, în care să funcționeze Judecătoria Târgu-Neamț.

Este o investiție posibilă prin proiectul „Îmbunătățirea Serviciilor Judiciare” (ISJ), care are drept scop îmbunătățirea calității actului de justiție în Târgu Neamt.

Clădirea demolată se afla într-o stare de uzură foarte avansată și zăcea nefolosită de ani buni, după cum a putut remarca orice târgnemțean care a trecut prin zona respectivă.

În prezent, activitatea Judecătoriei Târgu-Neamț este relocată la o altă locație- parterul unui bloc de pe bvd. Mihai Eminescu, în zona podului peste Ozana.

sediul actual al Judecătoriei Târgu-Neamț

Conform Planului Urbanistic General (PUG) al orașului Târgu-Neamț, terenul unde se demolează este amplasat în zona cu permisiune de construire și nu se află pe lista monumentelor istorice, ci doar în zona de protecție a unor monumente istorice. „Au aviz pentru demolare și pentru construire de la Comisia Zonală de la Suceava. Este în zona de protecție, în zona centrului istoric al orașului, dar nu este clădire de patrimoniu”, ne-a confirmat Rocsana Josanu, directorul executiv al Direcției Județeană pentru Cultură Neamț.

Totuși, clădirea demolată, din „buricul” Târgului, era una plină de file de istorie. File de istorie pe care puțini le-am citit și peste care s-a așezat praful, în lipsa unor demersuri și decizii ale autorităților abilitate, prin care, probabil, clădirea cu pricina ar fi putut fi salvată și reabilitată la timp.

În această clădire a fost Curtea Administrativă a Târgului, înainte de 1864. A fost locul din care Kogălniceanu a condus orașul, ca vechil, în numele stareților Mănăstirii Neamț. După 1864, aici a funcționat până prin 1965 Primăria comunei Târgu Neamț. Aici au funcționat primele organe ale puterii executive de stat locale, ale Statului Român, începând de la Cuza. (…)

vechiul sediu al Judecătoriei Târgu-Neamț, în demolare (23 nov. 2021)

Clădirea primăriei și parcul au fost un proiect unitar făcut de Mănăstirea Neamț, într-un oraș care începea să se modernizeze (…) În această clădire, boierul unionist Ioan Alexandru Teohari, ales prim primar din istoria orașului în 1864, a semnat primele acte de împroprietărire a țărănimii necăjite din zonă. Aici s-au ciocnit multe cupe de șampanie date de oficialitățile locale în cinstea regelui Carol I, a prințului Carol al II-lea, a mitropoliților, a prințului moștenitor al Suediei și primilor miniștri care vizitau orașul și mănăstirile din preajmă„, ne-a povestit târgovetul Lucian Georgescu, un pasionat al istoriei locale.

Terenul de 1400 mp pe care era construită această clădire se află în administrare gratuită pe durată nedeterminată a Judecătoriei Târgu- Neamț. Dreptul de proprietate asupra acestuia, conform Codului Civil, aparține Statului Român și este dat în administrare Ministerului Justiției- Tribunalul Neamț, conform extrasului de Carte Funciară.

Noul corp de clădire gândit pentru Judecătoria Târgu-Neamț va avea forma ”L”: latura lungă a clădirii, perpendiculară pe accesul din bvd. Ștefan cel Mare este reprezentată printr-un accent volumetric principal, realizată pe două niveluri peste parter, iar latura scurtă a clădirii este mai protejată față de strada principală si este realizată pe trei niveluri peste parter.

Obiectul de arhitectură propus are regim de înălțime cu S+P+2E+E3 parțial, având zone de retrageri izolate, unde regimul de înălțime este de S+P+2E.

viitorul sediu al Judecătoriei Târgu-Neamț, de pe bvd. Ștefan cel Mare

Subsolul va cuprinde arhiva veche, zonele pentru persoanele private de libertate, spatii tehnice și o zonă destinată personalului de întreținere și un adăpost de protecție civilă.

La parter, vor fi două accese separate, unul pentru public și unul pentru personalul instanței, controlate prin puncte de pază, cât și accesul pentru duba care transportă persoanele private de libertate în clădire.

Pentru public, s-au gândit spații în care să poată funcționa registratura și arhiva curentă. De asemenea, s-au asigurat grupuri sanitare pentru public și grup sanitar pentru personalul instanței. Alte spatii amplasate la parter, si cu acces din zona restricționată vor fi: arhiva curentă cu acces si pentru public pentru consultare dosare, birou procurori, camera pentru șoferi, camera dispecer, camera șef tură cu acces în camera cu armament. Tot la parter va fi amplasat biroul avocaților cu grup sanitar propriu si cu un acces controlat din holul public, în zona persoanelor private de libertate.

De asemenea, se realizează încăperile pazei instanței, garderoba publică. S-au rezolvat spații separate și pentru xerox și papetărie.

De la parter publicul accede la etajul 1 prin intermediul unei scări ample si a unui lift panoramic. La acest nivel se va regăsi Sala pașilor pierduți, care deservește două Săli de judecată și două Camere de consiliu, grupate pe materii – penal și civil. Separat de fluxul publicului este rezolvat fluxul personalului instantei, prin scări, lifturi și coridoare.

Tot la acest nivel vor fi spațiile pentru audierea martorilor cu identitate protejată și sala pentru audierea minorilor, fiecare cu câte un spațiu de observare si cu un grup sanitar.

La etajul 2 vor fi birourile conducerii judecătoriei și a personalului instanței, camera de vizionare audiu-video a probelor în legatura cu un spațiu de depozitare a documentelor clasificate.

La etajul 3, va fi centrala termică și casa scării, iar peste terasa etajului ar urma să fi amplasate trei panouri solare, care să rezolve încălzirea apei necesare functionării clădirii.

Perioada estimată a lucrărilor de construcție și reabilitare este de 24 de luni, iar perioada de răspundere a defectelor este de 36 de luni.

Fondurile necesare sunt alocate printr-un proiect amplu, numit „Îmbunătățirea Serviciilor Judiciare” (ISJ). Investițiile proiectului, inclusiv cea pentru construirea unui sediu nou pentru Judecătoria Târgu-Neamț, vor fi gestionate de un departament special din Ministerul Justiției (MOJ) – Departamentul pentru Implementarea Proiectelor Finanțate Extern (DIEFP).

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate